Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΝέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των επιβατών των αεροπορικών εταιριών

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των επιβατών των αεροπορικών εταιριών

Συμφωνήθηκαν χθες από την αρμόδια επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέοι κανονισμοί που θα ισχύουν σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης των αεροπορικών πτήσεων

Συμφωνήθηκαν χθες από την αρμόδια επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέοι κανονισμοί που θα ισχύουν σε<...> περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης των αεροπορικών πτήσεων, ώστε να αυξηθεί η προστασία των επιβατών των αεροπορικών εταιριών. Το κείμενο που προέκυψε μετά από την συμφωνία και των αρμοδίων υπουργών θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες και επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται ότι θα εγκριθεί. Ύστερα από την εξέλιξη αυτή θα πάρει τη μορφή Οδηγίας και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2004.

“Η σημερινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη συμπλήρωση και ενίσχυση των υφισταμένων δικαιωμάτων των επιβατών”, σημείωσε η αρμόδια για τις μεταφορές Επίτροπος Loyola de Palacio, εκφράζοντας την ικανοποίηση της. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιληφθεί για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα νέα δικαιώματα τους και ότι κάθε σχετική πληροφορία θα παρέχεται στα αεροδρόμια.

Κάθε χρόνο 250.000 περίπου επιβάτες αεροπορικών γραμμών βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα γκισέ των αεροδρομίων για την κάρτα επιβίβασης, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν παρότι έχουν εισιτήριο γιατί η πτήση είναι πλήρης, αναβάλλεται ή δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο νέος κανονισμός που υιοθετήθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο που χρονολογείται από το 1991 και κρίνεται ως ανεπαρκής. Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός επεκτείνει τα δικαιώματα στους επιβάτες όλων των πτήσεων, και όχι μόνο των κανονικών που είναι σχεδόν οι μισές, και σε όλους τους επιβάτες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων έστω κι αν προέρχονται από τρίτες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο νέος κανονισμός με τα μέτρα που προβλέπει θα μειώσει εντυπωσιακά τη συχνότητα άρνησης επιβίβασης στο αεροσκάφος παρά τη θέληση των επιβατών. Ειδικότερα, επιβάλει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα παραχώρησης θέσης σε εθελοντική βάση και με κάποια κίνητρα, ενώ προβλέπει και υψηλή αποζημίωση ανάλογη με την απόσταση του προορισμού. Τα νέα ποσά κυμαίνονται στα 250 ευρώ για αποστάσεις μικρότερες των 1500 Km, 400 ευρώ για αποστάσεις από 1500 Km μέχρι 3500 Km και 600 ευρώ για πτήσεις που καλύπτουν πάνω από 3500 Km.

Τα μεγάλα πρόστιμα εκτιμά η Επιτροπή ότι θα αναγκάσουν τις εταιρίες να εξαντλήσουν τα περιθώρια αναζήτησης εθελοντών για αναβολή του ταξιδιού, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν με την επόμενη πτήση, το συντομότερο δυνατόν, ή να τους επιστραφεί το ποσό του εισιτηρίου καθώς επίσης να αναλάβει η εταιρία τα έξοδα αναμονής που συνεπάγεται η καθυστέρηση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024