Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντίθετη στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων της από το Υπουργείο Τουρισμού, η Νομαρχία Πειραιά

Αντίθετη στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων της από το Υπουργείο Τουρισμού, η Νομαρχία Πειραιά

Για περιθωριοποίηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και για ευθεία προσπάθεια αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, κάνει λόγο ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας

Για περιθωριοποίηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και για ευθεία προσπάθεια αφαίρεσης αρμοδιοτήτων<...>, κάνει λόγο ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αφορμή για την έντονη αντίδραση της Νομαρχίας Πειραιά, αποτελεί η δυνατότητα που παρέχεται στο νεοσύστατο υπουργείο, για χάραξη και υλοποίηση τουριστικής πολιτικής, βάση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, με τίτλο “Αρμοδιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και θέματα Τουρισμού”.
Τις αρμοδιότητες αυτές, που ανήκαν έως τώρα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο – όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κύριος Μίχας – η Νομαρχία Πειραιά, με εμφανή αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, όπως η καταγραφή της αύξησης των εισιτηρίων προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, κατά 25%.

Όπως τονίζει ο Νομάρχης Πειραιά, ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας και το σύνολο των Νομαρχιών εργάστηκε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και προβολής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος, στο σύνολο των δράσεων της Νομαρχίας Πειραιά, ο κύριος Μίχας, τονίζει προς την επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό Τουρισμό: “Με συντονισμένες ενέργειες και κινητοποιώντας το σύνολο των φορέων της περιοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ καταφέραμε να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε τα δύο τελευταία χρόνια ένα αξιόλογο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιοχής. Αξιοποιώντας τους περιορισμένους πόρους που διαθέταμε, αναβαθμίσαμε τη συμμετοχή μας στην έκθεση “Τουριστικό Πανόραμα” και συμμετείχαμε για πρώτη φορά στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, τη σημαντικότερη διεθνώς, τουριστική έκθεση. Με βασικό μήνυμα το “Μικρή Απόσταση-Μεγάλη Απόδραση” προχωρήσαμε στην έκδοση διαφημιστικού υλικού της περιοχής μας σε τέσσερις γλώσσες, – υλικό που είχατε την ευκαιρία να δείτε και να δηλώσετε ενθουσιασμένος για την ποιότητά του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην έκθεση “Τουριστικό Πανόραμα” στον ΟΛΠ.

Ταυτόχρονα εγκαταστήσαμε στον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού ένα δίκτυο infokiosks μέσω των οποίων με χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών (internet, οθόνες πλάσματος κ.λπ.) προβάλουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και παρέχουμε στους επισκέπτες χρήσιμες πληροφορίες”.

Ο Νομάρχης Πειραιά, στην επιστολή του αναφέρεται και στην έντονη αντίθεση του, στη δυνατότητα, που παρέχει επίσης στο ίδιο υπουργείο, το σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, για μετατάξεις προσωπικού από την Α` θμια και Β` θμια, αυτοδιοίκηση, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Νομαρχών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Μίχας, απευθυνόμενος προς τον κ. Αβραμόπουλο, επισημαίνει ότι “πιστεύουμε ότι η προηγούμενη θητεία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει φραγμό στα σχέδια και τις προτάσεις των όποιων υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων για τέτοιες ενέργειες. Από την πλευρά μας θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ότι η Νομαρχία Πειραιά αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού της θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία μας και στην προσπάθειά μας για εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά, τονίζει ότι “θεωρούμε αδιανόητο να επιχειρείται αφαίρεση αρμοδιοτήτων και περιθωριοποίηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι κοινός και υπάρχει δυνατότητα κοινής δράσης για την επίτευξή του” και καλεί τον υπουργό Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να επανεξετάσει την πρόταση για κατάργηση διατάξεων του Ν. 2160/93 που αφαιρεί αρμοδιότητες και πόρους από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μέτρων που θα ενισχύουν το ρόλο της Β΄θμιας Αυτοδιοίκησης προς τη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024