Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ο Στέλιος πούλησε μετοχές της easyJet για να αγοράσει κρουαζιερόπλοιο

Βίκυ Καραντζαβέλου - 24 Φεβρουάριος 2004, 00:00

Τέσσερα εκατομμύρια μετοχές της αεροπορικής εταιρίας easyJet πούλησε πρόσφατα ο<...>

κύριος μέτοχος της και ιδρυτής της Στέλιος Χατζηιωάννου ξεσηκώνοντας έτσι θύελλα δημοσιευμάτων ότι ξεπουλά την εταιρία. Στόχος του επιχειρηματία είναι η δημιουργία της easyCruise, μιας εταιρίας με κρουαζιερόπλοια με παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο, δηλαδή μοντέλο χαμηλού κόστους, όπως αυτό της easyJet.

Στην απάντηση του στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ξεπούλησε την easyJet, ο Στέλιος Χατζηιωάννου διευκρινίζει ότι δεν ξεπουλά την εταιρία ούτε έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο ενώ ακόμα, διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών στην easyJet που δημιούργησε πριν περίπου 10 χρόνια.

“Παραμένω ένθερμος υποστηρικτής του επιχειρηματικού μοντέλου που ανέπτυξα. Οι πρόσφατοι κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειώσει την ευκαιριακή φύση του επιχειρηματικού μοντέλου που έχει ακολουθήσει ο Michael O`Leary της Ryanair. Πιστεύω ότι η easyJet θα είναι ξεκάθαρα ο νικητής της ευρωπαϊκής αεροπορίας”, δήλωσε ο Στέλιος Χατζηιωάννου.

Οι τρεις βασικοί ιδρυτές της easyJet, ο Στέλιος Χατζηιωάννου (με ποσοστό 52%), ο αδελφός του Πόλις Χατζηιωάννου, και η αδελφή του Κλέλια Χατζηιωάννου με ποσοστά 24% ο καθένας, ακόμα διαθέτουν συνολικά το 41% των μετοχών της εταιρίας. Τα ποσοστά της ιδιοκτησίας των τριών αδελφών μειώθηκαν όταν η εταιρία εξέδωσε νέες μετοχές στην χρηματιστηριακή αγορά, με στόχο την αγορά της αεροπορικής εταιρίας `go`. “Οι μετοχές της οικογένειας μου αξίζουν περίπου 600 εκατ. λίρες Αγγλίας σε τρέχοντες τιμές, και πιστεύω ότι αντιπροσωπεύουν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον αεροπορικό κλάδο που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο από μια οικογένεια”, είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, και μετά την πρόσφατη πώληση των 4 εκατ. μετοχών της easyJet, ο Στέλιος Χατζηιωάννου παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος στην αεροπορική εταιρία με 66 εκατ. μετοχές ή 17% του κεφαλαίου της.

Εξηγώντας τους λόγους της πώλησης των μετοχών ο Στέλιος Χατζηιωάννου ανέφερε ότι ως επιχειρηματίας θέλει να εξαπλώνεται σε διάφορους τομείς. “Το όραμα μου τώρα είναι να εξαπλώσω την ιδέα του `easy` σε όσους περισσότερους οικονομικούς κλάδους και χώρες μπορώ μέσω συνδυασμών αρχικών συνεργασιών όπως το franchising και το licencing, μένοντας πάντα βέβαια πιστός στις επιχειρηματικές αξίες μου και στην ιδέα του `value for money`”.

“Έτσι λοιπόν”, συνέχισε ο Στέλιος Χατζηιωάννου, “πριν λίγες μέρες πήγα για ψώνια και έκανα συμφωνία με μια εταιρία να αγοράσω ένα κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας 250 ατόμων για την easyCruise, ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο με 25 δωμάτια για το easyHotel, και μερικά πούλμαν από την Mercedes για την easyBus. Αυτή η κίνηση με έκανε να δημιουργήσω τα τελευταία 11 χρόνια, 11 εταιρίες! που όλες τους είναι ενεργές. Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν συνετό να κρατήσω μερικές ισορροπίες μεταξύ των προϊόντων μου και των επενδύσεων μου και να ανταλλάξω μερικές μετοχές της easyJet με μετρητά. Aλλωστε όπως έχω ήδη πει, θα συνεχίσω να το κάνω αυτό πού και που.”, τόνισε τελειώνοντας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top