Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΙστορική στιγμή για την αναγνώριση του ρόλου του τουρισμού από τη διεθνή κοινότητα

Ιστορική στιγμή για την αναγνώριση του ρόλου του τουρισμού από τη διεθνή κοινότητα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΤ- ΚΙΝΑ 2003: Ιστορική στιγμή για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία χαρακτηρίστηκε η επισημοποίηση της ανάδειξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ-WTO) σε “ειδικό σύμβουλο” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ-UN), στο πλαίσιο της Γενικής Συνελεύσεις του ΠΟΤ που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στην Κίνα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΤ- ΚΙΝΑ 2003: Ιστορική στιγμή για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία χαρακτηρίστηκε η επισημοποίηση της ανάδειξης του<...> Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ-WTO) σε “ειδικό σύμβουλο” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ-UN), στο πλαίσιο της Γενικής Συνελεύσεις του ΠΟΤ που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στην Κίνα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

Το τελευταίο εμπόδιο ξεπεράστηκε όταν το Οικονομικό και Κοινοτικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), υιοθέτησε το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΠΟΤ και του ΟΗΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θα είναι ο πρώτος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ από το 1985. Ως “Specialized Agencies” του ΟΗΕ, χαρακτηρίζονται αυτόνομοι οργανισμοί οι οποίοι συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και μεταξύ τους μέσα από τον συντονιστικό μηχανισμό του ECOSOC. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται μεταξύ άλλων μέχρι σήμερα η UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (IMO)και άλλοι, ενώ έλειπε ο τουρισμός.

Μέχρι σήμερα ο ΠΟΤ ήταν ενταγμένος στους “σχετικούς οργανισμούς” (Related Organisations) του ΟΗΕ όπου βρίσκεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO). Οι ενέργειες για την ένταξη του ΠΟΤ στους ” ειδικούς συμβούλους” είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη γενική συνέλευση στη Σεούλ και την Οσάκα το 2001. Τότε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Αννάν, είχε ζητήσει στο ESOCOC να τεθεί το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του 2002. Το ESOCOC με τη σειρά του ζήτησε από την Επιτροπή Διαπραγματεύσεων που διαθέτει να διαπραγματευθεί ένα κείμενο συνεργασίας με τον ΠΟΤ, ο οποίος με τη σειρά του συνέστησε μια επιτροπή για το ίδιο θέμα. Και οι δυο επιτροπές κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε να τεθεί στις γενικές συνελεύσεις των δυο οργανισμών. Το κείμενο τέθηκε αρχικά στην γενική συνέλευση του ΠΟΤ, που διοργανώνεται στο Πεκίνο αυτές τις ημέρες, η οποία και το ενέκρινε και μόλις εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 7 Νοεμβρίου, η μετατροπή του ΠΟΤ σε “ειδικό σύμβουλο” του ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί.

Η κίνηση αυτή θα σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα θα έχει αναγνωρίσει πλέον επίσημα τον πολυδιάστατο ρόλο του τουρισμού και την επιρροή του στην εξάλειψη της φτώχειας, την διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία του περιβάλλοντος, και την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης των λαών, μέσο τον ταξιδιών μεγάλων ομάδων των πληθυσμών των χωρών.

Από τη θέση αυτή ο ΠΟΤ θα μπορεί να συμμετέχει ως πλήρες μέλος στο Συντονιστικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (Chief Executives Board for Coordination- CEB) που χειρίζεται στρατηγικές σχετικά με διακυβερνητικές οδηγίες για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη των χωρών.

Την αναγνώριση του ρόλου του τουρισμού και την σημασία ένταξης του ΠΟΤ στο σώμα ειδικών συμβούλων του ΟΗΕ, τόνισε στην ομιλία της στην έναρξη της γενικής συνελεύσεις στο ΠΟΤ στο Πεκίνο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ κ Louise Frechette, η οποία επεσήμανε ότι στις 7 Νοέμβρίου αναμένεται να εγκριθεί το κείμενο συνεργασίας των δυο οργανισμών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024