Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Γιώργος Πασχαλίδης: Εκσυγχρονισμός - βιωσιμότητα – ασφάλεια για τα ελληνικά λιμάνια

Θοδωρής Κουμέλης - 26 Νοέμβριος 2003, 00:00

Σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων, που οργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε ότι το τρίπτυχο για την ανάπτυξη των λιμανιών στην Ελλάδα είναι...

Σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων, που οργάνωσε<...>

το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε ότι το τρίπτυχο για την ανάπτυξη των λιμανιών στην Ελλάδα είναι ‘εκσυγχρονισμός - βιωσιμότητα – ασφάλεια’.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορά λιμενικά έργα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και είπε χαρακτηριστικά ότι «τα λιμάνια είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας. Η Ελλάδα έχει σε κάθε περίπτωση περίπου 150 λιμάνια μεγάλης σημασίας, πέρα από τα 12 λιμάνια που είναι ανώνυμες εταιρείες».

Σύμφωνα με τον  υπουργό εκτός από την κρατική χρηματοδότηση χρειάζονται και άλλοι πόροι για τον εκσυγχρονισμό και ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα των λιμανιών, όπως τα ιδιωτικά κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν, διαδικασία που είναι πολύ σημαντική για την βιωσιμότητα. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου δρ. Βασίλης Κούτσης που τόνισε ότι «θα πρέπει να προωθηθεί η θεσμική αλλαγή που θα δώσει τη δυνατότητα στα ελληνικά λιμάνια να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια για επένδυση σε έργα υποδομής. Η άντληση κεφαλαίων, μέσω του χρηματιστηρίου, είναι περιορισμένη και δεν παρέχει βεβαιότητα επιτυχίας των επενδύσεων αυτών. Τα ιδιωτικά κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν σε λιμενικά έργα υποδομής είναι σημαντικά αλλά πρέπει να έχουν λόγο στη λειτουργία και στις επιλογές των δράσεων».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη γίνονται έργα σε 50 ελληνικά λιμάνια για να εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2004 οι διατάξεις του ISPS Code. Για το πρόσφατο ατύχημα του ‘Κνωσός Παλλάς’ δήλωσε ότι «ότι οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου δεν έχουν σημαία και ότι τελικά οι προσπάθειες όλων στέφθηκαν από επιτυχία».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top