Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑ. Τσοχατζόπουλος: Οι αγώνες του 2004 δεν θα αποτελέσουν ευκαιρία κερδοσκοπίας

Α. Τσοχατζόπουλος: Οι αγώνες του 2004 δεν θα αποτελέσουν ευκαιρία κερδοσκοπίας

«Oι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αποτελέσουν εργαλείο εκμετάλλευσης για κερδοσκοπία από ορισμένους ούτε και αλλοίωσης της εσωτερικής αγοράς της χώρας. Θα γίνουν προσπάθειες εδραίωσης σταθερών τιμών στα τουριστικά πακέτα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος

«Oι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αποτελέσουν εργαλείο εκμετάλλευσης για κερδοσκοπία από ορισμένους ούτε και αλλοίωσης της εσωτερικής αγοράς της χώρας. Θα γίνουν προσπάθειες εδραίωσης σταθερών τιμών στα τουριστικά πακέτα<...>», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΕΟΤ.

Για την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων κερδοσκοπίας, κυρίως από πλευράς των μεσαζόντων και των ξένων τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι έχουν ανεβάσει το κόστος ενός βραχύβιου ταξιδιού κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων σε υψηλά επίπεδα, ο υπουργός εξέφρασε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα καθαρό πλαίσιο που θα εμποδίσει ή θα περιορίσει την κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσπάθεια εκμετάλλευσης των αγώνων.

«Το υπουργείο», όπως είπε ο υπουργός, «κινείται πρωτίστως για την εδραίωση σταθερών τιμών στην εγχώρια αγορά, δεδομένου του γεγονότος ότι οι τιμολογήσεις που πραγματοποιούνται στην Γερμανία για παράδειγμα, δεν θα μπορέσουν να ελεγχθούν. Παράλληλα θα υπάρξει συνεργασία τόσο με τον Αθήνα 2004, όσο με τους tour operators προκειμένου να ελεγχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Η διαφήμιση θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενημέρωσης των ξένων αγορών για τις τιμές που διατίθενται οι υπηρεσίες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Όσον αφορά τα προσφερόμενα δωμάτια ιδιωτών, τις λεγόμενες Ολυμπιακές μισθώσεις, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της φιλοξενίας, ο υπουργός ανέφερε ότι διαπιστώνεται μια καθυστέρηση αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου από τον ΕΟΤ. Αιτία αποτελεί η καθυστέρηση από πλευράς της Κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των σπιτιών, να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη διαδικασία υποβολής των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι ενδιαφερόμενοι εκμισθωτές-ιδιοκτήτες, ενώ νέα καταληκτική ημερομηνία για την κοινοπραξία ορίστηκε η 14η Φεβρουαρίου 2004”.

Σε μια γενικότερη θεώρηση του τουρισμού, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με την αναθεώρηση του ΕΠΑΝ ο τουρισμός παίρνει 40 εκατ. ευρώ επιπλέον. Συνολικά στον τουρισμό διατίθενται 2 δισ. Ευρώ, ενώ τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος (Μέτρο 2.2.2), αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 2.333 τουριστικές επιχειρήσεις καταλυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 104,8 εκατ. ευρώ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 40,1 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις λοιπές τουριστικές επενδύσεις και εκείνες με υψηλό προϋπολογισμό που ενισχύονται βάσει των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 2601/98, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, από τον Μάιο του 1998 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2003 έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του συνολικά 787 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 752 εκατ. ευρώ και συνολικής επιχορήγησης 207 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 5.411 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, ενεργοποιήθηκε το 92% από το σύνολο του προγράμματος τουρισμού, συμβασιοποιήθηκε το 47%, ενώ επιταχύνεται η απορρόφηση με σκοπό μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεραστεί το 10% σε απορρόφηση. Με αισιοδοξία ξεκινάει το 2004 ο ελληνικός τουρισμός, αφού όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τον Ιανουάριο 2004 θα τρέξει για πρώτη φορά η διαφημιστική καμπάνια για το νέο έτος. Για την διαφήμιση της περιόδου 2004-2008 έχει ήδη αποφασιστεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού τουρισμού, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρονιά 2004 θα απορροφηθούν 45 εκατ. ευρώ για την προβολή και διαφήμιση. Επιπροσθέτως για το 2004 προβλέπονται ακόμα 15 εκατ. ευρώ για τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού, ενώ με άλλα 15 εκατ. ευρώ επιδοτείται η υλοποίηση του προγράμματος των `λευκών νυχτών`, όπου μαθητές για μια βδομάδα θα κάνουν επίσκεψη σε χιονοδρομικά κέντρα. Η ανάθεση του σχεδιασμού και της παραγωγής του δημιουργικού μέρους της διαφημιστικής εκστρατείας του ΕΟΤ κατακυρώθηκε στην εταιρία ΑΔΕΛ Εταιρία Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Στην τελική ευθεία της υλοποίησης εισέρχονται και τα νέα θεσμικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί. Το ένα αφορά την λειτουργία κλιμακίου ελέγχου της τουριστικής αγοράς και το άλλο την `αστεροποίηση` των ξενοδοχείων στη θέση της σημερινής κατηγοριοποίησης.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2004, ο υπουργός τόνισε ότι, σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εκτιμάται για την Ελλάδα αύξηση της τουριστικής κίνησης μέχρι και 5% λόγω και των Ολυμπιακών αγώνων. Για το 2003 ο υπουργός επανέλαβε ότι αναμένεται ελαφρά υποχώρηση από 1% έως 2,5% σε σχέση με το 2002. Τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, αναφέρουν ότι η Ελλάδα το 2002 κατέλαβε την 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη χωρών ως προς τον αριθμό αφίξεων αλλοδαπών τουριστών και την όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Το 2002, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 0,9% της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2001, παρά το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί περί του αντιθέτου. Στις εισπράξεις από τον τουρισμό την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην δέκατη θέση με 9,7 δισ. δολάρια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024