Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΣΑΑΕ: Ναι στη δημιουργία υπουργείου Τουρισμού, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις

Βίκυ Καραντζαβέλου - 15 Μάρτιος 2004, 00:00

Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών χαιρετίζει την ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού και καλωσορίζει<...>

τη νέα του ηγεσία, αλλά επισημαίνει και τα ακόλουθα.

Η επιτυχία του νέου Υπουργείου θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία του με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία όπως των Μεταφορών, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, ΥΠΕΧΩΔΕ και κυρίως Οικονομίας. Είναι προφανές, ότι η ομαλή και συνεχής λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και της εκτελεστικής του γραμματείας, καθώς και η στήριξή του από τον Πρωθυπουργό, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του έργου του Υπουργείου Τουρισμού.

Προτείνουμε, την ένταξη όλων των κρατικών φορέων του κλάδου στη σκέπη του εν λόγω Υπουργείου και την πρόβλεψη και διάθεση συγκεκριμένου προϋπολογισμού για προγράμματα ανάπτυξης και προβολής της χώρας, σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο των αερομεταφορών στον τουρισμό, καθώς το 80% περίπου των αφίξεων στη χώρα μας γίνεται από αέρος - περιλαμβάνοντας ελάχιστες διηπειρωτικές πτήσεις από ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.

Ειδικά για τον ευαίσθητο και άκρως ανταγωνιστικό κλάδο των αερομεταφορών, οι οποίες αποτελούν και τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, έχουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δυσανάλογα υψηλό κόστος χρεώσεων του “Ελ. Βενιζέλος”. Σε σύγκριση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ακόμη και της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, οι εν λόγω χρεώσεις είναι αρκετά υψηλότερες, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραματικά, αν όχι μηδενιστεί, οι n ναυλωμένες πτήσεις την Αθήνα. Επίσης οι εταιρίες χαμηλού κόστους οι οποίες και αντιπροσωπεύουν την ανερχόμενη δύναμη των αερομεταφορών στην Ευρωπαϊκή αγορά, είναι ελάχιστες.

Προτείνουμε, συνεχίζει ο ΣΑΑΕ, τον άμεσο περιορισμό του κόστους χρήσης του Ελ. Βενιζέλος για τις αεροπορικές εταιρίες. Γι` αυτό είναι επιβεβλημένη από την πλευρά του κράτους, η κατάργηση του Τέλους Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων (Σπατόσημο) για το αεροδρόμιο της Αθήνας και από την πλευρά του “Αερολιμένος Αθηνών ΑΕ”, η μείωση των τελών χρήσης ώστε να προσελκύσει νέες αεροπορικές εταιρείες και ειδικά ναυλωμένες πτήσεις που έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top