Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤα δολάρια τους σε πέσο καλούνται να μετατρέψουν οι επισκέπτες της Κούβας

Τα δολάρια τους σε πέσο καλούνται να μετατρέψουν οι επισκέπτες της Κούβας

Αντιδρώντας στην εντατικοποίηση του οικονομικού αποκλεισμού, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, η κυβέρνηση της νησιωτικής αυτής χώρας της Καραϊβικής ανακοίνωσε πως θα καταργήσει ολοσχερώς τη χρήση […]

Αντιδρώντας στην εντατικοποίηση του οικονομικού αποκλεισμού, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, η κυβέρνηση της νησιωτικής αυτής<...> χώρας της Καραϊβικής ανακοίνωσε πως θα καταργήσει ολοσχερώς τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου από τις εσωτερικές της συναλλαγές.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας διευκρίνισε χτες ότι “από τις 8 Νοεμβρίου δε θα αποδεχόμαστε το δολάριο κατά τις συναλλαγές μας” και πρόσθεσε ότι “θα καθιερωθεί μια λογιστική μονάδα, το πέσο (ως συμβατικό νόμισμα), βάση του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές και η νομισματική αξία του οποίου θα είναι ίση με εκείνη του δολαρίου”.

Έτσι, οι Κουβανοί, οι τουρίστες αλλά και οι αλλοδαποί, που διαμένουν μόνιμα στην Κούβα πρέπει να αλλάξουν τα δολάριά τους με το συμβατικό αυτό πέσο, αλλά θα τους παρακρατηθεί, από το ποσό που θα ανταλλάξουν, τέλος ανταλλαγής ύψους 10%”. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο, “κατά την ανταλλαγή άλλων ισχυρών νομισμάτων, δε θα επιβάλλεται το τέλος αυτό”. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Κούβας συνέστησε στους Κουβανούς, που ζουν στο εξωτερικό “να στέλνουν στους συγγενείς τους εμβάσματα σε άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ, τη βρετανική λίρα, το ελβετικό φράγκο ή το καναδικό δολάριο”.

Να σημειωθεί ότι το νόμισμα της Κούβας είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά και την επιβολή του οικονομικού εμπάργκο από τις ΗΠΑ και σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών στο νησί γίνονταν με βάση το δολάριο. Aλλωστε, η κυκλοφορία του αμερικανικού νομίσματος είχε επιτραπεί επίσημα στο νησί από το 1993.

Τότε, είχε επέλθει η κατάρρευση του βασικού πολιτικού και οικονομικού εταίρου της Κούβας, της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα η οικονομία της νησιωτικής αυτής χώρας να εισέλθει στη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών. Η κομμουνιστική ηγεσία της Κούβας, από την πλευρά της, προσπάθησε να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση με την ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού, ενώ είχε επιτρέψει σε ειδικά καταστήματα να πωλούν δυτικά καταναλωτικά αγαθά, εισπράττοντας δολάρια ΗΠΑ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024