Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΓκολφ και real estate στην αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας

Γκολφ και real estate στην αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας

Οι προοπτικές ανάπτυξης του γκολφ ως μορφή τουρισμού στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση επενδύσεων στην αγορά της εκμετάλλευσης ακινήτων (real estate), αποτελούν το κεντρικό […]

Οι προοπτικές ανάπτυξης του γκολφ ως μορφή τουρισμού στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση επενδύσεων<…> στην αγορά της εκμετάλλευσης ακινήτων (real estate), αποτελούν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Πανευρωπαϊκό Επενδυτικό και Κτηματομεσιτικό Συνέδριο-Έκθεση Γκολφ που διεξάχθηκε στο ξενοδοχείο InterContinental Αθηνών, με τη συμμετοχή 15 χωρών.

Στο συνέδριο, το οποίο είχε πολύ αξιόλογους Έλληνες και ξένους ομιλητές, έγινε αισθητή η απουσία της ηγεσίας του ελληνικού τουρισμού αφού ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος ακύρωσε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή και ο κ. Πατέλλης ο οποίος είχε προσκληθεί με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΟΤ παρευρέθηκε μεν αλλά με την απλή ιδιότητα του ερευνητή μιας και δύο μέρες πριν το συνέδριο είχε αντικατασταθεί από τον κ. Νίκο Δημάδη.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, σε επίπεδο υποδομών η Ελλάδα υπολείπεται ακόμη συγκριτικά με άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης, παρουσιάζει όμως σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης γης για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ σε συνδυασμό με υποδομές real estate και τουρισμού. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια έχει εξαγγείλει την κατασκευή 35 με 40 γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα χωρίς όμως να έχει καταφέρει να κάνει έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το γκολφ έχει τη δυνατότητα να δώσει νέα ώθηση στην αγορά του real estate στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κατασκευή των γηπέδων θα συνοδεύεται από συνολική αξιοποίηση των γύρω χώρων (κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων ποιοτικών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή, ξενοδοχείων και τουριστικών συγκροτημάτων, εμπορικών κέντρων, χώρων πρασίνου και αναψυχής κ.α.).

Η συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και των δημοτικών αρχών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός σχεδίου ταυτόχρονης ανάπτυξης γηπέδων γκολφ και εκμετάλλευσης ακινήτων. Σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, παρουσιάζονται και μέσω της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, “μοντέλο” που ακολουθείται με επιτυχία στην Ισπανία.

Το γκολφ αποτελεί μία μορφή τουρισμού με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της χώρας μας ως -εμπλουτισμένου πλέον- τουριστικού προορισμού στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ιωάννης Πατέλλης χαρακτήρισε την μέχρι τώρα παρουσία του γκολφ στη χώρα μας πενιχρή, ωστόσο σημείωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται, θα ευνοήσει την ανάπτυξη επενδύσεων και στην Ελλάδα. Εάν δεν αναπτυχθεί το γκολφ ως άθλημα, δεν πρέπει να αναμένουμε μεγάλη ανάπτυξη και σε επίπεδο υποδομών, σημείωσε ο κ. Πατέλλης. Χρειάζεται, όπως είπε, ένας `Γκάλης` του γκολφ προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτό το άθλημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γκολφ (Ευrορeaη Golf Association) με έδρα την Ελβετία, η κατάσταση στην περιοχή της Νοτίου Ευρώπης-Μεσογείου το 2003 έχει ως εξής: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα (πέντε γήπεδα των 18 οπών και ένα των εννέα οπών) όπου ασκούνται συνολικά πάνω από 1.300 παίκτες. Εξάλλου σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή πέντε ακόμη τουλάχιστον γήπεδα γκολφ σε Κέρκυρα, Κρήτη, Πελοπόννησο και Χαλκιδική, ενώ εξετάζεται η κατασκευή γηπέδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος όπως στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ημαθίας, στο Βόρειο Αιγαίο και αλλού.

Στην Ισπανία υπάρχουν 272 γήπεδα (73 γήπεδα εννέα οπών, 142 γήπεδα 18 οπών, 15 γήπεδα 27 οπών και 34 διαφορετικά άλλα γήπεδα) με συνολικά 217.621 παίκτες (149.067 άνδρες και 68.554 γυναίκες). Υπό κατασκευή βρίσκονται περισσότερα από επτά ακόμη γήπεδα. Στην Ιταλία υπάρχουν 225 γήπεδα γκολφ (91 γήπεδα εννέα οπών, 81 γήπεδα 18 οπών, 15 γήπεδα 27 οπών, τρία γήπεδα 36 οπών και 42 άλλα γήπεδα) όπου έχουν εγγραφεί 67.092 παίκτες.

Στην Πορτογαλία υπάρχουν 63 γήπεδα γκολφ (δέκα γήπεδα εννέα οπών, 46 γήπεδα 18 οπών, τρία γήπεδα 27 οπών και τέσσερα γήπεδα των 36 οπών) με 13.000 παίκτες συνολικά. Στην Τουρκία υπάρχουν 12 γήπεδα (τέσσερα των εννέα οπών, οκτώ των 18 οπών) με συνολικά 1.306 παίκτες. Υπό κατασκευή βρίσκονται ακόμα δύο γήπεδα. Τέλος, η Κύπρος διαθέτει τρία γήπεδα 18 οπών με 273 παίκτες.

Το TravelDailyNews θα δημοσιεύσει εντός των επόμενων ημερών τις ομιλίες του συνεδρίου στο ειδικό αφιέρωμα του συνεδρίου στη δεξιά στήλη της ελληνικής και της διεθνούς του έκδοσης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024