Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΙσχυρά μέτρα ασφάλειας και στα αεροδρόμια της Κύπρου – Σύλληψη Πακιστανών

Ισχυρά μέτρα ασφάλειας και στα αεροδρόμια της Κύπρου – Σύλληψη Πακιστανών

Ισχυρά μέτρα ασφάλειας έχουν τεθεί τις μέρες των εορτών στα Κυπριακά αεροδρόμια για την πρόληψη τρομοκρατικού κτυπήματος και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ανδρέας Χρίστου

Ισχυρά μέτρα ασφάλειας έχουν τεθεί τις μέρες των εορτών στα Κυπριακά αεροδρόμια για την πρόληψη τρομοκρατικού κτυπήματος και όπως<...> δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ανδρέας Χρίστου θα συνεχισθούν όσο κρίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι ορθώς λήφθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εν όψει των πληροφοριών για τρομοκρατικό κτύπημα στην Κύπρο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες είναι γενικές και όχι συγκεκριμένες. “Το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη και εξακολουθεί να επικρατεί διεθνής ένταση, δεν επιτρέπει στους παράγοντες να παραβλέψουν τις πληροφορίες και να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφαλείας”, πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σε κυπριακές εφημερίδες, οι αρχές αξιολογούν όλες τις πληροφορίες και παίρνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας. Ελικόπτερα της Αεροπορικής πτέρυγας της Αστυνομίας, ακταιωροί της Λιμενικής Αστυνομίας, αστυνομικά περιπολικά και ένοπλοι αστυνομικοί μέσα και έξω από τα κτίρια του Αερολιμένα, περιπολούν συνεχώς για την πρόληψη οποιουδήποτε ενδεχομένου. Επίσης ένοπλοι αστυνομικοί της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης βρίσκονται σε όλες τις εισόδους και εξόδους των απαγορευμένων χώρων του αερολιμένα, ενώ απαγορεύτηκε αυστηρά η στάθμευση αυτοκινήτων κατά μήκος των κτιρίων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ισχυρών μέτρων ήταν η σύλληψη τεσσάρων Πακιστανών που περιφέρονταν ύποπτα στην περιοχή του αεροδρομίου Πάφου. Η υπόθεση προσέλαβε σοβαρές διαστάσεις, όταν οι τέσσερις Πακιστανοί περιέπεσαν σε αντιφάσεις αναφορικά με τους λόγους παρουσίας τους στο χώρο, κοντά στο αεροδρόμιο. Από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι οι Πακιστανοί βρίσκονται στην Κύπρο ως φοιτητές και είναι κάτοικοι Λευκωσίας. Μετά τη σύλληψη τους οι αρχές ασφαλείας τέθηκαν σε συναγερμό, ενώ οι τέσσερις οδηγήθηκαν στα κρατητήρια για ανάκριση. Ο υπεύθυνος επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι εν όψει του κλίματος που επικρατεί προκλήθηκαν σοβαρές ανησυχίες, κυρίως όταν οι Πακιστανοί προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους από τα ξημερώματα στην περιοχή του Αεροδρομίου προβάλλοντας αβάσιμους λόγους, ενώ οι εκδοχές που προβάλλουν ξεχωριστά είναι αντιφατικές. Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους λέγοντας ότι πήγαν στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν φίλο τους που θα ερχόταν από το Birmingham, με πτήση η οποία ήταν ανύπαρκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τμήματα της Εθνικής Φρουράς, περιλαμβανομένων και τμημάτων που χειρίζονται εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Ανδρέας Χρίστου, απεκάλυψε ότι ένα σενάριο ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης διαλαμβάνει κατάληψη αεροσκαφών δυτικών αεροπορικών εταιρειών από τρομοκράτες για να πλήξουν στόχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως στο Ισραήλ. Σε μια τέτοια περίπτωση, την ευθύνη εντοπισμού αεροσκαφών υπό των έλεγχο τρομοκρατών έχει το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, ενώ το έργο της κατάρριψής τους αναλαμβάνουν τα τμήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Εθνικής Φρουράς. Τη διαταγή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να δώσει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έχει απαγορευθεί η πτήση μικρών ξένων αεροσκαφών σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας και πάνω από τη Λευκωσία. Απέφυγε, ωστόσο, να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν λήφθηκαν παρόμοια μέτρα ασφάλειας. Ο κ. Καζαμίας παραδέχθηκε ότι πιθανόν να δόθηκε υπερβολική προβολή στο θέμα της λήψης μέτρων ασφάλειας στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τόνισε ότι η πληροφόρηση για τρομοκρατικό κτύπημα πρέπει να αξιολογείται και να δίνεται προς τα έξω στις σωστές της διαστάσεις. Στο μεταξύ, αναμένεται το πόρισμα των ερευνών της αστυνομίας και του τμήματος πολιτικής αεροπορίας γύρω από το θέμα πολίτη, που εισήλθε ανενόχλητος στην αίθουσα αφίξεων, αγόρασε αφορολόγητα είδη και πήρε συνάλλαγμα από ταμειακή μηχανή, χωρίς κάποιος να τον ρωτήσει πού πηγαίνει και τι κάνει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024