Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Οι εργαζόμενοι στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής προτείνουν τις λύσεις για το θαλάσσιο τουρισμό

Βίκυ Καραντζαβέλου - 08 Απρίλιος 2004, 00:00

Επιστολή προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Κατώτερων Πληρωμάτων Επαγγελματικών & Ιδιωτικών Θαλαμηγών Σκαφών με αφορμή τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τον "υποβαθμισμένο θαλάσσιο τουρισμό"...

Επιστολή προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών<...>

Κατώτερων Πληρωμάτων Επαγγελματικών & Ιδιωτικών Θαλαμηγών Σκαφών με αφορμή τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τον “υποβαθμισμένο
θαλάσσιο τουρισμό”.

Η Ένωση αφού επικρότησε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί:

 • “Ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των υπό ελληνική σημαία επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, για να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με παράλληλη ανάπτυξη στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών από τα πληρώματα στη θάλασσα και από τους ιδιώτες στην ξηρά.”
 • “Δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του κλάδου τουριστικών σκαφών (yachting) και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών.”

επισημαίνει στην επιστολή της τα ευαίσθητα σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης και άμεσης προσοχής και συγκεκριμένα:

 1. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια με τις Υ. Α περί οργανικών συνθέσεων για τα σκάφη του Ν.2743, ως επίσης και με την αλλαγή του μεγέθους των σκαφών που ναυλώνονται χωρίς πλήρωμα,(σχ. Ν 3182/03) έχουν μειωθεί οι θέσεις εργασίας τουλάχιστον κατά 50% με τα γνωστά αποτελέσματα ,αύξηση ανεργίας, απώλεια εισφορών προς ΝΑΤ.
 2. Εντοπίζουμε ανακολουθία στις σχέσεις Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητος και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά σύμφωνα με το ΠΔ 243/98 και στις Υ.Α για τις οργανικές συνθέσεις.
 3. Κρίνουμε απαράδεκτο η εξυπηρέτηση των πελατών των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών να γίνετε από προσωπικό χωρίς καμία πιστοποίηση.

Η Ένωση επισημαίνει ότι ο κλάδος είναι ένας από τους λίγους που εμπλέκονται σε δύο από τις σοβαρότερες πηγές της οικονομίας μας (Ναυτιλία - Τουρισμός) και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των υπό Ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιων και προτείνει ότι:

 1. όλοι όσοι απασχολούνται στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής να είναι επαγγελματίες ναυτικοί και να έχουν αποκλειστικό κοινωνικοασφαλιστικό φορέα το ΝΑΤ.
 2. την αλλαγή του νόμου (άρθρο 5 παράγραφος 5 του Νόμου 2390 / 96 ) που κατατάσσει τα πληρώματα των σκαφών του 2743 συνταξιοδοτικά στην κατηγορία των Φ/Γ - Μ/δ μέχρι 500 κοχ και ζητάμε να ενταχθούμε συνταξιοδοτικά σύμφωνα με την σύμβαση της ΠΝΟ για τα Ε/Γ- Ο/Γ από 1500 κοχ και άνω ,διότι τα σκάφη αυτά και διεθνείς πλόες κάνουνε και συναλλαγματοφόρα είναι
 3. τον επανέλεγχο των οργανικών συνθέσεων των σκαφών του 2743 ως προς τον αριθμό αλλά και της παραγράφου σχετικά με το “Λοιπό προσωπικό”
 4. την θέσπιση πλαισίου τουλάχιστον οκτάμηνης απασχόλησης / ασφάλισης των πληρωμάτων
 5. την θέσπιση οργανικών θέσεων θαλαμηπόλων και Μαγείρων
 6. την συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των πληρωμάτων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στο τουρισμό

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Κατώτερων Πληρωμάτων Επαγγελματικών & Ιδιωτικών Θαλαμηγών Σκαφών καταλήγει τονίζοντας ότι “Ο Ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και ο Έλληνας επαγγελματίας ναυτικός που επανδρώνει τα σκάφη γενικότερα, μπορεί και πρέπει να μεταμορφωθεί σε έναν δυναμικό πεδίο, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που θα προάγουν θα βελτιώνουν και θα προβάλλουν τον Ελληνικό τουρισμό και όπου η έννοια καινοτομία, θα βρει τον ορισμό της.

Όμως αυτό δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα με απαισιόδοξους Έλληνες ναυτικούς. Και η απαισιοδοξία εξαλείφεται μόνο με ζωντανά παραδείγματα, που να λειτουργούν σαν εμβόλια αισιοδοξίας.”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top