Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Μεγάλη μείωση της τουριστικής ζήτησης σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Θοδωρής Κουμέλης - 13 Ιούλιος 2004, 00:00

Εκτός από τη Ρόδο, όπου κάπως θετική είναι η τουριστική κίνηση, τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν<...>

μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα Ροδιακή.

Ξεκινώντας από την Κάλυμνο, η εφημερίδα τονίζει ότι “η πολύ μεγάλη τουριστική μείωση αλλά και η παντελής έλλειψη επενδύσεων στο νησί έχει φέρει σε απόγνωση όλους σχεδόν τους επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων προβληματίζονται για το αν θα μπορέσουν να κρατήσουν του χρόνου ανοικτές τις επιχειρήσεις τους. Όσο για τη Λέρο η πτώση που παρουσιάζεται είναι της τάξεως του 100%, μην αφήνοντας μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης αφού ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου.

Mεγάλη πτώση, περίπου 40-50% σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζει και η τουριστική κίνηση στη Πάτμο. Παρά το γεγονός ότι την τελευταία χρονιά στο νησί υπήρξε μεγάλη κίνηση εσωτερικού τουρισμού φέτος, οι αφίξεις, λόγω κυρίως του μεγάλου συγκοινωνιακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί, τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από το εξωτερικό είναι πολύ μειωμένες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Την κύρια ευθύνη για την μειωμένη κίνηση φαίνεται να έχει η έλλειψη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, η οποία συνεχίζει να υπάρχει παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι υπεύθυνοι για να βρεθεί κάποια λύση. Ανάμεσα στα νησιά που παρουσιάζουν πολύ χαμηλές πληρότητες βρίσκεται και η Nίσυρος.

Τα μικρότερα νησιά της επαρχίας - Aστυπάλαια, Λειψοί- αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Eιδικά οι Λειψοί το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη απομόνωση καθώς έχουν σταματήσει όλα σχεδόν τα δρομολόγια προς τον Πειραιά και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η απομόνωση αυτή.

Από αυτή όμως την κατάσταση δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει και το νησί της Κω, στο οποίο οι αφίξεις έχουν μειωθεί λόγω κυρίως της μεγάλης κρίσης που υπάρχει γενικά στον κλάδο του τουρισμού.

Tο νησί του Iπποκράτη βρίσκεται πιθανότατα στο χειρότερο σημείο της τουριστικής του ιστορίας, τονίζει η εφημερίδα, καθώς και η μείωση που καταγράφεται στις αφίξεις ελλήνων και ξένων τουριστών είναι πολύ μεγάλη αλλά και το χρήμα που κινούν οι επισκέπτες είναι κατά πολύ λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια λόγω τόσο των μικρών οικονομικών τους δυνατοτήτων όσο και του all inclusive. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν Kώοι τουριστικοί παράγοντες η μη ύπαρξη ενός μακροχρόνιου αναπτυξιακού σχεδιασμού και η “μιμητική” ως προς τη Pόδο, πρακτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία δεκαετία στον τουρισμό είχε σαν λογικό επακόλουθο το νησί να χάσει ακόμα και τις παραδοσιακές για αυτό τουριστικές αγορές.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top