Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Η τουριστική δραστηριότητα του 1999

ΙΤΕΠ: Η τουριστική δραστηριότητα του 1999

Παρά το δυσμενές “εξωτερικό περιβάλλον”, που επικράτησε κατά την παρελθούσα άνοιξη αλλά και τις καταστροφές στις υποδομές της Γιουγκοσλαβίας (δραματική μείωση του οδικού τουρισμού) το τρέχον τουριστικό έτος μπορεί να […]

Παρά το δυσμενές “εξωτερικό περιβάλλον”, που επικράτησε κατά την παρελθούσα άνοιξη αλλά και τις καταστροφές στις υποδομές της Γιουγκοσλαβίας (δραματική μείωση του οδικού τουρισμού) το τρέχον τουριστικό έτος<...> μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα ακόμα καλό έτος, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ<.> (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) που παρουσιάστηκε εχθές. Τα μέχρι τώρα δεδομένα επιτρέπουν εκτίμηση για τον αριθμό των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών μεγαλύτερο των 12 εκατ., ή ποσοστό 7% περίπου. Οι υψηλοί ρυθμοί αφίξεων στις κύριες νησιωτικές τουριστικές περιοχές (Δωδεκάνησα, Ιόνια Νησιά, Κρήτη) επιτρέπει να υποθέσουμε ότι χάθηκε μια ευκαιρία για πρωτοφανή αύξηση του αλλοδαπού τουρισμού.
Αισιοδοξία περιβάλλει και τις προβλέψεις για το 2000. Οι υπάρχουσες ενδείξεις από τα μέχρι σήμερα “κλεισίματα” και οι εκτιμήσεις μεγάλων γραφείων διακινήσεως τουριστών του εξωτερικού οδηγούν στην πρόβλεψη για αύξηση των αλλοδαπών τουριστών κατ’ ελάχιστον 6%. Αυτό συνεπάγεται μέγεθος εισροής αλλοδαπών τουριστών της τάξεως των 13 εκατ. Η εκτίμηση αυτή μπορεί να στηριχθεί, χωρίς αναφορά στις παραπάνω ενδείξεις, και σε καθαρά οικονομική αφ’ ενός και τεχνική αφ’ ετέρου θεώρηση της καταστάσεως. Η επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεως των εισοδημάτων στις κύριες χώρες προελεύσεως αποτελεί ουσιαστικό λόγο δικαιολογητικό μιας αισιόδοξης προβλέψεως. Εξάλλου, και ο τεχνικός λόγος είναι σημαντικός. Η περιοχή της πρωτεύουσας είναι εύλογο να υποτεθεί ότι θα δεχθεί τουλάχιστον 10% περισσότερους αλλοδαπούς τουρίστες. Μια τέτοια αύξηση απλώς επαναφέρει το μέγεθος της τουριστικής ροής στην πρωτεύουσα στο επίπεδο του 1998. Ισχυρή θα είναι, επίσης, η ανάκαμψη του οδικού τουρισμού, ο οποίος επλήγη βάναυσα από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τις καταστροφές του οδικού δικτύου της Γιουγκοσλαβίας. Είναι απολύτως εύλογο να προβλέψουμε, ότι η ανισομερής από άποψη περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος θα αναστραφεί κατά το προσεχές, με ταχύτερη ανάπτυξη στις βόρειες περιοχές της χώρας και την πρωτεύουσα και βραδύτερη στις κύριες τουριστικές νησιωτικές περιοχές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024