Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Το ελληνικό μνημείο της χιλιετίας στην Ρόδο

Θοδωρής Κουμέλης - 02 Νοέμβριος 1999, 00:00

Το όραμα της απονομής του υπέρτατου φόρου τιμής της Ελλάδας στην ανθρωπότητα ενόψει της τρίτης χιλιετίας υλοποιείται με την δημιουργία<...> στη Ρόδο<.>

ενός μνημείου που θα αντλήσει την έμπνευση του από τον Κολοσσό ένα από τα μυθικά επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Το μνημείο θα υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα στη μοναδική χρονική συγκυρία, που επιβάλλει η μετάβαση στην εξελιγμένη φάση του ανθρώπινου πολιτισμού. Η ιστορική αυτή απόφαση ανήκει κατ' αρχήν  στο Δημοτικό Συμβούλιο Ροδίων το οποίο υπό τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γιαννόπουλο ενέκρινε ομόφωνα σχετική εισήγηση. Με την επικείμενη όμως υποβολή της πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, το εγχείρημα προσλαμβάνει πανεθνικό χαρακτήρα και αναδεικνύεται ως το έργο-σταθμός που θα θέσει τη σφραγίδα της Ελλάδας στον εορτασμό του millennium και θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Η σύλληψη του μνημείου θα στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος και όχι στην ανακατασκευή, αναβίωση ή ανάπλαση του αρχικού μνημείου. Το έργο κατ' ουσία θα σημάνει την επανάκτηση του ορόσημου της Ρόδου, με την οπτική όμως της δημιουργικής συνέχειας ενός ιστορικού προηγούμενου σε εκδοχή 21ου αιώνα.
Με αυτή την προοπτική, το μνημείο οφείλει να μεταφέρει τις συμβολικές ιδιότητες του Κολοσσού εμπλουτισμένο ταυτόχρονα με σύγχρονο ιδεολογικό περιεχόμενο που θα εμπεριέχει τις πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες της παγκόσμιας ειρήνης, ενότητας και συνεργασίας των λαών, με επίκεντρο τη Ρόδο, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και της νοηματικής εκπομπής φωτός (με ιδεολογικό έναυσμα του πυρσού του Κολοσσού), στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις, δίδοντας ελπίδα και προοπτική στις προσδοκίες και τις επιδιώξεις των επερχόμενων γενεών.
Για την πραγματοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου θα διενεργηθεί παγκόσμιος διαγωνισμός για να επιλεγεί ο καλλιτέχνης που θα το υλοποιήσει.
Οι εμπνευστές του μνημείου αναμένουν την ουσιαστική συμβολή και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για την δημιουργία του σύγχρονου Κολοσσού της Ρόδου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top