Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΕΤ: Μείωση των αφίξεων την Ολυμπιακή Χρονιά

ΠΟΕΤ: Μείωση των αφίξεων την Ολυμπιακή Χρονιά

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η ‘ολυμπιακή χρονιά’ θα κλείσει με μείωση των αφίξεων σε όλη τη χώρα με μέσο όρο περίπου 5-8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας γενικής συνέλευσης και ημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, ΠΟΕΤ…

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η ‘ολυμπιακή χρονιά’ θα κλείσει με μείωση των αφίξεων σε όλη τη χώρα με μέσο όρο περίπου<...> 5-8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας γενικής συνέλευσης και ημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, ΠΟΕΤ που έγινε στις 15 και 16 Μαΐου στην Ρόδο. Στην ετήσια συνέλευση έκαναν τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΟΕΤ κ. Μάριος Τριβυζάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΤ κ. Τσαμπίκος Μοσχάτος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και ΠΟΞ κ. Βασίλης Μηναϊδης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ν.Δ. κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χάρης Κοκκώσης.

Όσο για τη μείωση των εσόδων, οι προβλέψεις μιλούν για ακόμα πιο μικρούς αριθμούς, και μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από ότι οι αφίξεις.

Τα κύρια αίτια της κρίσης, όπως παρουσιάστηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση είναι:

  • Μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος
  • Ανεπαρκέστατη αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων
  • Εξαιρετικά περιορισμένη δαπάνη και σοβαρά ελαττώματα στη διαχείριση του ζητήματος επικοινωνίας και προβολής
  • Έντονος ανταγωνισμός χωρών εκτός Ευρωζώνης, τόσο αυτών που γειτνιάζουν με τη χώρα μας, όσον και πολλών προορισμών της Ασίας, του Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής
  • Ανεπαρκής συντονισμός και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων αρχών και υπηρεσιών που επηρεάζουν τα μέγιστα στον τουρισμό

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν δύο πάνελ, το πρώτο με θέμα «Το παρών και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού», με συντονιστή τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Αν. Λιάσκο, και το δεύτερο με θέμα «Τουρισμός στην Περιφέρεια» με συντονιστή τον υπουργό Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χάρης Κοκκώσης, ο πρόεδρος ΠΟΕΤ κ. Μάριος Τριβυζάς, και ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Δούκας, ενώ δεύτερο ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Τσαμπίκος Μοσχάτος, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΠΟΞ κ. Μιλτιάδης Λογοθέτης, και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΤ κ. Σπύρος Γκίνης.

Οι προτάσεις και άμεσοι στόχοι στους οποίους κατέληξαν τα πάνελ είναι:

  • Αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης με τους tour operators που αποτελούν το βασικό κανάλι διανομής του τουριστικού μας προϊόντος,
  • Γενναία αύξηση κονδυλίων δαπάνης επικοινωνίας και προβολής σε πλαίσιο ορθής διαχείρισης του
  • Aρση αντικινήτρων στον τομέα σχέσεων του ιδιωτικού τομέα με τις αρχές (γραφειοκρατία, φορολογικό καθεστώς, αναπτυξιακός νόμος)
  • Ορθολογική και επαγγελματική διαχείριση των κρίσεων
  • Εξορθολογισμός με βάση παραδεκτούς κανόνες και αρχές των σχέσεων της κρατικής μηχανής με τις επαγγελματικές ενώσεις (κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας κλπ).
  • Σχεδιασμός δράσης και αξιοποίησης του μεταολυμπιακού πεδίου για τα επόμενα χρόνια

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που τέθηκαν ήταν:

  • Επεξεργασία και δέσμευση για υλοποίηση μακρόπνοης στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
  • Ενθάρρυνση με κατάλληλη επιδότηση του εμπλουτισμού και διεύρυνση της παλέτας του τουριστικού προϊόντος προς την κατεύθυνση θεματικών και ειδικών μορφών τουρισμού, ως μέσο διαφοροποίησης έναντι του βασικού τουριστικού προϊόντος που υπόκειται σε σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού (π.χ. συνεδριακός, πολιτιστικός, ιαματικός, θαλάσσιος, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, κλπ)
  • Ανθρώπινο δυναμικό: δημιουργία προπτυχιακών τμημάτων σε περιφερειακά ελληνικά πανεπιστήμια. Εισαγωγή μαθήματος τουριστικής ψυχολογίας στο Λύκειο. Ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία και σημασία του τουρισμού
  • Υπαγωγή στο νεοσύστατο υπουργείο Τουρισμού των Τουριστικών Λεωφορείων. Αντιμετώπιση της έγκρισης και χορήγησης αδειών μικρών van (mini bus) 6-9 θέσεων στα τουριστικά γραφεία. Πλήρης απελευθέρωση των χερσαίων επιβατικών μεταφορών με πούλμαν με κατάργηση των μονομερών και άδικων προνομίων υπέρ των ιδιόρρυθμών ΚΤΕΛ. Εντατικοποίηση της προετοιμασίας και διεκδίκησης μεριδίου μεταφοράς προσώπων στα διαβαλκανικά δίκτυα ενόψει και της διεύρυνσης.
  • Υπαγωγή στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού των Τουριστικών σκαφών αναψυχής (ως προς το τεχνικό μόνο μέρος στο ΥΕΝ), όπως και για τα τουριστικά λεωφορεία.
  • Αδειοδότηση επιχειρήσεων του κλάδου από διαπιστευμένες δευτεροβάθμιες επαγγελματικές ενώσεις με βάση προκαθορισμένες προδιαγραφές.
  • Συγκρότηση ταμείου ασφάλισης κινδύνων που σχετίζονται με τη διακίνηση των τουριστών ή την οικονομική αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων.
  • Ανάπτυξη υποδομών (μαρίνες, γήπεδα, γκολφ, συνεδριακά και χιονοδρομικά κέντρα, καταφύγια, θεματικά πάρκα).
  • Πολιτική προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, βελτίωση των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών κατασκευών κτλ. ανάδειξη και ήπια εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024