Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟδηγίες για την ένταξη στο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων με `αστέρια` έδωσε ο υφυπουργός Τουρισμού

Οδηγίες για την ένταξη στο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων με `αστέρια` έδωσε ο υφυπουργός Τουρισμού

Υπεγράφη από τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο η εγκύκλιος για τις Οδηγίες- Διευκρινίσεις εφαρμογής του άρθρου 16 του Νόμου 3190/03, σχετικά με την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες “αστέρων”

Υπεγράφη από τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο η εγκύκλιος για τις Οδηγίες- Διευκρινίσεις εφαρμογής του άρθρου<...> 16 του Νόμου 3190/03, σχετικά με την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες “αστέρων”.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του Π.Δ. 43/2002 και μέχρι τις 30/4/2004, η πρόταση για την κατάταξη σε κατηγορία “αστέρων” των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, γίνεται από τον επιχειρηματία ή το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας και θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του από αρμόδια αρχή.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στη Διεύθυνση Τουρισμού της οικείας Περιφέρειας ή στον ΕΟΤ προκειμένου για την Αττική, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 3 του Ν.2160-93, για την κατάταξη.
Μηχανικός, που ορίζεται από τον επιχειρηματία, θα βεβαιώνει στην ίδια υπεύθυνη δήλωση την ακρίβεια όσων από τα δηλωθέντα ανάγονται στην ιδιότητά του.

Σε περίπτωση αλλαγής επιχειρηματία υποβάλλεται νέα υπεύθυνη δήλωση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι Δ/νσεις Τουρισμού των Περιφερειών ή ο ΕΟΤ προκειμένου για την Περιφέρεια Αττικής, κατατάσσουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα σε κατηγορίες “αστέρων”, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση και χορηγούν τα νέα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας του άρθρου 3 του Ν2160/97 σε αντικατάσταση των παλαιών.

Οι Δ/νσεις Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την Αττική ελέγχουν οποτεδήποτε την ακρίβεια των δηλωθέντων με την υπεύθυνη δήλωση. Επίσης οι υπηρεσίες αυτές διενεργούν ελέγχους για την εξακρίβωση. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δηλώθηκαν ψευδή στοιχεία για την κατάταξη του ξενοδοχειακού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία “αστέρων” από αυτή που κατά νόμο δικαιούται, πλην των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται ως διοικητική ποινή η ανάκληση του σήματος λειτουργίας και πρόστιμο από 500 έως 1000 Ευρώ ανά δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή το ειδικό σήμα λειτουργίας θα ανακαλείται και θα εκδίδεται νέο με την κατηγορία “αστέρων” όπως αυτή προκύπτει από τον έλεγχο.

Όσοι επιχειρηματίες έχουν ειδικά σήματα λειτουργίας σε ισχύ ή υπέβαλαν δικαιολογητικά για την ανανέωσή τους, δεν τα υποβάλλουν πάλι.

Για τα ειδικά σήματα λειτουργίας που έχουν λήξει εκδίδεται νέο σήμα. Για την κατάθεση των δικαιολογητικών, δίνεται η δυνατότητα αν διαπιστωθεί από τους ελέγχους ότι κάποια λείπουν να υποβληθούν συμπληρωματικά μέχρι 31.12.04 με εξαίρεση το πιστοποιητικό πυρασφάλειας το οποίο πρέπει πάντοτε να βρίσκεται σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα κατάθεσης δικαιολογητικών μέχρι το τέλος του χρόνου ισχύει και για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για την κατάταξή τους με το σύστημα των “κλειδιών”.

Τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εντός παραδοσιακών κτισμάτων του ΠΔ 33/79 εξαιρούνται από την ανακατάταξη με το σύστημα των “αστέρων”.

Εάν ζητηθεί η προαγωγή ξενοδοχειακού καταλύματος επειδή πληροί τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τη αμέσως ανώτερης κατηγορίας, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να ζητήσει την εκ νέου έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία Τουρισμού, ενώ σε περίπτωση που τα υπάρχοντα εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια πληρούν τις προδιαγραφές της αιτούμενης κατηγορίας, θα γίνεται μόνο έκδοση νέου πινακίου και έγκριση νέας κατηγορίας “αστέρων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024