Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣε πλήρες φακέλωμα οι ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ

Σε πλήρες φακέλωμα οι ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ

Σε κάποια μορφής συμφωνία φαίνεται να έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις αμερικανικές αρχές στο θέμα της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών εταιριών, που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ

Σε κάποια μορφής συμφωνία φαίνεται να έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις αμερικανικές αρχές στο θέμα της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών εταιριών, που ταξιδεύουν<...> προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επίτροπου Frits Bolkestein.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι μετά από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, λόγω της έλλειψης νομοθεσίας στις ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, συμφωνήθηκε με την αμερικανική πλευρά, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, η παροχή πληροφοριών για 34 στοιχεία προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ ή εισέρχονται στον αμερικανικό εναέριο χώρο από τα 39 που ζητούσαν αρχικά οι αμερικανικές αρχές. Τα πέντε στοιχεία που κατάφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παραδίνονται από τις αεροπορικές εταιρίες στις αρχές των ΗΠΑ είναι τα πιο επουσιώδη μεταξύ των οποίων και η πληροφορία για το κατά πόσο πρόκειται για δωρεάν εισιτήριο και εάν υπήρξε αναβάθμιση του εισιτηρίου από την οικονομική στη διακεκριμένη θέση και ο αριθμός των αποσκευών.

Τα στοιχεία που θα συλλέγονται μέσα από το σύστημα κράτησης θέσεων των αεροπορικών εταιριών και θα παραδίδονται στις ΗΠΑ είναι: Η ημερομηνία της κράτηση της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), τα τηλέφωνα του επιβάτη, πληροφορίες για τα μίλια που έχει συγκεντρώσει ο επιβάτης, ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, η ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) του επιβάτη, η πληροφορία για το αν πρόκειται για απλό η μετ` επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσης του εισιτηρίου.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ “δέχτηκαν” να διατηρούν τα στοιχεία αυτά για διάστημα τρεισήμισι ετών από τα 50 έτη που ζητούσαν αρχικά! Τα στοιχεία θα αποθηκεύονται στην αμερικανική υπηρεσία προστασίας των συνόρων και τελωνείου και κατά περίπτωση και μετά από ειδικό αίτημα θα εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής της πληροφορίας σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια επίσης τρεισήμισι ετών, ενώ δυόμισι έτη μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνήθηκε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την ανανέωσή της.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, η συμφωνία, που βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας, ήταν δυνατή εφόσον κρίθηκε επαρκές το καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία και ικανοποιητικές οι εγγυήσεις που δόθηκαν από την αμερικανική πλευρά για την τήρηση της μυστικότητάς τους. Ο εκπρόσωπος αναγνώρισε, πάντως, ότι στο συμβιβασμό που έγινε, η κοινοτική πλευρά επιθυμούσε μια πιο ελαστική ρύθμιση που να μην καλύπτει έναν τόσο μεγάλο αριθμό πληροφοριών του επιβάτη. Από ότι φαίνεται όμως η διαπραγματευτικό δύναμη της ΕΕ είναι πολύ σθεναρή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ορισμένα `ευαίσθητα δεδομένα` όπως το θρήσκευμα που μπορεί να γίνει εμμέσως γνωστό μέσα από την παραγγελία του γεύματος στη διάρκεια της πτήσης, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από αμερικανικής πλευράς ότι θα καταστρέφονται άμεσα. Διευκρίνισε ότι αλλά `ευαίσθητα δεδομένα` τα οποία προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, όπως η κατάσταση της υγείας και πληροφορίες που σχετίζονται με τις πολιτικές πεποιθήσεις, δεν θα δίνονται στην αμερικανική πλευρά. Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι τυπικά το θέμα αναμένεται να κλείσει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο μετά από σχετική πρόταση που θα υποβάλει στα τέλη Ιανουαρίου η Επιτροπή και εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις οριστικές ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον προηγούμενο Μάρτιο όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον για πρόσβαση στα στοιχεία των αρχείων των διεθνών αεροπορικών εταιριών και υπό την απειλή της αφαίρεσης των δικαιωμάτων προσγείωσης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων προστίμων (6.000 δολαρίων ανά επιβάτη) οι αμερικανικές αρχές αντλούσαν ήδη πληροφορίες μέσα από το σύστημα κρατήσεων των εταιρειών για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών!!

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής η μόνη αεροπορική εταιρία που δεν έχει συμμορφωθεί με το αμερικανικό αίτημα είναι η ιταλική Αlitalia.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024