Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠαρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις των τουριστών και το μελλοντικό τους προφίλ

Παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις των τουριστών και το μελλοντικό τους προφίλ

Κατά την 65η Γενική Σύνοδο της European Tranel Commission, ETC, που έγινε στην Λισσαβόνα, 23 – 24 Οκτωβρίου, όπου και εκπροσωπήθηκε ο ΕΟΤ, παρουσιάστηκε το νέο προφίλ των τουριστών και οι μελλοντικές…

Κατά την 65η Γενική Σύνοδο της European Tranel Commission, ETC, που έγινε στην Λισσαβόνα, 23 – 24 Οκτωβρίου, όπου και<...> εκπροσωπήθηκε ο ΕΟΤ, παρουσιάστηκε το νέο προφίλ των τουριστών και οι μελλοντικές τους τάσεις.

Τα προσεχή χρόνια για λόγους δημογραφικούς η ηλικία των δυνητικών τουριστών μετατοπίζεται προς ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών. Σαν αποτέλεσμα θα παρουσιάστεί:

  • Μεγαλύτερος συντηρητισμός στις προτιμήσεις των τουριστών (αναζήτηση ανέσεων, ποιότητας και ασφάλειας)
  • Αύξηση της ζήτησης σε άνετα μέσα μετακίνησης – μεταφοράς
  • Αύξηση ζήτησης στα προϊόντα a la carte
  • Αύξηση ζήτησης σε πιο ήρεμους τρόπους ψυχαγωγίας ( π.χ golf)
  • Αύξηση τουριστικής κίνησης σε εκτός αιχμής χρονικές περιόδους
  • Αύξηση της ζήτησης για προορισμούς ολιγοήμερων διακοπών ( city breaks)
  • Αύξηση της ζήτησης για ειδικά προϊόντα που επιλέγει κανείς παρορμητικά
  • Αύξηση της ζήτησης για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με “προσωπικότητα”
  • Μείωση της ζήτησης για οργανωμένες εκδρομές μαζικού χαρακτήρα με συνοδεία ξεναγού
  • Μείωση της ζήτησης του μοντέλου bed and breakfast

Ομοίως τα προσεχή χρόνια οι δυνητικοί τουρίστες αναμένεται να έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο με συνέπεια την αύξηση της ζήτησης σε θέματα που σχετίζονται με Τέχνη, Ιστορία, και Πολιτισμό. Για τους ίδιους λόγους που σχετίζονται με την γενικότερη καλλιέργεια, αναμένεται να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι σε θέματα υγείας γεγονός που θα τους ωθεί να προτιμούν προορισμούς που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και μικρότερη έκθεση στον ήλιο. Ομοίως αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για κέντρα αναζωογόνησης και ανανέωσης, ιαματικά κλπ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Μελλοντικές τάσεις στον τομέα του Τουρισμού
  • Η δημιουργία δικτυακού τόπου (portal)
  • Το σήμα οικολογικής ποιότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις
  • Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού

Επίσης, κατά την σύνοδο υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μελών ως προς τον χαρακτήρα του υπό ίδρυση δικτυακού τόπου. Τα περισσότερα κράτη μέλη προτιμούν η δική τους εθνική τουριστική ιστοσελίδα να έχει το κύριο βάρος της ενημέρωσης του τουρίστα και όχι ο δικτυακός τόπος της ETC. Γι αυτό και πρότειναν την σύνδεση του με τις εθνικές τουριστικές ιστοσελίδες με links.

Πέραν αυτού όμως έχουν προκύψει και θέματα νομικά (ιδιοκτησιακής φύσεως του portal κ.α ) όπως πληροφόρησε τους συμμετέχοντες και ο αρμόδιος για τα θέματα του δικτυακού τόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Pedro Ortun.

Κατόπιν όλων αυτών αποφασίσθηκε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα στην επόμενη σύνοδο της ETC τον Μάιο στις Βρυξέλλες αφού εν τω μεταξύ τα κράτη μέλη ορίσουν εκπρόσωπο τους σε επιτροπή που θα συσταθεί για να παρακολουθεί την πρόοδο αυτού του θέματος, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Αυστρίας Dr.Arthur Oberascher.

Σήμα οικολογικής ποιότητας (ecolabelling)

Αυτή την στιγμή μόνο το 1% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη διαθέτει σήμα οικολογικής ποιότητας. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2007, το ποσοστό αυτό να φθάσει το 10%.

Επισημάνθηκε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά αλλά τονίσθηκε με έμφαση, κυρίως από τις βόρειες χώρες Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, ότι οι τουριστικές μονάδες που θα έχουν σήματα οικολογικής ποιότητας θα πρέπει να τύχουν και ιδιαίτερης προβολής εκ μέρους της ETC.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024