Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠαρουσιάστηκε η νέα τουριστική πολιτική της κυβέρνησης

Παρουσιάστηκε η νέα τουριστική πολιτική της κυβέρνησης

Μετά την λήξη της νεοσύστατης διϋπουργικής επιτροπής που συσκέφθηκε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος, παρουσίασε τη νέα τουριστική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2008.

Μετά την λήξη της νεοσύστατης διϋπουργικής επιτροπής που συσκέφθηκε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο<...> υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος, παρουσίασε τη νέα τουριστική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2008.

Με βασικό στόχο τη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος διεθνώς αλλά και ειδικότερα την προσέλκυση Aμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας, ο υπουργός ανακοίνωσε αλλαγές που εντοπίζονται κυρίως στην οργάνωση και τη δομή της διοίκησης των τουριστικών πραγμάτων.

Πλέον, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ΕΟΤ, αλλάζει πρόσωπο, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρεί σε αναθεώρηση του ρόλου του οργανισμού. Αποκλειστική αρμοδιότητα του νέου ΕΟΤ θα είναι η προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς, η προβολή και διαφήμιση, οι δημόσιες σχέσεις, κ.α. Επίσης στο πλαίσιο του νέου ΕΟΤ προβλέπεται η λειτουργία ειδικής υπηρεσίας Οικονομίας του Τουρισμού, όπου θα καλύπτονται μεταξύ άλλων οι δορυφορικοί λογαριασμοί του τουρισμού.

Ανακοινώθηκε επίσης η ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας Μάρκετινγκ, θυγατρικής του ΕΟΤ, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των Περιφερειών, που θα στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα χρηματοδότησης για να μπορέσει να καλυφθεί η επικοινωνιακή πολιτικής προβολής που θα προωθεί. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ύψους b>150 εκατ. Ευρώ, με εξασφαλισμένους τους πόρους από την ΕΤΑ ΑΕ, το ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, αυτή αναδεικνύεται πλέον ο κύριος πυλώνας χάραξης της στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού, ενώ θα επωμισθεί και την μεταφορά των υπόλοιπων αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ. Μεγάλο βάρος θα δοθεί από τη Γραμματεία στο συντονισμό των περιφερειακών διευθύνσεων Τουρισμού.

Εκτεταμένο θα είναι και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, το οποίο θα κοστίσει, όπως είπε ο υπουργός, περίπου 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο τουριστικό πρόσωπο της χώρας.

Στο πεδίο των οργανωτικών αλλαγών προωθείται, τέλος, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής με την επωνυμία Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων ώστε να εξασφαλιστεί από μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή η εποπτεία της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, στην αρμοδιότητα της οποίας θα περιλαμβάνονται Κρατικά λαχεία, Ιππόδρομος, Καζίνο, Προ-πο κ.α.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση το αργότερο σε ένα μήνα.

Μέτρα στήριξης τουριστικών επενδύσεων

Για τα μέτρα για τη ανάπτυξη των τουριστικών επενδύσεων, ιδιωτικών και κρατικών, ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΤΑ ΑΕ για την αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας προωθώντας επενδύσεις ύψους 500 εκατ. Ευρώ και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αξιοποίησης της αργούσας κρατικής υποδομής (“Ξενία“, κάμπινγκ κ.α). Με την είσοδο των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων στο ΧΑ στα τέλη της χρονιάς θα ενταθεί αυτή η διαδικασία, σημείωσε ο υπουργός.
Φιλοδοξία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, όπου η Ελλάδα υστερεί σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός σημείωσε ότι θα συμβάλλει σημαντικά η ανακήρυξη σε όλη την Ελλάδα 15 έως 20 τουριστικών κτημάτων της ΕΤΑ ως Μείζονος Επενδυτικής Σημασίας Περιοχές, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, από το διυπουργικό όργανο τουρισμού.

Με αυτόν τον τρόπο οι εν λόγω περιοχές θα καταστούν ελκυστικές σε ξένους επενδυτές, καθώς απαλλαγμένοι από κάθε είδους γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα είναι σε θέση να προβούν σε υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Το διυπουργικό όργανο θα είναι αυτό που θα αναλάβει προηγουμένως την όλη διαδικασία για αδειοδότηση, προχωροθέτηση και κάθε είδους εγκρίσεις, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με ένα “καθαρό” ακίνητο και ότι δεν θα μπλέξουν στους διαδάλους της γραφειοκρατίας.

Στην κατεύθυνση εξάλλου της αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, συμφωνήθηκε να προωθηθεί η αλλαγή χρήσης παλαιών ξενοδοχείων και παλαιωμένων δωματίων για να μπορέσει η τουριστική αγορά να απαλλαχθεί από το βάρος των εν λόγω εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο προχωρά σε μερική ή ολική άρση του κορεσμού, σε όσες περιοχές κρίνεται απαραίτητη η τουριστική ανάπτυξη τους, ενώ παράλληλα προβλέπεται αυξημένη επενδυτική ενίσχυση σε αναβαθμισμένα τουριστικά προϊόντα (κέντρα θαλασσοθεραπείας, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκόλφ κ.α).

Στον άξονα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού υλοποιούνται δράσεις που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την τρίτη ηλικία, αλλά και τη νεολαία. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας δίνεται προτεραιότητα ώστε φέτος το χειμώνα να λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι “λευκές” και “πράσινες” τάξεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, ένα νέο πρόγραμμα που αφορά μια χρηματοδοτούμενη εβδομάδα διακοπών στα χιονοδρομικά κέντρα και στη φύση.

Ευρύ είναι και το πλέγμα δράσεων που προωθούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενισχύοντας δράσεις αγροτουρισμού, ανάπτυξης τουρισμού πόλεων, ιατρικού τουρισμού και συνεδριακού. Ειδικότερα στο συνεδριακό τουρισμό, έως το 2006 αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, ενώ επίκειται η προώθηση διαγωνισμού για υλοποίηση συνεδριακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη 8.000 θέσεων.

Το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού για τη δεκαετία περιλαμβάνει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, επιτεύξιμους μέχρι το 2008. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης (αύξηση των απασχολουμένων στον ελληνικό τουρισμό κατά 16%), στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα (στα 20 εκατ. τουρίστες από 13 εκατ. περίπου που είναι σήμερα) αλλά και στην αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ (πλέον των δυο ποσοστιαίων μονάδων).

Κοινός παρανομαστής των ανωτέρω δράσεων θα είναι η διυπουργική επιτροπή, ένα νέο όργανο μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπουργείων σε τουριστικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα με την διυπουργική επιτροπή η σύνοδος των γενικών γραμματέων των υπουργείων που συμμετέχουν σε αυτήν και οι οποίοι θα συναντώνται πιο τακτικά από τους υπουργούς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024