Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςWWF: Περιβαλλοντικός κίνδυνος από την μεγάλη έλευση τουριστών στη Μεσόγειο

WWF: Περιβαλλοντικός κίνδυνος από την μεγάλη έλευση τουριστών στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, ο τόσο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τη Μεσόγειο, μια από τις κορυφαίες προτιμήσεις για προορισμούς διακοπών, απειλεί τα αποθέματα πόσιμου νερού και η […]

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, ο τόσο μεγάλος αριθμός τουριστών που<...> επισκέπτεται τη Μεσόγειο, μια από τις κορυφαίες προτιμήσεις για προορισμούς διακοπών, απειλεί τα αποθέματα πόσιμου νερού και η μοναδική λύση, που απομένει, είναι οι τουρίστες αυτής της περιοχής να περιορίσουν την κατανάλωση τους.

Στην αναφορά της η WWF, σχετικά με τις επιπτώσεις των τουριστών στα αποθέματα νερού της περιοχής, επισημαίνει ότι κάθε τουρίστας καταναλώνει 50% περισσότερο νερό, όταν βρίσκεται σε περιοχές της Μεσογείου, από ότι όταν βρίσκεται σε κάποια Ισπανική πόλη. Η αναφορά, επίσης, κριτικάρει την ευρεία κατασκευή ολοένα και περισσότερων γηπέδων γκολφ και πισίνων, καθώς χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερο σπάνιο και δυσεύρετο, ιδίως το καλοκαίρι.

Κατά τον Holger Schmid, υπεύθυνου του προγράμματος πόσιμου νερού στη Μεσόγειο, “η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και το αίτημα της για ακόμα περισσότερες δραστηριότητες και υπηρεσίες, όπως την εμφάνιση θαλλάσιων πάρκων και γηπέδων γκόλφ, είναι που απειλεί ξεκάθαρα τις πηγές του πόσιμου νερού στη περιοχή“. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ακτές στο νησί της Κύπρου, στο οποίο υπάρχουν 8 γήπεδα γκολφ και όπως όλες οι Μεσογειακές ακτές, υποφέρουν, έτσι και οι Κυπριακές, από ελλείψεις νερού κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δηλαδή των πιο καυτών.

Οι Μεσογειακές ακτές προσελκύουν 200 εκατ. τουρίστες το χρόνο, αριθμό διπλάσιο, συγκρινόμενο με τον αριθμό που παρουσίαζε 20 χρόνια πριν. Σύμφωνα, μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός των τουριστών στη περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το 2025 και να αγγίξει τον αριθμό των 235 – 355 εκατ. ταξιδιωτών το χρόνο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα κάποια νησιά της, οι ανάγκες νερού το καλοκαίρι είναι 5 ή 10 φορές μεγαλύτερες από ότι τον χειμώνα. Η WWF υποστηρίζει ότι η τωρινή κατανάλωση νερού ανά τουρίστα την ημέρα, που φτάνει τα 350 – 850 λίτρα (77 – 187 γαλόνια), μπορεί να περιοριστεί στο μισό, αν η κυβέρνηση και οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες κάνουν μία σοβαρή προσπάθεια να σώσουν το νερό.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν από απλά, όπως να μην τρέχουν οι βρύσες άσκοπα μέχρι και αυστηρούς νόμους κατά της σπατάλης του νερού ή ακόμα και ανασχεδιασμό του συστήματος διανομής του.

Η μη επαρκή ή μη υπαρκτή εγκατάσταση για καθαρισμό των υδάτων (πόσιμων και μη), αποτελεί έναν ακόμη λόγο της μείωσης των αποθεμάτων και της αυξανόμενης μόλυνσης του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. “Με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες απόβλήτων και βρώμικων υδάτων να εκρέουν στις θάλασσες ή στα ποτάμια, γιατί πολλές εγκαταστάσεις, που απευθύνονται στους τουρίστες, βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές και δεν συνδέονται με το σύστημα καθαρισμού των υδάτων“, όπως αναφέρει η έκθεση της WWF. Καταστάσεις που υπάρχουν και στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κοντά στις ακτές.

Πολλές χώρες για αυτό το λόγο ιδρύουν συλλογικά αρδευτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Λιβύης και του Μαρόκο. Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας πρόσφατα ακύρωσε ένα πρόγραμμα μεταφοράς αποθεμάτων νερού( 900 χιλιόμετρα) από τη νότια στη βορειανατολική Ισπανία για λόγους άρδευσης, εξαιτίας των φόβων για περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καταληκτικά, η WWF, επισημαίνει ότι “ήταν πιθανό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες νερού από τα τοπικά αποθέματα μονάχα, ακόμα και αν η εμφάνιση τουριστών συνεχώς αυξανόταν, με την προϋπόθεση ότι θα είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα νωρίτερα και όλα λειτουργούσαν βάση νόμων, γραπτών και άγραφων“.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024