Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ημερίδα για την τουριστική εκπαίδευση από τον ΟΤΕΚ

Θοδωρής Κουμέλης - 10 Δεκέμβριος 2003, 00:00

Η σωστή τουριστική εκπαίδευση αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς αυτή συμβάλλει στη βελτιστοποίηση<...>

της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στο Ίδρυμα Γουλανδρή, με θέμα “Ο Ρόλος του ΟΤΕΚ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της τουριστικής αγοράς”.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του ΟΤΕΚ, όπως επίσης και η παρουσίαση της μελέτης για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των ατόμων που θα στελεχώσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις ως τον κύριο παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, και είπε χαρακτηριστικά ότι “Σήμερα, τουρισμός με σαγιονάρα δεν γίνεται”.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΟΤΕΚ, σημείωσε ο υφυπουργός, πραγματοποιεί σημαντικό έργο, ενώ πλεονέκτημα του οργανισμού αποτελεί το γεγονός ότι εκπαίδευση και πρακτική άσκηση συνδυάζονται. Από την πλευρά της ΓΣΕΕ τονίστηκε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πρόταση για τη δημιουργία παρατηρητηρίου απασχόλησης στον τουρισμό που στοχεύει στη συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων αλλά και στην πραγματοποίηση ερευνών και μελετών γύρω από τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕΚ Γεώργιος Σταματίου έκανε λόγο για έλλειψη επαρκώς καταρτισμένου προσωπικού το οποίο και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις. Παρουσιάζοντας το μέγεθος του προβλήματος και ανατρέχοντας σε στοιχεία της μελέτης, επεσήμανε ότι το 70% των απασχολούμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το 50% των απασχολούμενων στα τουριστικά γραφεία δεν έχουν καμιά εκπαίδευση - κατάρτιση.

Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, συμμετέχοντας στη γενικότερη προσπάθεια που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, διαμόρφωσε το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Μακεδονία.

Εξάλλου αναμένεται και η δημιουργία γραφείων διασύνδεσης με σκοπό τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την απασχόληση και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε συνεργασία με το παρατηρητήριο απασχόλησης του τουριστικού τομέα. Τέλος, η απορρόφηση των αποφοίτων του ΟΤΕΚ στην αγορά εργασίας φαίνεται σημαντική ξεπερνώντας κατά πολύ το 50%, ανάλογα με την ειδικότητα.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top