Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιτυχής συνεργασία μεταξύ της “Καταρράκτες Έδεσσας” και του Γαλλικού πανεπιστημίου Lumiere Lyon II

Επιτυχής συνεργασία μεταξύ της “Καταρράκτες Έδεσσας” και του Γαλλικού πανεπιστημίου Lumiere Lyon II

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η επιστημονική εργασία με θέμα: “Σχέδιο προγράμματος εναλλακτικού τουρισμού για την Έδεσσα και τον Ν. Πέλλας σε σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές”, που αποτελεί συνεργασία του Δήμου […]

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η επιστημονική εργασία με θέμα: “Σχέδιο προγράμματος εναλλακτικού τουρισμού για την Έδεσσα και τον Ν. Πέλλας σε σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές”, που<...> αποτελεί συνεργασία του Δήμου Έδεσσας και της Δημοτικής Επιχείρησης “Καταρράκτες Έδεσσας” με το γαλλικό πανεπιστήμιο Lumiere Lyon ΙΙ.

Η εργασία-μελέτη παρουσίασε με λεπτομέρεια τις εξελίξεις στην ελληνική τουριστική προσφορά σε σχέση με την περιοχή της Έδεσσας και της Πέλλας και την υπάρχουσα τουριστική προσφορά της τελευταίας. Αναλύθηκαν εκτενώς οι τύποι της υπάρχουσας πελατείας με προσπάθεια για έναν ακριβή εντοπισμό της υφιστάμενης επισκεψιµότητας της περιοχής η οποία συνιστά σήμερα την “εναλλακτική προσφορά”. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσθηκε η εννοιολογική σημασία του εναλλακτικού τουρισμού που δεν είναι άλλη από την ξεκάθαρη σχέση μεταξύ φύσης και πολιτισμού. Στην συνέχεια υπήρξε εκτενής αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση τόσο του φυσικού πλούτου και του καθεστώτος προστασίας του όπου διαπιστώθηκε με ανακολουθία στο ως προς το τι ακριβώς ισχύει ανά περίπτωση και του ποιος είναι υπεύθυνος. Επιπλέον έγινε αναφορά για τους υπόλοιπους τουριστικούς παράγοντες όπως η αναγκαιότητα έντασης των προσπαθειών για έλεγχο της ρύπανσης και θεσμοθέτηση νέων μεθόδων (βιολογικοί καθαρισμοί, πολυεπίπεδη συλλογή απορριμμάτων) η οποία θεωρείται απαραίτητη ειδικά στους χώρους συγκέντρωσης τουριστών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στην συνέχεια, αναλύθηκε η υφιστάμενη ευρωπαϊκή πελατεία στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού σε σχέση με τις τάσεις εξέλιξης της και ειδικότερα σε σύνδεση με την περιοχή της Πέλλας. Στόχος η οργάνωση και προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος βάσει της συμπεριφοράς του ευρωπαίου καταναλωτή προκειμένου η δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων να βελτιώνει την υπάρχουσα προσφορά έτσι ώστε η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να βρίσκεται σε διαρκή ισορροπία.

Αναλύθηκαν διεξοδικά οι ανάγκες της Πέλλας καθώς και οι παράμετροι ανάπτυξης θεματικών ενοτήτων με πιλοτικό παράδειγμα της παρουσίασης ενός προϊόντος με τίτλο “Έδεσσα η πόλη των νερών”. Οι ενότητες έχουν σχέση με τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής και τα ήθη και έθιμα του τόπου. Η θεματική αυτή προσέγγιση είναι απαραίτητη για τον προτεινόμενο τρόπο προώθησης- επικοινωνίας για την δημιουργία κινήτρων πελατών και για το σχεδιασμό υπηρεσιών “Πριν/ Κατά την διάρκεια/ Μετά. Επίσης έγινε αναφορά στην ολοκληρωμένη στρατηγική και το media plan προκειμένου τα ευρωπαϊκά δίκτυα προώθησης του βιώσιµου-αειφόρου εναλλακτικού τουρισμού να συμπεριλάβουν με δράσεις τους την Πέλλα ως τουριστικό προορισμό φύσης – πολιτισμού.

Στο χώρο του πολιτισμού επισημάνθηκε το πρόβλημα μη συλλογής δεδομένων που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης σε μνημεία και τόπους, πράγμα μη συνηθισμένο στις ευρωπαϊκές αγορές. Η εξαίρεση περιπτώσεων ύπαρξης βάσης δεδομένων από ορισμένους φορείς (Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών Έδεσσας) σαφώς δεν συνιστά ολοκληρωμένη λύση. Παρόλα αυτά επισημάνθηκε ότι αρκεί η ειλικρινής πρόθεση και προσπάθεια των φορέων για την λύση τους ενώ η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές θέλει όχι μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθεί. Έντυπα σε ξένες γλώσσες, υποδομές υποστήριξης στην πληροφόρηση, πιστοποιημένες υπηρεσίες, εκπαιδευμένο στελεχιακό και υπαλληλικό προσωπικό μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα πρωτόγνωρα για μια περιοχή με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο στενή σχέση με την φύση και τον πολιτισμό.

H μικρή συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξε ότι θα πρέπει ο νομός, προκειμένου να αποκτήσει εξωστρεφή τουριστική ταυτότητα, να επιδιώξει την συνεργασία (εσωτερικά) και να εστιάσει τις προσπάθειές του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ ταυτόχρονα να ασχοληθεί επιστημονικά σε όλο του το εύρος με την οργάνωση και διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Επισημάνθηκε επίσης η πορεία του Δήμου Έδεσσας και η πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει καθώς και η εκφρασμένη του διάθεση να την μεταδώσει.

Την έρευνα πραγματοποίησε η κ. Marie Fromion με ευθύνη της καθηγήτριας Line Bergery, από το γαλλικό πανεπιστήμιο Lumiere Lyon II, ο κ. Σταύρος Μελαχροινός, Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, είχε την υποστήριξη και απόδοση στα Ελληνικά ενώ την επιστημονική υποστήριξη και επίβλεψη είχε ο κ. Ευάγγελος Κυριακού υπεύθυνος της ΔΕΚΕΤμήμα Τουρισμού. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος φορέων από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Ι. Σόντρας, οι Αντιδήμαρχοι Έδεσσας κκ. Α. Δίου, Χ. Πέγιος, ο πρόεδρος της ΔΕΚΕ Ο. Πασχαλίδης, ο προϊστάμενος τουρισμού της ΝΑ Πέλλας κ. Α. Δήμτσης, η διευθύντρια του Δήμου Έδεσσας κ. Ε. Αρδίτσογλου, εκπρόσωποι και στελέχη δήμων, δημοτικών επιχειρήσεων, φορέων, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024