Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπάντηση της ΕΤΑ στην Επιτροπή για την Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού

Απάντηση της ΕΤΑ στην Επιτροπή για την Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού

Η Διοίκηση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. σχετικά με όσα ανυπόστατα αναφέρονται στην πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου της “Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού” και της “Πρωτοβουλίας για […]

Η Διοίκηση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. σχετικά με όσα ανυπόστατα αναφέρονται στην πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου της<...> “Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού” και της “Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Δημοσίων Κτημάτων και της Δασικής Γης” για τις δράσεις της εταιρίας, απαντά τα εξής:

Η εισαγωγή των μετοχών της ΕΤΑ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πραγματοποιήσει με Δημόσια Εγγραφή για τη διάθεση στο ευρύ επενδυτικό κοινό υφισταμένων μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει πως πέρα από την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας (75%), που παραμένει στο Δημόσιο, στο Δημόσιο παραμένει και η διοίκηση (management) της εταιρίας και κανείς άλλος μέτοχος δεν αποκτά τη δυνατότητα, όσες μετοχές και αν αγοράσει, να ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της. Αντίθετα, αυτό που ανυπόστατα αναφέρεται στην πρόσκληση προϋποθέτει διαφορετική διαδικασία (δηλ. ανάθεση του management με ειδική συμφωνία) διαδικασία, όμως, με την οποία επ` ουδενί, όπως όλοι γνωρίζουν, σχετίζεται η εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο

Είναι επίσης γνωστό και έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι με τον πρόσφατο νόμο 3105/2003 το ήμισυ περίπου των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ, που διαχειρίζεται η ΕΤΑ, και αποτελείται από περιβαλλοντικά ευαίσθητα και κοινόχρηστα στοιχεία εξαιρέθηκαν ήδη από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ και θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες μαζί με τους πόρους για τη συντήρησή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται εκτάσεις στην Αρχαία Επίδαυρο (Ιερό Ασκληπιού), στην Πλάκα Λεωνιδίου, στην Αγία Τριάδα Πάρνηθας Αττικής, στην Αγία Βαρβάρα Δράμας, στις Πεταλούδες Ρόδου, στη Ζάκυνθο (Ακτή Πόλης Ζακύνθου), στους Παλαιούς Στρατώνες Ιωαννίνων, στην Ακτή Καλαμίτσα Καβάλας, στο Νησί Λαζαρέτο-Κέρκυρας, στο Κτήμα Πευκιάς Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, στον Αγ. Γεώργιο Πέτρας Λέσβου, στα Τσαμάκια Μυτιλήνης, στην Αρχαία Πέλλα, στα Πριόνια Ολύμπου κ.α.

Επιπλέον, η ΕΤΑ δεν προβαίνει σε καμιά απολύτως παράνομη οικοπεδοποίηση. Πρόσφατος νόμος (3105/2003) και Προεδρικό Διάταγμα (250/2003), που ως γνωστόν ελέγχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, την κατασκευή τουριστικών κατοικιών σε μικρό ποσοστό εκτάσεων όπου δημιουργούνται νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται κατά ένα μέρος η χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη σημαντικών νέων τουριστικών υποδομών, που τόσο απαραίτητες είναι για τη χώρα.

Περαιτέρω, η Παραλία του Σαρωνικού όχι μόνο δεν χάνεται αλλά ενάντια στα διάφορα συμφέροντα (λ.χ. νύχτα, αυθαίρετα κλπ), που τη λυμαίνονται επί χρόνια, διασφαλίζεται και καθαρίζει. Σε αυτό, άλλωστε, αποσκοπεί το υπό έγκριση σχέδιο Π.Δ. του ΟΡΣΑ, στο οποίο βασίζονται και εντάσσονται όλες οι δράσεις της ΕΤΑ στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στις οποίες, φυσικά, δεν περιλαμβάνονται “αυθαίρετα φαστ – φουντ σε αιγιαλούς”, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση.

Αντίθετα, το πιλοτικό πρόγραμμα “Στολίδια στην Aμμο”, που η ΕΤΑ εκπόνησε και εφάρμοσε στους αιγιαλούς που διαχειρίζεται, αποσκοπεί στο να γλιτώσει η χώρα από την κακογουστιά των πάσης φύσεως και άνευ προδιαγραφών καντινών που ξεφυτρώνουν κάθε καλοκαίρι στους αιγιαλούς προσφέροντας κακής ποιότητας υπηρεσίες και προσβάλλοντας το Ελληνικό τοπίο. Η ΕΤΑ, κατόπιν μελέτης, προτείνει καλαίσθητες λυόμενες κατασκευές σύμφωνα με τα πρότυπα της καταξιωμένης αρχιτεκτονικής του ΕΟΤ, που ακουμπούν με ειδικά πέλματα στο έδαφος και δεν χρειάζονται καμιά μόνιμη βάση, από μπετόν ή άλλο υλικό για να στηθούν. Κατά δε τη διάρκεια του χειμώνα, αποσυναρμολογούνται και αποσύρονται. Επιπλέον προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα και εξασφαλισμένα υψηλής ποιότητα υπηρεσίες στους λουόμενους.

Τη μελέτη αυτή και την απαιτούμενη τεχνογνωσία, η ΕΤΑ ελεύθερα διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα διαχείρισης αιγιαλών (ΚΕΔ, ΟΤΑ κλπ). Στο ίδιο, υπέρ, του πολίτη, μήκος κύματος κινούνται και οι λοιπές δραστηριότητες της ΕΤΑ, στους αιγιαλούς που διαχειρίζεται. Ενδεικτικά αναφέρεται το πιλοτικό πρόγραμμα για την εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (Πρόγραμμα “Όλοι Στην Aμμο”).

Ακόμα, καμιά από τις “περιβαλλοντικού περιεχομένου” προσφυγές στο ΣτΕ κατά των δράσεων της ΕΤΑ δεν ανησυχεί την εταιρία. Όλες στηρίζονται στο ίδιο σαθρό νομικό έδαφος, όπως και οι παραπάνω αιτιάσεις των διοργανωτών της Συνέντευξης. Η ύπαρξη των προσφυγών αυτών είναι γνωστή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις γνωρίζει και αξιολογεί δε και ο νομικός έλεγχος που διενεργείται εν όψει της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.

Ουδέποτε, τέλος, έχει προβλεφθεί η πώληση του αεροδρομίου του Ελληνικού στην ΕΤΑ για να χρηματοδοτηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024