Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ τιμολογιακή πολιτική στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνεδρίαση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Η τιμολογιακή πολιτική στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνεδρίαση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Η συνεδρίαση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, που είχε αναβληθεί την περασμένη Παρασκευή, λόγω απουσίας του προέδρου της κ. Βασίλη Mηναΐδη στην περιοδεία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Aβραμόπουλου, εστιάστηκε […]

Η συνεδρίαση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, που είχε αναβληθεί την περασμένη Παρασκευή, λόγω<...> απουσίας του προέδρου της κ. Βασίλη Mηναΐδη στην περιοδεία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Aβραμόπουλου, εστιάστηκε σε θέματα που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, καθώς η τουριστική περίοδος, η οποία δεν πήγε καλά, ανέδειξε πολλά ζητήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας “Ροδιακή” επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι της Ρόδου για να προσελκύσουν τουρίστες, θα πρέπει να προσέξουν το είδος της πολιτικής τιμών, που θα εφαρμόσουν, ώστε να μην αποβεί για τους ίδιους επιζήμια. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να είναι και ελκυστική για τους τουρίστες. Πάντως όλοι συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί το κατρακύλισμα στις τιμές για τα συμβόλαια με τους τουριστικούς οργανισμούς. Επίσης θεωρείται αναγκαίο για τους ξενοδόχους να λυθεί το πρόβλημα στη χορήγηση βίζας για τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς εκτιμούν ότι η Ρόδος χάνει τέτοιου είδους επισκέπτες, όπως Ρώσους και Τούρκους. Oι διαδικασίες ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που οδηγεί στην εξυπηρέτηση μικρού αριθμού τουριστών.

Όσο για το θέμα της τουριστικής κίνησης, επισημάνθηκε ότι ο Αύγουστος πήγε κάπως καλύτερα σε σχέση με τον Ιούλιο, όμως, συγκριτικά με πέρυσι, θα παρουσιάσει μείωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Για τα ακριβή ποσοστά θα υπάρξει ενημέρωση μόλις δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία. Αναφορικά με την παρουσία της Ρόδου, στις εκθέσεις τουρισμού, έγινε γνωστό ότι το νησί θα πάρει μέρος σε 27 εκθέσεις μέσω του Προτούρ, οι περισσότερες από τις οποίες διεξάγονται στο εξωτερικό. Πρόκειται για τις κλασικές τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες η Ρόδος θα δώσει το παρών και τη νέα τουριστική περίοδο. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασ. Μηναΐδης, ενημέρωσε τα μέλη για το ταξίδι του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο βόρειο συγκρότημα, και για το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί για τη διαφήμιση της χώρας.

Η άποψη των τουριστικών φορέων

Τον κίνδυνο να καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα, για τα οφέλη που μπορεί να έχει ο ελληνικός τουρισμός από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνει μεγάλη μερίδα των τουριστικών φορέων της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρηματιών της τουριστικής αγοράς, η κρίση με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά που μαστίζει τον ελληνικό τουρισμό με τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό την τελευταία τετραετία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο από τα οφέλη των Αγώνων. Οι δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν δεν αφορούν μόνο στην επικοινωνία και στην αύξηση των κονδυλίων για τη διαφημιστική προβολή του ελληνικού τουρισμού αλλά και στην επίλυση σειράς προβλημάτων και αιτημάτων του κλάδου που “αράχνιασαν” επί, τουλάχιστον, μία δεκαετία στα συρτάρια των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του τουρισμού.

Όσον αφορά στα κονδύλια για τη διαφήμιση ως πρώτο δείγμα των προθέσεων της τουριστικής ηγεσίας, η αγορά δέχθηκε με ανακούφιση την αύξηση του προϋπολογισμού από τα περίπου 8 εκατ. ευρώ τη φετινή περίοδο στα 30 εκατ. ευρώ για το 2005. “Κλειδί” για την επίλυση των προβλημάτων ανά τουριστικό κλάδο αποτελεί για τον υπουργό και τον υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Αβραμόπουλο και κ. Aν. Λιάσκο η λειτουργία των Επιτροπών -με στελέχη του υπουργείου και συναρμόδιων υπουργείων- οι οποίες δημιουργούνται με το τουριστικό νομοσχέδιο του οποίου η ψήφιση επίκειται στη Βουλή. Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις αλλαγές που αναμένεται να φέρουν στο επενδυτικό τοπίο ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αλλά και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν μικρομεσαίο μέγεθος.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, η επιτυχής διεξαγωγή των Αγώνων και η ευφορία που δημιουργήθηκε, κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας, από την έλευση τουριστών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογεί πανηγυρισμούς και στην Περιφέρεια που βίωσε την κρίση για τέταρτη συνεχή σεζόν. Προσδοκίες για ανάκαμψη στον κλάδο έχουν καλλιεργηθεί τόσο στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης όσο και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με αφορμή την λειτουργία της Εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E.

Η εταιρία που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης με μοναδικό προσανατολισμό στο πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της, την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. Εξάλλου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που θα καταβληθούν για την αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή μιας σειράς καταπατήσεων σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Εταιρίας. Επιδιώκεται οι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν για την εκτέλεση επενδυτικών προγραμμάτων να αφορούν ακίνητα, απαλλαγμένα από τέτοιου είδους προβλήματα. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί κατά περίπτωση η ενημέρωση και η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Επίσης, θα υπάρχει συντονισμός τόσο με την KEΔ όσο και με τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024