Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού

Με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού από τον Δ. Γεωργαράκη στον Κ. Μποτόπουλο….

Με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες η<...> τελετή παράδοσης και παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού από τον Δ. Γεωργαράκη στον Κ. Μποτόπουλο.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

“Σήμερα καλωσορίζουμε το νέο Γενικό Γραμματέα Τουρισμού Κ. Μποτόπουλο και αποχαιρετάμε τον Δ. Γεωργαράκη, ο οποίος ως Γραμματέας Τουρισμού συνέβαλε ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα Γενική Γραμματεία Τουρισμού, την οποία ανέλαβε όταν πρωτοδημιουργήθηκε. Η υπόθεση του τουρισμού γενικότερα πρέπει να μας απασχολήσει πιο συστηματικά αυτή την περίοδο, διότι, έχοντας την ευθύνη να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που αποφασίστηκαν πρόσφατα στη Διυπουργική Επιτροπή Τουρισμού σχετικά με το νέο ρόλο του ΕΟΤ και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, οδηγούμαστε σε μια νέα διατύπωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου κάτω από το οποίο θα λειτουργήσουμε. Βέβαια, υπήρξαν εμπειρίες μέχρι σήμερα από τον τρόπο λειτουργίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τον τουρισμό. Αυτές τις εμπειρίες τις χρησιμοποιούμε και τις θεωρούμε ως πλούσια βάση δεδομένων πάνω στα οποία θα στηριχθούμε.

Εκείνο, όμως, που έχει σημασία, είναι να προχωρήσουμε τώρα στην υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβριο, έγκαιρα, πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού, θα έχουμε ολοκληρώσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά τις γιορτές σε νομοθετική ρύθμιση και να διαμορφώσουμε τη βάση της νέας ταυτότητας πλέον και για τον ΕΟΤ και για τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού.

Και αυτό επιβάλλεται σε μια εποχή, όπου η ανάγκη να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τα επόμενα χρόνια στο χώρο του τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πριν λίγες μέρες στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας εγκρίναμε και μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία προτείνεται στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο η δημιουργία ενός φορέα βιώσιμης τουριστικής πολιτικής για την Ευρώπη. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι και οι δικές μας προσπάθειες και ιδιαίτερα με τη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, όπου προτείναμε συγκεκριμένο χαρακτήρα της τουριστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία διεκδικήσαμε για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκουν ανταπόκριση συγκεκριμένη. Η Επιτροπή για το βιώσιμο τουρισμό που προτείνεται, θα αποτελέσει ένα νέο εργαλείο, ένα σημαντικό βήμα, καθώς θα αναλάβει μάλιστα την ευθύνη να διαπραγματευτεί με τους αρμόδιους φορείς παραγωγής τουριστικού προϊόντος στις ευρωπαϊκές χώρες, δημόσιους και ιδιωτικούς, για να υποστηριχθεί ο χαρακτήρας της βιωσιμότητας όσον αφορά την τουριστική πολιτική.

Αυτό βέβαια μας φέρνει κοντά στις δικές μας πολιτικές, που έχουμε αποφασίσει πρόσφατα. Το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό της πρώτης δεκαετίας του 2000, που οριοθετήσαμε ως στρατηγική πρόταση 2004 – 2008, έχει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις όσον αφορά τη βιώσιμη τουριστική πολιτική και μεταξύ αυτών προβλέπεται η αξιοποίηση νέων προγραμμάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα `Ανταγωνιστικότητα` για εναλλακτικό τουρισμό, οικοτουρισμό, αγροτικό τουρισμό, που βασικά στηρίζονται σε αυτή τη νέα διαμόρφωση προτάσεων για βιώσιμη τουριστική πολιτική και οι οποίες προκύπτουν μέσα από τις ολοκληρωμένες μελέτες που πραγματοποίησε ο ΕΟΤ για την περιφερειακή ανάπτυξη του τουρισμού. Οι μελέτες αυτές αφορούν τις περιφέρειες της χώρας και περιέχουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Επομένως, η σύνδεση των προτάσεων αυτών μέσα από την αξιοποίηση σχετικών συμβούλων που έχουμε την πρόθεση να επιλέξουμε άμεσα, για να μπορέσουμε να τις μετατρέψουμε σε χειροπιαστά συγκεκριμένα προγράμματα, είναι προτεραιότητά μας, ώστε να εντάξουμε πλέον στο ΕΠ.ΑΝ. συγκεκριμένα προγράμματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του Ελληνικού τουρισμού με έμφαση στον εναλλακτικό, τον οικοτουρισμό, τον αγροτικό τουρισμό.

Η κατεύθυνση αυτή, βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος που γνωρίζει τα τουριστικά πράγματα, ότι είναι ποιοτικού χαρακτήρα. Εγώ θα έλεγα, όμως, ότι η βιωσιμότητα είναι στοιχείο ανταγωνιστικού χαρακτήρα για τον ευρωπαϊκό και κατ` επέκταση για τον ελληνικό τουρισμό. Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη προτεραιότητα στη δική μας πολιτική, είναι η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Είναι μια από τις έξι μεγάλες κατευθύνσεις της στρατηγικής που προωθούμε και σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε μεγάλο βάρος. Επομένως, αυτή η ανταγωνιστικότητα πρέπει να προωθηθεί, στηρίζεται όμως και από προγράμματα δημοσιότητας και επικοινωνίας τα οποία είναι επίσης ανάγκη να εξασφαλιστούν.

Εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση των επικοινωνιακών μας προγραμμάτων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως έχουμε αποφασίσει, καταλαβαίνετε ότι δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, το μεγάλο θέμα της προβολής, της διαφήμισης, να είναι εξασφαλισμένο. Και γι` αυτό χαίρομαι, διότι ολοκληρώθηκαν και οι σχετικές διαδικασίες διαγωνισμών. Έτσι και για το δημιουργικό έχουν επιλεγεί οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την ευθύνη να υλοποιήσουν την τουριστική μας προβολή από το Δεκέμβριο και για το 2004 και αυτό είναι το θετικό στοιχείο. Όπως επίσης, έχει ολοκληρωθεί -από ό,τι πληροφορήθηκα- και ο διαγωνισμός- και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της τελικής επικύρωσης-, για τη διανομή και την προβολή της τουριστικής μας καμπάνιας. Και εκεί έχουν επιλεγεί οι σχετικές εταιρείες, ολοκληρώνεται η διαδικασία, έτσι ώστε μέχρι 15 Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την καμπάνια προβολής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, διότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων καταλαβαίνετε ότι αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα πλέον η προβολή για τον Ελληνικό τουρισμό. Ξεκινάμε με μια χρονιά, η οποία νομίζω ότι έχει θετικά στοιχεία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τουρισμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχουν θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη του τουρισμού με αυξητικές τάσεις γύρω στο 5%. Δεν έχει όμως σημασία το ποσοστό, σημασία έχει ότι σαφώς προβλέπεται η πραγματική αύξηση του τουριστικού προϊόντος τη χρονιά που ξεκινά. Και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση για να εντείνουμε κι εμείς τις δραστηριότητές μας και να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικές προτεραιότητές μας από εδώ και πέρα θα είναι, πρώτον, να προωθήσουμε την πολιτική μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, δεύτερον να προωθήσουμε την έναρξη της λειτουργίας της θυγατρικής εταιρίας, που θα έχει αποκλειστικότητα για τη διαφήμιση, με συμμετοχή των φορέων και της περιφέρειας- είμαστε ήδη σε διάλογο μαζί τους για τη σύνθεση αυτής της εταιρείας- και θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα σε μιας καινούριας ποιότητας παρέμβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Τρίτον, έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε πλέον τη νέα δομή της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις νέες αρμοδιότητες και το νέο πλαίσιο ευθύνης, που είναι ουσιαστικά εμπλουτισμένο και μ` ένα μεγάλο ποσοστό των μέχρι σήμερα αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ, έτσι ώστε να αποτελέσει πράγματι το εργαλείο με το οποίο θα παρέμβουμε πλέον στα δεδομένα. Επίσης, η υποστήριξη των Περιφερειακών Διευθύνσεων, με την εμπειρία που αποκτήσαμε μέχρι σήμερα και γνωρίζουμε πού υπάρχει το πρόβλημα και πώς θα το αντιμετωπίσουμε, είναι βασική μας προτεραιότητα.

Εκείνο που, ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι η ποιοτική μας παρέμβαση στη λειτουργία και την παραγωγή του σύγχρονου Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, εκ των πραγμάτων μπαίνει ως μια προτεραιότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα στην οικονομία του τουρισμού, έτσι ώστε η συνολική οικονομική δραστηριότητα της αγοράς του τουρισμού, να αποτελέσει στοιχείο σταθερής υποστήριξης από την πλευρά μας με συγκεκριμένες διαδικασίες και αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα από τη μια πλευρά να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Γεωργαράκη για τη δουλειά που προσέφερε σε αυτό το χώρο. Ουσιαστικά από το μηδέν ξεκίνησε στη διάρκεια της θητείας του η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού και αντιμετώπισε τις πρώτες δυσκολίες. Εγώ είχα τη χαρά συνεργασίας μαζί του στο μεγαλύτερο σχεδόν διάστημα αυτής του της θητείας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι` αυτή τη συνεργασία που ήταν θετική. Και βέβαια εύχομαι η προσφορά και η δυνατότητά του να εκφραστεί μ` ένα συγκεκριμένο τρόπο υποστήριξης της πολιτικής που έχουμε να προχωρήσουμε.

Επίσης, θέλω να χαιρετίσω τη νέα συνεργασία που θα ξεκινήσουμε με τον Κώστα Μποτόπουλο στη θέση του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού. Θέλω να τον διαβεβαιώσω, ότι θα έχει την υποστήριξη στα πολλά, νέα και δύσκολα που έρχονται γι` αυτόν. Από εκεί και πέρα, αισιοδοξώ ότι την ίδια υποστήριξη θα εκφράσουμε όλοι μαζί, ώστε να μπορέσουμε, πράγματι, σε αυτή τη νέα φάση εξέλιξης του τουρισμού στη χώρα μας, να συμβάλλουμε, για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές, να υλοποιηθούν οι απαραίτητες νέες πολιτικές και να υπάρξει μια νέα λειτουργία συνολικά στο χώρο του τουρισμού”.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κ. Μποτόπουλος στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

“Θέλω να σας δώσω δύο διαβεβαιώσεις και να σας ζητήσω ένα μόνο πράγμα. Οι διαβεβαιώσεις είναι οι εξής: Είμαι βέβαια νέος σ` αυτό το χώρο, αλλά νέος δεν σημαίνει, ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολύ μεγάλη σημασία για μένα, έλεγε ότι αρκεί να διαβάσεις για να καταλάβεις. Εγώ θα έλεγα αρκεί να μιλήσεις και με τους ανθρώπους για να μπεις στην ουσία των πραγμάτων. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται και βασίζομαι και στη συνεργασία σας για να τελειώσει πολύ γρήγορα, ώστε να μην έχουμε μια μεγάλη φάση προσαρμογής.

Η δεύτερη διαβεβαίωση είναι ότι, παρόλο που ο χρόνος είναι λίγος, υπάρχουν κάποιες βασικές προτεραιότητες που ήδη τις έθεσε ο Υπουργός και τις έχουμε συζητήσει με όλους τους παράγοντες. Aρα και εδώ δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε κάποια πράγματα που θα αφήσουν κάποιο στίγμα ελπίζουμε θετικό. Και γι` αυτό και πάλι θέλω να ζητήσω τη βοήθειά σας και ελπίζω ότι θα δείτε και στην πράξη ότι θέλω να δουλέψουμε μαζί και όχι ερήμην σας. Επίσης, νομίζω ότι είναι βασική αρχή της δημοκρατίας, αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, να κρίνετε από τις πράξεις και όχι από αυτά που πιθανόν ακούτε ή από τις εντυπώσεις που σας δίνουν άλλοι”.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Δ. Γεωργαράκης τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Ο τουρισμός έχει την ιδιότητα και να σε ταλαιπωρεί, αλλά και να τον αγαπάς. Και οφείλω να πω ότι αγάπησα και τον τομέα και το Υπουργείο, αλλά και τους συνεργάτες, που δεν ήταν μόνο της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, ήταν και οι συνεργάτες οι πολύτιμοι, είτε εξ αποστάσεως, είτε σε σταθερή θέση στον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΕΟΤ. Ο τουρισμός, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που πρόσκαιρα μπορεί να εμφανίζονται, τουλάχιστον για την Ελλάδα έχει ένα μακρύ και ευοίωνο δρόμο μπροστά του. Η συγκυρία όταν πρωτοανέλαβα δεν ήταν πάρα πολύ ευτυχής. Θα έλεγα ότι στον παγκόσμιο τουρισμό συνέβησαν κοσμογονικά γεγονότα, αλλεπάλληλα, επί δύο χρόνια, παράλληλα με μία οικονομική ύφεση στις βασικές μας αγορές.

Ο Ελληνικός τουρισμός εμφάνιζε κάποια σημάδια κορεσμού και γήρανσης στο κλασικό προϊόν του, το οποίο όμως παρουσίασε μία μεγέθυνση όλη τη δεκαετία. Ταυτόχρονα, έγκαιρα, είχαν ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Νομίζω ότι στο σύνολο του τομέα αυτή τη στιγμή κινούνται επενδύσεις της τάξεως του 1 τρις σε υψηλά ποιοτικά προϊόντα, είτε από τις διαδικασίες της ΕΤΑ, είτε απ` το αναπτυξιακό νόμο, είτε απ` την ολυμπιακή προοπτική. Και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τους καρπούς και να πετύχουμε αυτή τη σταθερή πολιτική που καθιερώσαμε σαν Υπουργείο κύριε Υπουργέ, που ήταν ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, διαφοροποίηση στον Ελληνικό τουρισμό.

Φέτος, κάναμε σαν Υπουργείο άλλο ένα άλμα με την Ελληνική Προεδρία. Με πρωτοβουλίες του Υπουργού και με τη βοήθεια τη δική μας, ο τομέας του Τουρισμού ανέβηκε ένα σοβαρό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφτασε μέχρι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Πέραν αυτού, νομίζω ότι για πρώτη φορά αναδείχθηκε το θέμα απ` το Υπουργείο μας όχι του τουρισμού, αλλά της τουριστικής οικονομίας και μπήκε σε στέρεες βάσεις το ζήτημα ότι ο Ελληνικός τουρισμός και η Ελληνική τουριστική οικονομία είναι βασικό υπόβαθρο για την ανταγωνιστικότητα της συνολικής ελληνικής οικονομίας.

Και υπήρξαν και κάποια σημεία-σταθμοί. Το ένα είναι ότι για πρώτη φορά ανοίξαμε το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται τουρισμός και real estate, μ` αυτή την περίφημη τροπολογία περί των τουριστικών κατοικιών για άνω από 300 στρέμματα. Αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο τώρα αρχίζει και αποδίδει. Κυνηγήσαμε πέραν των επενδύσεων της ΕΤΑ, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και μέσα απ` την Επιτροπή των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομίας, για την προσπάθεια να δημιουργηθεί πραγματικά ένα one stop shop, το οποίο θα προωθήσει τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Και ανοίξαμε βέβαια το ζήτημα της αξιοποίησης μεγάλων δημόσιων, δημοτικών ή και εκκλησιαστικών εκτάσεων στην υπηρεσία της τουριστικής οικονομίας. Αυτά είναι τεράστιες προκλήσεις, είναι τεράστιες προοπτικές. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτές οι προοπτικές είναι ενδεχόμενα από μόνες τους ικανές να κρατήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο του 4%.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για την συνεργασία μου με τον Υπουργό μας, τον Α. Τσοχατζόπουλο, με τον Υφυπουργό, τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο και αισθάνομαι επίσης ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου στον Κώστα Μποτόπουλο, με τον οποίο είχαμε αρκετή συνεργασία ενημέρωσης και νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ φυσιολογικό, τώρα που αλλάζουν οι δομές και οι προοπτικές, ανοίγονται καινούργιοι ορίζοντες, να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές, που θα προωθήσουν ακόμα παραπέρα τον Ελληνικό τουρισμό και την τουριστική οικονομία, στην οποία όλοι πιστεύουμε ιδιαίτερα. Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα. Θέλω να έχετε υπόψη σας ότι εγώ είμαι δίπλα σας σε οτιδήποτε με χρειαστείτε”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024