Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔεκαετής προγραμματισμός για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον τουρισμό

Δεκαετής προγραμματισμός για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον τουρισμό

Η νέα πολιτική ηγεσία του Τουρισμού σκέφτεται παγκόσμια και ενεργεί τοπικά, σε συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τους επαγγελματικούς φορείς…

Η νέα πολιτική ηγεσία του Τουρισμού σκέφτεται παγκόσμια και ενεργεί τοπικά, σε συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα επίπεδα της<...> Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τους επαγγελματικούς φορείς. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της έκθεσης “Τουριστικό Πανόραμα 2004”, ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τόνισε δε ότι για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, αποτολμάται σχεδιασμός με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τη δεκαετία μέσω ενός προγράμματος ουσιαστικής μελέτης, προγραμματισμού, υποδομών και πρωτοβουλιών.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, τόνισε ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία μία χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες ν΄ αντιμετωπίζει φαινόμενα κρίσης στον τουρισμό της, με μείωση της τουριστικής κίνησης σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15%. Πρόσθεσε ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχουν οδηγήσει σε βαθύ προβληματισμό, διότι βεβαιώνουν, ότι η ασκηθείσα πολιτική και προβολή για τον τουρισμό δεν συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που μας αναγκάζει σε άμεσες πρωτοβουλίες αναχαίτισης της γενικευμένης αποθαρρυντικής εικόνας.

“Σίγουρα, δεν ευθύνεται ο επιχειρηματικός τουριστικός κόσμος της χώρας, που πορεύεται μόνος του τα τελευταία χρόνια χωρίς την στήριξη της πολιτείας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού και δήλωσε ότι “όλα αυτά, τώρα αλλάζουν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”, είπε, “στο διάστημα που απομένει, προκειμένου ν΄ αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ξένες τουριστικές αγορές για τον ελληνικό προορισμό. Θα είμαι προσωπικά κοντά σε όλο αυτόν τον κόσμο και τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα που εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία χρόνια”.

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή “Κώδικας Τουριστικής Συμπεριφοράς” και θα συσταθεί ο θεσμός του “Συνηγόρου του Τουρίστα”, ένα σύστημα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας, στο οποίο όλοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση, Έλληνες και ξένοι, όχι μόνο για παράπονα αλλά και για πάσης φύσεως πληροφορίες, σε έξι διαφορετικές γλώσσες.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην προώθηση μεγάλων επενδύσεων που έχουν χαρακτηριστεί Μείζονος Τουριστικής Σημασίας, διευκρινίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός θα πρέπει να έχει σχέση με το ύψος του προϋπολογισμού και το μέγεθος της οικοπεδικής έκτασης και της εξ΄ αυτού του λόγου δυνατότητας πραγματοποίησης επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Θα μπορούσε δηλαδή ο χαρακτηρισμός να δίδεται σε όλες τις εκτάσεις προορισμένες για τουριστική αξιοποίηση, που υπερβαίνουν το εμβαδόν των 300 στρεμμάτων και είναι προϋπολογισμού άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και με βάση την περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται ή τη γενικότερη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής εγκαινίων, στην οποία παρέστη πλήθος προσωπικοτήτων και παραγόντων από τον πολιτικό, οικονομικό και τουριστικό χώρο, απηύθυναν χαιρετισμούς, η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νομάρχης Πειραιά Ιωάννης Μίχας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Στάθης Πεκιάς καθώς και οι κ.κ. Ι. Σκουλαρίκης, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Κ. Μήτρου, Δήμαρχος Βόλου, Π. Αγγελόπουλος, Αντιδήμαρχος Πειραιώς και Δ. Πεφάνης, Αντιδήμαρχος Πατρέων.

Το “Τουριστικό Πανόραμα 2004” θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου και είναι η κορυφαία, μέχρι σήμερα, εκδήλωση με ειδική ενότητα και λογότυπο για την Ελλάδα του 2004 και αφιέρωμα στην Αθήνα και στο Δίκτυο των Ολυμπιακών Πόλεων. Συγχρόνως φιλοξενεί και προβάλλει όλους εκείνους, τους φορείς που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως Ε.Ο.Τ., Πολιτιστική Ολυμπιάδα, Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004”, Δήμο Αθηναίων, Νομαρχία Πειραιά, Δήμο Βόλου και Νέας Ιωνίας Μαγνησίας κ.α.

Και φέτος, οι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πληθώρα προσφορών και επιλογών, για όλες τις περιοχές της Ελλάδας και να προγραμματίσουν, αν το επιθυμούν, τα ταξίδια των διακοπών τους, έγκαιρα και οικονομικά. Οι συμμετοχές στην Έκθεση από φορείς, προορισμούς και επιχειρήσεις, είναι και φέτος πολλές και σημαντικές, με τον αριθμό των περιπτέρων να ξεπερνά τα 400, τους δε εκθέτες και συνεκθέτες, να φθάνουν συνολικά τους 600.

Η Έκθεση από το ξεκίνημά της το 1996, αναδεικνύει την συνεισφορά του Έλληνα ταξιδιώτη στην αύξηση του κύκλου εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων, αναδεικνύει την Ελληνική Περιφέρεια και εστιάζεται στις ειδικές μορφές Τουρισμού αλλά και σε κάθε νέα προοπτική και τάση.

Ο Όμιλος Καλοφωλιά και η Οικονομική Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, με αρχή τη φετινή διοργάνωση, θα τιμά κάθε χρόνο μία από τις χώρες που εμπιστεύθηκαν την Έκθεση και έχουν συνεχή παρουσία σε αυτή. Για το 2004, με την ευκαιρία της ένταξής της, την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμώμενη χώρα είναι η Κύπρος.

Από πλευράς διεθνών προορισμών έχουν επίσης δηλώσει συμμετοχή, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Τυνησία, η Κούβα, η Νότιος Αφρική και η Μάλτα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024