Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Επιχορηγούνται Μονές για την μετατροπή τους σε καταλύματα

Ενισχύεται ο προσκηνυματικός τουρισμός με πιλοτικό πρόγραμμα

Θοδωρής Κουμέλης - 16 Οκτώβριος 2003, 00:00

Σύμβαση υπογράφθηκε χθες μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα τουρισμού Δημήτρη Γεωργαράκη, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλου, και τους Μητροπολίτες...

Σύμβαση υπογράφθηκε χθες μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα τουρισμού<...>

Δημήτρη Γεωργαράκη, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλου, και τους Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Θηβών και Λιβαδειάς Ιερώνυμο, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Ηλείας Γερμανό, και τον Αρχιμανδρίτη Ελισαίο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με στόχο την ανάδειξη και μετατροπή παλαιών Μονών σε καταλύματα, ώστε να ενισχυθεί ο προσκυνηματικός τουρισμός.

Τα έργα που πρόκειται να γίνουν αφορούν στην αναστήλωση των ακόλουθων Μονών με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση:

  • Στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, την μετατροπή της παλαιάς Μονής Αγ. Γεωργίου Γκρεμνών σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού. Προϋπολογισμός έργου 640.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λειβαδιάς, την μετατροπή παραδοσιακών κτηρίων κατασκηνώσεων σε κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού και στη βελτίωση του υπάρχοντος συνεδριακού κέντρου Αγ. Γεωργίου Ελικώνος. Προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος την μετατροπή της παλαιάς Μονής Παναγίας ξενίας σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού. Προϋπολογισμός 1060.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας την μετατροπή της κενής Μονής Παναγίας Πορετσού σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Προϋπολογισμός 1.200.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας την ανάδειξη φυσικών οικοσυστημάτων και τη δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης προσκυνητών. Προϋπολογισμός 900.000 ευρώ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των συμβάσεων, τόνισε ότι το πρόγραμμα, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, έχει στόχο την ανάδειξη των Μονών και της πολιτιστικής παράδοσης, την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την τόνωση της τουριστικής κίνησης και σε περιόδους εκτός αιχμής.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, η προσπάθεια αυτή, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δεν εντάσσεται στο Γ’ ΚΠΣ. Η ολοκλήρωση των αναστηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο και την εκμετάλλευση αναμένεται να αναλάβουν ιδιωτικοί φορείς, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ. Μετά την αναστήλωση το κάθε μοναστήρι θα διαθέτει 50 με 60 κλίνες κατά μέσο όρο.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνομιλίες με όλους τους φορείς που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία με τις Μητροπόλεις και την εκκλησία γενικότερα είναι σε πολύ καλό σημείο για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Κύριος ανάδοχος του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, φορέας χρηματοδότησης είναι η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, φορέας εκτέλεσης είναι ο ΕΟΤ, και φορέας λειτουργίας ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγράμπελης Αγ. Δημητρίου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top