Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘεσμικές αλλαγές και κάλυψη εκκρεμοτήτων είναι οι προτεραιότητες νέας πολιτικής ηγεσίας στον τουρισμό

Θεσμικές αλλαγές και κάλυψη εκκρεμοτήτων είναι οι προτεραιότητες νέας πολιτικής ηγεσίας στον τουρισμό

Την κατανόησή του για το στενό χρονικό ορίζοντα που έχει στη διάθεσή του μέχρι τις εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται έδειξε ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού Κώστας Μποτόπουλος δίνοντας όμως από την άλλη τη διαβεβαίωση ότι η ατζέντα των θεμάτων που πρόκειται να ασχοληθεί είναι πολύ συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη…

Την κατανόησή του για το στενό χρονικό ορίζοντα που έχει στη διάθεσή του μέχρι τις εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται έδειξε ο νέος γενικός γραμματέας<...> του υπουργείου Ανάπτυξης υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού Κώστας Μποτόπουλος δίνοντας όμως από την άλλη τη διαβεβαίωση ότι η ατζέντα των θεμάτων που πρόκειται να ασχοληθεί είναι πολύ συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη.

Ο κ. Μποτόπουλος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τόνισε ότι πρώτο μέλημά του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών στις διοικητικές δομές του ελληνικού τουρισμού δηλαδή ξεκαθάρισμα του ρόλου της Γενικής Γραμματείας, του ΕΟΤ, των Περιφερειών αλλά και της νέας Ανώνυμης Εταιρίας για την τουριστική προβολή. Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΑΝ βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης νομοσχεδίου, το οποίο εκτός της ρύθμισης των παραπάνω θεμάτων θα περιλαμβάνει τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα των εργαζομένων για τα οποία αναζητείται η νομική φόρμουλα. Όπως ανέφερε ο κ. Μποτόπουλος το ΥΠΑΝ έχει εντοπίσει τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την προηγούμενη θεσμική αλλαγή του 2001 τα οποία θα φροντίσει να λύσει με το νέο νομοσχέδιο. Ήδη συλλέγονται οι απόψεις των φορέων του τουρισμού και σύντομα πρόκειται να είναι έτοιμο το προσχέδιο νόμου που θα συντάξει η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί.

Την ερχόμενη Παρασκευή 19 του μήνα το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, όπου θα ολοκληρωθεί και η κατάθεση των απόψεων των φορέων και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας η Επιτροπή αναμένεται να έχει καταθέσει τις απόψεις της ξεκαθαρίζοντας έτσι την εικόνα. Στη συνέχεια, σειρά έχει η συζήτηση του προσχεδίου του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, διαδικασία η οποία δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει.

Ο κ. Μποτόπουλος παραδέχθηκε ότι στο χρονικό διάστημα της θητείας του ίσως να μην προλάβουμε να δούμε να λειτουργεί το νέο θεσμικό σχέδιο που θα προκύψει από το νομοσχέδιο αλλά είναι σημαντικό να έχει οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του.

Η ατζέντα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού θα περιλαμβάνει εκτός από την θεσμική παρέμβαση που προωθείται, το νέο εξαετές στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό 2004-2010, αλλά και τα προγράμματα-δράσεις του ΕΠΑΝ, μέσα από το Γ` ΚΠΣ. Πρόθεση της γενικής γραμματείας είναι η εντονότερη δραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου εξετάζοντας μια πιο ευέλικτη μορφή του.

Στις προτεραιότητες της γενικής γραμματείας εντάσσονται τα προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό (μέσα από το ΕΠΑΝ), όπου πλέον ο τουρισμός θα πάρει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ μετά την ανακατανομή των κονδυλίων. Ένα μεγάλο μέρος από τα επιπλέον κονδύλια, όπως ανάφερε ο κ. Μποτόπουλος, θα διατεθεί σε επιτυχημένα προγράμματα, τα οποία και απαιτούν μεγαλύτερο προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ελληνικής Κουζίνας, σε βελτίωση υποδομών, αλλά και σε προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ για την προβολή του ελληνικού τουρισμού έχουν προωθηθεί για να αξιοποιηθούν στην καμπάνια της επόμενης χρονιάς, επιπλέον των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κ. Μποτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η καμπάνια προβολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό θα ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου εντός του Ιανουαρίου.

Η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα της γενικής γραμματείας αφορά τη δρομολόγηση ορισμένων εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι και ο δορυφόρος λογαριασμός τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη του προγράμματος. Σχετικά με το θέμα των `Αστεριών` και των `Κλειδιών` για την κατάταξη ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων καταλυμάτων ο κ. Μποτόπουλος ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι κάπως περίπλοκο και γι αυτό εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί εγκύκλιος του υπουργείου στους επιχειρηματίες που θα δίνει διευκρινήσεις για την αυτοβαθμολόγηση και την αυτοκατάταξη η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Η οριστική επίλυση του ζητήματος επιδότησης των τουριστικών λεωφορείων είναι επίσης μία από τις εκκρεμότητες που ανακοίνωσε ότι θα λυθούν ο κ. Μποτόπουλος επισημαίνοντας ότι έχει διευθετηθεί το θεσμικό κομμάτι, με το υπουργείο οικονομικών το οποίο έχει αποδεχθεί ως δίκαιο το αίτημα του κλάδου για επιδότηση για την ανανέωση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων, μιας και ήδη κάτι ανάλογο έχει αποφασισθεί και για τα ΚΤΕΛ. Το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί το συγκεκριμένο κονδύλι για το σκοπό αυτό.

Τέλος, ο κ. Μποτόπουλος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat για την προβολή τουριστικών θεμάτων. Μάλιστα εντός της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο του Hellas Sat προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μποτόπουλος στη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι όλα τα θέματα που αφορούν τον ελληνικό τουρισμό συζητούνται και συναποφασίζονται από κοινού με όλη την ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΤ ώστε να υπάρχει συντονισμός και σύμπνοια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024