Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Σύνοδος των 25 υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ

Επί τάπητος το θέμα της αναγραφής βιομετρικών στοιχείων αναγνώρισης στα διαβατήρια των χωρών μελών της ΕΕ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 11 Ιούνιος 2004, 00:00

Το γνωστό θέμα της υιοθέτησης σειράς μέτρων ακόμα και αναγραφής βιομετρικών στοιχείων αναγνώρισης στα διαβατήρια των επιβατών για την καλύτερη προστασία των αερομεταφορών ήταν το κεντρικό ζήτημα των διεθνών συζητήσεων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα...

Το γνωστό θέμα της υιοθέτησης σειράς μέτρων ακόμα και αναγραφής βιομετρικών στοιχείων αναγνώρισης στα διαβατήρια των επιβατών για<...>

την καλύτερη προστασία των αερομεταφορών ήταν το κεντρικό ζήτημα των διεθνών συζητήσεων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το θέμα απασχόλησε και την Σύνοδο των 25 υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. που έγινε στο Λουξεμβούργο, αλλά και ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση των ηγετών των οκτώ πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου (G-8), κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου τους, στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην σύνοδο των 25 υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, θέλουν ήδη από την επόμενη χρονιά να προχωρήσουν στην υλοποίηση του μέτρου και μέχρι τότε ελπίζουν να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση. Στη σύνοδο δεν ελήφθη κάποια τελική απόφαση, όλα όμως δείχνουν ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των υπουργών σχετικά με την αναγκαιότητα της εισαγωγής βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και κυρίως του στοιχείου της “αναγνώρισης του προσώπου”. Αργότερα, όπως τονίσθηκε θα προστεθούν και άλλα βιομετρικά στοιχεία.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, η πλειονότητα των χωρών μελών τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης του δακτυλικού αποτυπώματος. Η αυτόματη αναγνώριση της ίριδας του ματιού, που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το μεθεπόμενο βήμα.

Διαφωνία υπήρξε μεταξύ ορισμένων χωρών για το αν κάθε διαβατήριο θα πρέπει να έχει δύο βιομετρικά στοιχεία ή αν θα πρέπει να υπάρχει ένα υποχρεωτικό στοιχείο και ένα που θα ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Όττο Σίλι ανήκει στη μερίδα εκείνη των ευρωπαίων υπουργών που επιμένουν στην αναγραφή βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια, κυρίως στα διαβατήρια των πολιτών που εισέρχονται στο έδαφος της Ευρώπης. “Τα στοιχεία συμβάλλουν στην σίγουρη εξακρίβωση της ταυτότητας των προσώπων που εισέρχονται στο έδαφος της ΕΕ. Γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Με τα βιομετρικά στοιχεία αυτά και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας καθίσταται ασφαλής η αναγνώριση των προσώπων”, τόνισε.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top