Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψει την επίμαχη συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών

Βίκυ Καραντζαβέλου - 21 Μάιος 2004, 00:00

Παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψει την επίμαχη συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρίων με τις ΗΠΑ, η οποία έχει για πολύ καιρό απασχολήσει τον διεθνή τύπο, ανακοίνωσε ο...

Παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψει<...>

την επίμαχη συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρίων με τις ΗΠΑ, η οποία έχει για πολύ καιρό απασχολήσει τον διεθνή τύπο, ανακοίνωσε ο κ. Jonathan Todd εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα συμφώνησαν στο κείμενο της συμφωνίας αφού υπήρξαν οι απαραίτητες διασφαλίσεις και εγγυήσεις από την πλευρά της Αμερικάνικης κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε ότι θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα που θα της γνωστοποιούνται για τους επιβάτες που πετούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κίνηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τον περασμένο μήνα να υπάρξει αναμονή μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει αν αυτή η συμφωνία είναι αντίθετη με την νόμους της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Η συμφωνία επιτρέπει στις ΗΠΑ να συλλέγουν 34 διαφορετικούς τύπους δεδομένων συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων των πιστωτικών καρτών τους, τις διευθύνσεις του, και τα στοιχεία των συνεπιβατών τους. Τα στοιχεία αυτά θα φυλάσσονται για τριάμιση χρόνια, και όχι για 50 χρόνια που είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ανατρέξουν οι αρμόδιοι και σε παλαιότερα στοιχεία.

Οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να δίνουν αυτά τα στοιχεία και σε άλλες χώρες, ένα θέμα που είχε πολύ απασχολήσει τους αρμόδιους στην ΕΕ. Τελικά, συμφωνήθηκα αν δωθούν στοιχεία να ενημερώνονται πρώτα οι Βρυξέλλες.

Μετά τα τρομοκρατικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την ΕΕ να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επιβατών, ενώ από το Μάρτιο του 2003, οι αεροπορικές εταιρίες που πετούν στις ΗΠΑ μπορούσαν να πάρουν πρόστιμο ίσο με 6.000 ευρώ για κάθε επιβάτη ή να χάσουν τα δικαιώματα τους για προσγείωση αν δεν έδιναν μέσα σε 15 λεπτά από την αναχώρηση τους τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών τους στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ήρθαν σε συμφωνία, αλλά στις 21 Απριλίου το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η παροχή τέτοιων προσωπικών στοιχείων είναι αντίθετη με τους Ευρωπαϊκούς νόμους και ζήτησε γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον κ. Jonathan Todd, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες είχαν ήδη δώσει τα επίμαχα στοιχεία στις αρχές των ΗΠΑ από το Μάρτιο του 2003, για να αποφύγουν το πρόστιμο.

Η παρούσα συμφωνία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρέχει καλύτερη προστασία στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, που ούτως ή άλλως δίνονται στις ΗΠΑ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top