Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΤο πολιτιστικό-τουριστικό οδοιπορικό οι “Δρόμοι της Ελιάς”

Το πολιτιστικό-τουριστικό οδοιπορικό οι “Δρόμοι της Ελιάς”

Τη Moura και τη Jaen, τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς επίσης και τα πανεπιστήμια της Λισαβόνας και του Χαέν επισκέφτηκαν οι συμμετέχοντες στο Οδοιπορικό “Οι […]

Τη Moura και τη Jaen, τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς επίσης<...> και τα πανεπιστήμια της Λισαβόνας και του Χαέν επισκέφτηκαν οι συμμετέχοντες στο Οδοιπορικό “Οι Δρόμοι της Ελιάς”.

Το Πολιτιστικό Οδοιπορικό “Οι Δρόμοι της Ελιάς” υλοποιείται με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Μεσσηνίας σε συνεργασία με επιμελητήρια και φορείς της Ελλάδας και των μεσογειακών χωρών.

Η φετινή διαδρομή, που ξεκίνησε συμβολικά από το Ανάκτορο του Νέστορα στην Αρχαία Πύλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί μερικές από τις αρχαιότερες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς, οι πινακίδες της Γραμμικής Α και Β με το ιδεόγραμμα του ελαιόδεντρου, το οποίο είναι και το σήμα του οδοιπορικού, θα διαγράψει αυτή τη φορά μία πορεία μέσα από τις χώρες της δυτικής Μεσογείου (Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Μάλτα, Ιταλία) όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους κατά τόπους φορείς.

Το Πολιτιστικό Οδοιπορικό “Οι Δρόμοι της Ελιάς” είναι μία διαδρομή που ξεκινά εδώ και 5 χρόνια από τη Μεσσηνία και διαγράφει οδικώς το γύρο της Μεσογείου, περνώντας μέσα από 22 χώρες για να φέρει κοντά τους μεσογειακούς λαούς και να τους ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας μέσα από τα μονοπάτια του δικού της πολιτισμού και της ιστορίας της.

Στη Moura τους οδοιπόρους δέχθηκε στο δημαρχείο ο δήμαρχος, Χοσέ Μαρία, με τον οποίο συζητήθηκε η συνεργασία σε θέματα πολιτισμού της ελιάς. Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφτηκε το “Μουσείο της Ελιάς” της πόλης και το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού, μέλη του οποίου είναι το 90% των παραγωγών της περιοχής. Η οικονομία της Moura στηρίζεται στην ελαιοπαραγωγή και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του ελαιόλαδου. Οι οδοιπόροι εντυπωσιάστηκαν από την τουριστική υποδομή της πόλης με άξονα το ελαιόλαδο.

Στη Taen που είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου, τους οδοιπόρους δέχθηκε στο δημαρχείο η αντιδήμαρχος με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γ. Καραμπάτος, και οι συνεργάτες του οδοιπόροι συζήτησαν για τη συνεργασία τους πάνω σε θέματα πολιτισμού της ελιάς και για την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της διαφορετικότητας των ελαιοπαραγωγών περιοχών της Μεσογείου, με πολιτιστικές δραστηριότητες υπό την αιγίδα της UNESCO.

Στη Λισαβόνα οι οδοιπόροι έγιναν δεκτοί από τον πρύτανη της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής όπου ξεναγήθηκαν στην πολύ παλιά βιβλιοθήκη και στα εργαστήρια του Ιδρύματος.

Στο πανεπιστήμιο της Jean έγιναν επίσης δεκτοί από τον πρύτανη του τμήματος Γεωπονικών Σπουδών και καθηγητές, οι οποίοι τους παρουσίασαν όλη την ιδιαίτερα αξιόλογη εργασία του Ιδρύματος πάνω στην έρευνα για την καλλιέργεια της ελιάς, για την οποία υπάρχει ειδικό τμήμα.

Στις 9 Νοεμβρίου οι οδοιπόροι πέρασαν τα στενά του Γιβραλτάρ, συνεχίζοντας το οδοιπορικό στην Αφρική με αρχή το Μαρόκο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024