Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Alpha Bank

Τουρισμός και εξαγωγές οι ωφελημένοι κλάδοι της οικονομίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Βίκυ Καραντζαβέλου - 03 Σεπτέμβριος 2004, 00:00

Οικονομικό όφελος που θα υπερβεί τα 25 δισ. Ευρώ, αναμένεται να απολαύσει στην περίοδο μέχρι το 2008<...>

η ελληνική οικονομία, χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank. Αναλυτικότερα, σε όρους αύξησης του ΑΕΠ, η συμβολή των Αγώνων προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2000-2004, με προοπτική να φτάσει στα 25 δισ. σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.

Παράλληλα, η μέση ετήσια αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στην περίοδο 2004 - 2008 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,5% - 5,5% χάρη στην Ολυμπιάδα, έναντι 2,2% - 2,5%, στην περίπτωση που δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι Αγώνες, όπως τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας.

Επιπροσθέτως, χάρη στους Αγώνες υπάρχει δυνατότητα να διαφημιστεί το αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και η χώρα να υποδεχτεί 18- 20 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, προς το τέλος της δεκαετίας (έναντι των περίπου 13 εκατ., που στις συνήθεις συνθήκες καταφθάνουν στα ελληνικά θέρετρα κάθε έτος).

Πάντως, προκειμένου η “χρυσή” μετα-ολυμπιακή ευκαιρία να αξιοποιηθεί, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σπεύσουν, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρον το τεράστιο πλεονέκτημα που προκύπτει από τη διεθνή προβολή της χώρας και των προϊόντων της στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, στα θετικά στοιχεία προσμετράται η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών που αναβαθμίζει τις εξαγωγές.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ακόμη ότι η ανάληψη των Αγώνων συνέβαλε στη σημαντική αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αφού αυτές ανήλθαν στο 22,5% του ΑΕΠ το 2004 από 18,6% το 1995.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top