Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυμφωνία συνεργασίας μεταξύ Eurocontrol και χωρών-μελών της περιφερειακής συνεργασίας Ευρώπης-Μέσης Ανατολής (Emac)

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Eurocontrol και χωρών-μελών της περιφερειακής συνεργασίας Ευρώπης-Μέσης Ανατολής (Emac)

Στις 28 και 29 Απριλίου διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) και αντιπροσωπειών των χωρών…

Στις 28 και 29 Απριλίου διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) και<...> αντιπροσωπειών των χωρών Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Λιβάνου και Συρίας που είναι μέλη της περιφερειακής συνεργασίας Ευρώπης-Μέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (European Middle East Air Traffic Management Coordination EMAC) με στόχο τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ τους.

Η EMAC δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κύπρου το Φεβρουάριο του 2003 και στόχο έχει τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της EMAC για την ασφαλή και ομαλή ροή της κυκλοφορίας στην περιοχή. Η Κύπρος ως πλήρες μέλος του Eurocontrol αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ενεργώντας ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το συντονιστικό γραφείο της EMAC θα εδρεύει στην Κύπρο.

Τις προσπάθειες της EMAC υποστηρίζουν ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ο Διεθνής Σύνδεσμος Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μονογραφήθηκε Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (Air Traffic Management) μεταξύ Eurocontrol και των χωρών μελών της EMAC η οποία στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία σε θέματα πολιτικής Αεροπορίας προς αμοιβαίο όφελος και ειδικότερα στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Eurocontrol προς τις χώρες μέλη του EMAC για την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

Η Συμφωνία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως την οργάνωση του εναέριου χώρου και του συστήματος αεροδιαδρόμων, τη συνεργασία σε θέματα επικοινωνιών και πλοήγησης, στη διαχείριση της ροής εναέριας κυκλοφορίας, στην ασφάλεια της αεροναυτιλίας και σε θέματα εκπαίδευσης. Η Συμφωνία αυτή θα υπογραφεί μόλις εγκριθεί από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις των χωρών μελών της EMAC και από το Eurcontrol.

Στα πλαίσια της επίσκεψης στο Eurocontrol οι χώρες μέλη της EMAC πραγματοποίησαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol Mr. Victor Aguado ο οποίος τόνισε ότι το μέλλον της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στηρίζεται στην περιφερειακή συνεργασία και στην εναρμόνιση των περιφερειακών συστημάτων και ότι το Eurocontrol ιδρύθηκε με σκοπό να βοηθήσει τις χώρες να πετύχουν την καλύτερη δυνατή οικονομική διαχείριση επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Τέλος ο κ. Aguado εξέφρασε την εκτίμηση του για την πρωτοβουλία των χωρών της EMAC και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για τη βελτίωση της συνεργασίας με την Ευρώπη.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη μονογραφή της Συμφωνίας και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν ο Eurocontrol και οι χώρες μέλη της EMAC προς την Κύπρο και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη για την επιτυχή εκπλήρωση των στόχων της EMAC.

Στις διαπραγματεύσεις οι πέντε χώρες της EMAC εκπροσωπήθηκαν με αντιπροσωπείες των οποίων ηγήθηκαν οι Διευθυντές Πολιτικής Αεροπορίας της κάθε χώρας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024