Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΑυξάνονται τα ατυχήματα των τουριστικών λεωφορείων στους δρόμους της Ευρώπης

Αυξάνονται τα ατυχήματα των τουριστικών λεωφορείων στους δρόμους της Ευρώπης

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού δυστυχημάτων με τουριστικά λεωφορεία στους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης, καθώς περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους…

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού δυστυχημάτων με τουριστικά λεωφορεία<...> στους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης, καθώς περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο την περασμένη χρονιά στη διάρκεια κάποιου ταξιδιού αναψυχής ή μιας σχολικής εκδρομής.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αποτέλεσε την αφορμή για την γερμανική λέσχη αυτοκινήτου, την ADAC, αναλάβει την πραγματοποίηση μιας ειδικής έρευνας στα τουριστικά λεωφορεία της Γερμανίας και φυσικά στις επιχειρήσεις που τα ναυλώνουν.

Πριν από τέσσερις μέρες, όπως ανέφερε η “Deutche Welle”, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της έρευνας, τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά για το ένα στα 6 λεωφορεία που πραγματοποιούν τουριστικές διαδρομές. Ο K. Ρόμπερτ Ζάουτερ υπεύθυνος των ερευνητικών προγραμμάτων της ADAC είπε σχετικά ότι “διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα σχετίζονται περισσότερο με τους οδηγούς των λεωφορείων και τη διαχείριση της ασφάλειας από τις τουριστικές επιχειρήσεις και λιγότερο με την τεχνική κατάσταση και ασφάλεια των λεωφορείων. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινίσω ότι εξετάσαμε μόνο γερμανικά λεωφορεία, τα οποία βέβαια κινούνται και σε ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους”.

“Από τεχνικής άποψης τα περισσότερα λεωφορεία κρίθηκαν καλά έως πολύ καλά, ωστόσο αυτό δεν βοηθά και πολύ όταν για παράδειγμα η οδική συμπεριφορά και οι ικανότητες του οδηγού δεν είναι καλές”, σημειώνει ο κ. Ζάουτερ.

Ακόμα, προσθέτει ότι “διαπιστώσαμε ότι πολλοί οδηγοί παραβιάζουν τους κανονισμούς, οδηγώντας χωρίς διάλειμμα πολλές ώρες συνεχώς. Έχουμε να κάνουμε με συνεχείς παραβιάσεις του χρόνου οδήγησης και με πολύ λιγότερα διαλείμματα από ότι προβλέπει ο νόμος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις κανονίζουν τις διάφορες διαδρομές των λεωφορείων σε πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Ο οδηγός αναγκάζεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσει την κυρίως διαδρομή να πηγαίνει σε διάφορες πόλεις προκειμένου να παίρνει επιβάτες. Αυτές οι ώρες δεν υπολογίζονται στο ωράριο οδήγησης”.

“Η υπερκόπωση σε συνάρτηση με το στενό χρονικό πλαίσιο έχει συχνά ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια των επιβατών”, λέει ο κ. Ρόμπερτ Ζάουτερ, “καθώς το στενό χρονικό πλαίσιο οδηγεί αναπόφευκτα σε λάθος οδική συμπεριφορά. Οι οδηγοί υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, παραβιάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες και γενικά δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν ασφαλή οδήγηση. Στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους έχουμε συχνά το φαινόμενο του λεγόμενου ύπνου του δευτερολέπτου, όπου ο οδηγός κλείνει ασυναίσθητα τα μάτια για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, τα οποία όμως αποβαίνουν μοιραία. Πάρα πολλά τροχαία δυστυχήματα με τουριστικά λεωφορεία οφείλονται στο γεγονός αυτό”.

Στη διάρκεια των τεστ που υπέβαλλε στις τουριστικές επιχειρήσεις η ομάδα των ελεγκτών της ADAC, διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα επικίνδυνης οδήγησης. Τρεις φορές οι ελεγκτές είδαν τους οδηγούς των λεωφορείων να ανοίγουν πάνω στο τιμόνι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το χάρτη και να ψάχνουν κάποιο δρόμο ή ακόμη να βγάζουν από την τσάντα το σάντουιτς και να γευματίζουν οδηγώντας.

“Πολλοί οδηγοί δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί κανονική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από την δεξιοτεχνία της οδήγησης και τρόπους συμπεριφοράς, ενασχόληση με τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως τη δυνατότητα των οδηγών να οργανώνουν την ασφάλεια των επιβατών, ελέγχοντας τον τρόπο τοποθέτησης των αποσκευών και τη σωστή στάση συμπεριφορά των επιβατών”, κατά τον κ. Ζάουτερ.

Τέλος, προσθέτει ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός στις τιμές των τουριστικών επιχειρήσεων έχει ως συνέπεια τη συμπίεση του κόστους και κατά συνέπεια οι οδηγοί δεν πληρώνονται καλά. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι τα ταξίδια με το πούλμαν γίνονται κάθε μέρα και πιο φτηνά. Ακούω μάλιστα ότι υπάρχει και πρόβλημα εξεύρεσης οδηγών. Κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές προσλαμβάνουν φθηνούς οδηγούς από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους και τους κανόνες κυκλοφορίας. Πέραν τούτου η εκπαίδευση αυτών των οδηγών είναι χειρότερη από την αντίστοιχη των Γερμανών οδηγών”, καταλήγει ο κ. Ρόμπερτ Ζάουτερ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024