Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυνάντηση των 15 της Ευρώπης για το θέμα των ενόπλων φρουρών στις πτήσεις

Συνάντηση των 15 της Ευρώπης για το θέμα των ενόπλων φρουρών στις πτήσεις

Το θέμα της ενδεχόμενης παρουσίας ένοπλων φρουρών στις πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν το θέμα της συνάντησης των διευθυντών των αρμόδιων υπηρεσιών των ΗΠΑ και των 15 της Ευρωπαϊκής […]

Το θέμα της ενδεχόμενης παρουσίας ένοπλων φρουρών στις πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν το θέμα της συνάντησης των διευθυντών των αρμόδιων υπηρεσιών<...> των ΗΠΑ και των 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η συνάντηση είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της παρουσίας ένοπλων φρουρών στις πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης και γενικότερα τα θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τις εν λόγω πτήσεις.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους -μετά το τέλος των συνομιλιών- ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι οι “15” έχουν αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της παρουσίας ένοπλων φρουρών στις πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης. Επίσης, σημείωσε ότι η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων (και ειδικότερα σε ότι αφορά την παρουσία ένοπλων φρουρών στα αεροσκάφη) είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας των κρατών μελών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων και όχι μόνο αυτό της παρουσίας ένοπλων φρουρών στα αεροσκάφη και σημείωσε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με τις εθνικές αρχές των “15” είναι πιο ενδεδειγμένη από αυτήν με τις αεροπορικές εταιρίες.

Από αμερικανικής πλευράς, ο αρμόδιος για τη συνοριακή ασφάλεια και την ασφάλεια των μεταφορών, υφυπουργός Aσα Χάτσινσον -που συμμετείχε στις συνομιλίες- δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των “15” σε ότι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων σημειώνοντας ότι δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός στον τομέα αυτό αν δεν λειτουργείς σε διεθνές επίπεδο (πχ. μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Α. Χάτσινσον δήλωσε ότι “υπάρχει η ανάγκη της βελτίωσης των διεθνών προδιαγραφών ασφαλείας, προκειμένου έτσι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απειλές”. Όπως είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το μέτρο της παρουσίας ένοπλων φρουρών είναι χρήσιμο για την ασφάλεια των πτήσεων, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι δεν είναι στόχος των ΗΠΑ η επιβολή το μέτρου αυτού στα κράτη με τα οποία συνεργάζεται.

Σε ερώτηση για το αν θα απαγορευθούν οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ για τα κράτη που δεν θα εφαρμόσουν το μέτρο της παρουσίας ένοπλων φρουρών στα αεροσκάφη, ο Α. Χάτσινσον δήλωσε: “Δεν θα απαγορεύσουμε τις πτήσεις από κράτη που δεν θα εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο μέτρο, εξετάζουμε όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων αλλά αν διαπιστώσουμε κάποιο κενό στα μέτρα ασφάλειας που θέτει σε πιθανό κίνδυνο μια πτήση (με προορισμό τις ΗΠΑ), τότε δεν θα επιτρέπουμε την είσοδο του εν λόγω αεροσκάφους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ“.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024