Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ απαράδεκτη πολιτική για τα Τουριστικά Λεωφορεία υποσκάπτει το τουριστικό μας προϊόν

Η απαράδεκτη πολιτική για τα Τουριστικά Λεωφορεία υποσκάπτει το τουριστικό μας προϊόν

Σε απεργία προχωρεί ο κλάδος των Τουριστικών Γραφείων μετά την απαράδεκτη στάση και εγκατάλειψη των Τουριστικών Λεωφορείων από την πολιτεία…

Σε απεργία προχωρεί ο κλάδος των Τουριστικών Γραφείων μετά την απαράδεκτη στάση και εγκατάλειψη των<...> Τουριστικών Λεωφορείων από την πολιτεία.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 26 Νοεμβρίου, θα είναι προειδοποιητική και θα διαρκέσει τρεις (3) μέρες.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος (HATTA) καταγγέλλει την αδιαφορία των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών να επιδοτήσει τον στόλο των τουριστικών Λεωφορείων για να εκσυγχρονισθούν όπως έκανε με τα Κ.Τ.Ε.Λ. και τις απαράδεκτες θέσεις του Υπουργείου Μεταφορών για τα τουριστικά λεωφορεία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τομέα των τουριστικών μεταφορών με πνεύμα κακώς εννοούμενου προστατευτισμού για άλλες κατηγορίες μεταφορών .

Μερικούς μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι μόνο δεν υπάρχει βοήθεια για να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο στόλος των Τουριστικών Λεωφορείων, αλλά υποσκάπτεται το μέλλον ενός σημαντικού τμήματος του τουριστικού μας προϊόντος.

Όπως αναφέρει ο ΗΑΤΤΑ, “το Υπουργείο Μεταφορών προσφέρει κακές υπηρεσίες στον ελληνικό τουρισμό, τόσο με τις παρεμβάσεις του στον τομέα των τουριστικών μεταφορών, όσο και με τον υποβαθμισμένο τομέα τακτικών μεταφορών, της κακής ποιότητας των μέσων δημόσιας μεταφοράς, την έλλειψη σύγχρονης πολιτικής, κ.λ.π.”

Ο ΗΑΤΤΑ καλεί τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μεταφορών να οργανώσουν κλιμάκιο και να επισκεφθούν με στελέχη του ΗΑΤΤΑ την γειτονική Τουρκία, ώστε να διαπιστώσουν, το επίπεδο των αντίστοιχων υπηρεσιών που προσφέρουν οι γείτονές μας και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι γιατί ο Ελληνικός Τουρισμός δεν είναι ανταγωνιστικός.

Ο ΗΑΤΤΑ τονίζει ότι για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των τουριστικών λεωφορείων με βάση τα διεθνή δεδομένα θα πρέπει κάποτε επιτέλους οι κατά καιρούς εξαγγελίες να γίνουν πραγματικότητα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής τα οποία αφορούν στην κάλυψη των ακόλουθων αναγκών:

Να εκσυγχρονισθεί ο στόλος των Τουριστικών Λεωφορείων με πλέγμα μέτρων ως εξής:

1) επιδότηση, σε ήδη κυκλοφορούντα Τουριστικά Λεωφορεία ηλικίας 12 – 16 ετών για βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό σε ύψος ίσο με το 50% του κόστους. Η επιδότηση αυτή δεν θα υπερβαίνει τα 300 € ανά θέση.

2) επιδότηση σε ποσοστό 30% για αντικατάσταση – ανανέωση του υπάρχοντος στόλου ηλικίας 17 – 23 ετών με υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού αυτοκινήτου.

3) χορήγηση αριθμού νέων αδειών Τουριστικών Λεωφορείων.

4) χορήγηση αριθμού νέων αδειών για Aτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), με επιδότηση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, λόγω του υψηλού κόστους αγοράς.

5) χορήγηση αδειών για μικρά οχήματα μέχρι 17 θέσεων – ειδικού τύπου με τετρακίνηση για την κάλυψη των αναγκών του τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων. Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του Υπουργείου Μεταφορών πρέπει να περιορίζεται στο να προσδιορίσει – εξειδικεύσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ειδικής αυτής τουριστικής αγοράς.

6) χορήγηση αδειών μικρών αυτοκινήτων έως 9 θέσεων εργοστασιακού τύπου (mini buses) για την κάλυψη των τουριστικών αναγκών , άνευ κομίστρου, αντίστοιχα με τη ρύθμιση που υπάρχει για τα ξενοδοχεία (Π.Δ. 304) και λοιπά καταλύματα (και όχι με τα ταξί και αγοραία, τα οποία εξυπηρετούν άλλες ανάγκες).

Τέλος ο ΗΑΤΤΑ τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει ισονομία με άλλες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων, άλλα και γιατί ενώ άλλες ανταγωνίστριες χώρες αναπτυγμένες αλλά και υπό ανάπτυξη έχουν εκσυγχρονίσει την σχετική τουριστική τους προσφορά η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε παρωχημένες και αντιαναπτυξιακές αντιλήψεις.

O HATTA καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργία που ξεκινά στις 26 Νοεμβρίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024