Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση για την αντιμετώπιση ατυχήματος αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Μάρτιος 2004, 00:00

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ευρείας κλίμακας άσκηση που διοργάνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της πρακτικής που ακολουθεί<...>

να διοργανώνει ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε ετήσια βάση ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και συντονισμού του ανθρώπινου δυναμικού του αεροδρομίου και όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η άσκηση είχε αντικείμενο την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα ατύχημα αεροσκάφους, εκτός του αεροδρομίου. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της προσέγγισής του στο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκπέμπει σήμα κινδύνου και επιχειρεί προσθαλάσσωση ανοιχτά του κόλπου του Πόρτο Ράφτη. Κατά την πτώση στη θάλασσα, η πτέρυγα αποκολλάται καταστρέφοντας το αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια βυθίζεται στα αβαθή, προκαλώντας το θάνατο 33 από τους 55 επιβαίνοντες. Πάντα βάσει του σεναρίου της άσκησης, ο Πύργος Ελέγχου κινητοποιεί αμέσως το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης το οποίο με τη σειρά του αναλαμβάνει το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης από θαλάσσης και αέρος γύρω από το σημείο της πτώσης. Το σενάριο προβλέπει ότι το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη αποκλείεται από δυνάμεις της ΕΛΑΣ, οι οποίες δημιουργούν ζώνη ασφαλείας για τη διευκόλυνση των δυνάμεων που θα φθάσουν στο σημείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα ενώ οι φορείς που πήραν μέρος είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής οι οποίοι δοκίμασαν τις μεταξύ τους επικοινωνίες, τις διαδικασίες και το μηχανισμό συντονισμού που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης..

Η άσκηση γενικά πήγε πολύ καλά και στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η λεπτομερής αξιολόγησή της από τις ειδικές ομάδες αξιολόγησης που έχουν ορισθεί προκειμένου να εξαχθούν τα αναλυτικά συμπεράσματα.

Ανάλογες ασκήσεις που διεξάγει σε τακτική βάση ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των προβλεπόμενων διαδικασιών και διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επαρκή προετοιμασία των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top