Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΞεκίνησε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των επισκεπτών των ΗΠΑ

Ξεκίνησε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των επισκεπτών των ΗΠΑ

Από την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, οι ξένοι τουρίστες που καταφθάνουν σε κάποιο από τα 115 διεθνή αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξαίρεση τους πολίτες 27 χωρών μεταξύ των οποίων εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φωτογραφίζονται και θα λαμβάνονται ψηφιακά τα δακτυλικά τους αποτυπώματα

Από την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, οι ξένοι τουρίστες που καταφθάνουν σε κάποιο από τα 115 διεθνή αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξαίρεση<...> τους πολίτες 27 χωρών μεταξύ των οποίων εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φωτογραφίζονται και θα λαμβάνονται ψηφιακά τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Επίσης, όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα θα περνούν από μηχανήματα σάρωσης. Στην εξαίρεση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι πολίτες των χωρών που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της HATTA κ. Γιάννης Ευαγγέλου οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες ειδικές προδιαγραφές για τα διαβατήρια ώστε να μπορούν να ελέγχουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, λόγω ‘τεχνικού προβλήματος’ στην έκδοση διαβατηρίων με τις προδιαγραφές που έθεσαν οι ΗΠΑ, να χρειάζονται βίζα και κατά συνέπεια να πρέπει να περνάνε και από τις πρόσφατες διαδικασίες ελέγχου.

Οι επισκέπτες από τις χώρες που εξαιρούνται του μέτρου θα πρέπει να διαθέτουν ένα πρόσφατο διαβατήριο οπτικής ανάγνωσης. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της ισχύος των διαδικασιών αυτών στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τα αεροδρόμια θα συγκρίνονται ηλεκτρονικά με εκείνα μιας τράπεζας δεδομένων, με στόχο να εντοπίζεται ενδεχόμενη ανάμιξη του επισκέπτη σε τρομοκρατικές ή εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Κίμπερλι Ουέισμαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι η φωτογράφηση και η ψηφιακή λήψη αποτυπωμάτων χωρίς μελάνι θα απαιτούν 10 ως 15 δευτερόλεπτα, τα οποία θα προστεθούν στα 60 ως 90 δευτερόλεπτα που διαρκούσαν ως τώρα οι διαδικασίες. Στις αρχές του 2006, το σύστημα αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις εισόδους των ΗΠΑ, χερσαίες και θαλάσσιες.

Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω μέτρων άλλες χώρες αντέδρασαν και άλλες ανακοίνωσαν ότι θα συνεργασθούν πλήρως με τις προσπάθειες των ΗΠΑ. Η Βραζιλία έθεσε σε ισχύ αμέσως αντίστοιχα μέσα καταγραφής των τουριστών από τις ΗΠΑ ενώ το Μεξικό διαβεβαίωσε πως συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου “να εγγυηθεί την ασφάλεια” στις αεροπορικές συγκοινωνίες από μία πιθανή τρομοκρατική επίθεση, κυρίως στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου πάντως είναι καλύτερα να υπάρχουν αυστηρά μέτρα ελέγχου που ανεβάζουν το επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων και ελαχιστοποιούν ή εξαλείφουν τις πιθανότητες τρομοκρατικών ενεργειών. Ήδη στο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ τα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με το ‘Ελληνικό’ είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 70%, όμως γίνονται μεθοδευμένα και δεν ενοχλούν τους ταξιδώτες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024