Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ – ΕΤΑ: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση – διάψευση των ισχυρισμών

ΠΟΞ – ΕΤΑ: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση – διάψευση των ισχυρισμών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ΠΟΞ, κατηγορεί την κυβέρνηση για πρωτοφανής πολιτική πρακτική που αναμφίβολα εκθέτει τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, υπονομεύει το επιχειρηματικό κλίμα και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό. Επίσης, κάνει λόγο για τις αλλεπάλληλες τροπολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με φωτογραφικό περιεχόμενο που…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ΠΟΞ, κατηγορεί την κυβέρνηση για πρωτοφανής πολιτική πρακτική που αναμφίβολα εκθέτει τον πολιτικό<...> κόσμο της χώρας μας, υπονομεύει το επιχειρηματικό κλίμα και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό. Επίσης, κάνει λόγο για τις αλλεπάλληλες τροπολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με φωτογραφικό περιεχόμενο που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στο τομέα της ξενοδοχίας με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ενός κράτους με ασταθές θεσμικό πλαίσιο στο οποίο οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται στο παρασκήνιο.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΤ τονίζει ότι «η ηγεσία του κλάδου μας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου κατήγγειλε την τακτική των φωτογραφικών διατάξεων που ξεκίνησε από τα ακίνητα της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων ΕΤΑ Α.Ε. στα οποία παραχωρήθηκαν σκανδαλώδη πολεοδομικά κίνητρα ακόμη και μετά την κατακύρωση των σχετικών διεθνών διαγωνισμών. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πολιτική επεκτάθηκε και σε διευθέτηση εκκρεμών προβλημάτων συγκεκριμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η εφαρμογή διακριτικής πολιτικής και η παραχώρηση προνομιακών όρων δόμησης σε μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται αυθαίρετα μείζονος τουριστικής σημασίας, δεν συνιστά πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής ικανό να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Απεναντίας,» συνεχίζει η ΠΟΞ, «η νόθευση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού πλήττει το αίσθημα ασφαλείας που οφείλει να εξασφαλίσει η πολιτεία προς τους υποψήφιους επενδυτές. Είναι αλήθεια ότι οι αυστηρές πολεοδομικές διατάξεις έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος αρχικής επένδυσης και λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη χώρα μας, γεγονός που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Ξενοδοχίας».

Σχετικά με αυτό το πρόβλημα η ΠΟΞ τονίζει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά γιατί αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η ελληνική ξενοδοχία κυριαρχείται από μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με μεγαλύτερη οξύτητα. Επομένως, η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αναπτυξιακή πολιτική στο χώρο του τουρισμού που θα στοχεύει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων.»

Στη συνέχεια η ΠΟΞ προτείνει με στόχο την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων:

  • Να διευθετηθεί με τρόπο δίκαιο και οριστικό, το πρόβλημα των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, που εντάχθηκαν στις διατάξεις του 2160/1993, καταβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα στον ΕΟΤ, προκειμένου να νομιμοποιηθούν λειτουργικά. Η εκκρεμότητα της πολεοδομικής νομιμοποίησης, που επιχειρήθηκε επιλεκτικά μόνο για τα ακίνητα της ΕΤΑ και για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα για το σύνολο των επιχειρήσεων, γιατί δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους.
  • Θα πρέπει να διευρυνθούν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων ΠΕΠ και ΕΠΑΝ καλύπτοντας όλες τις επιχειρήσεις που είναι από 50 δωμάτια και κάτω και ανήκουν στην β τάξη ή χαμηλότερη. Είναι ο μόνος τρόπος γι να επιτύχουν τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό και να καλύψουν τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες για να καταταγούν σε κατηγορία αστέρων αντίστοιχη με αυτή που βρίσκονται σήμερα.

Τελειώνοντας η ανακοίνωση της ΠΟΞ προτείνει και ευελπιστεί ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα δεσμευτούν όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, ότι μετά τις εκλογές θα εφαρμόσουν μια ισόρροπη αναπτυξιακή πολιτική στο χώρο του τουρισμού, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις υποδείξεις των επισήμων φορέων του κλάδου, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα που έχουν καθηλώσει τη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν φτάνει να αναγνωρίζεται από όλους η σημαντική συμβολή του τουρισμού στην διαμόρφωση του Εθνικού Προϊόντος και την απασχόληση. Πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα που θα συγκλίνουν στη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής εθνικής τουριστικής πολιτικής, ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, να μπορέσει να εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα που έχει ανάγκη ο κλάδος».

Από την άλλη πλευρά η απάντηση της ΕΤΑ ήταν καταπέλτης: «Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., ανακοινώνουν ότι ουδεμία νομοθετική ρύθμιση έχει εκδοθεί που να δίνει πολεοδομικά κίνητρα στις Δημόσιες Τουριστικές Εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται η Ε.Τ.Α. Α.Ε. Όλες οι διατάξεις αναπτυξιακών κινήτρων από τον Νόμο Μάνου 2160 έως και τις προσφάτως ψηφισθείσες, αφορούν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας. Κατόπιν τούτου οι ισχυρισμοί της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Γι’ αυτό εξ’ άλλου φαίνεται δεν συνυπογράφονται από το αρμόδιο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.).»

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024