Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία - Μαυροβούνιο: Ενισχύουν τη διασυνοριακή συνεργασία τους

Θοδωρής Κουμέλης - 27 Οκτώβριος 2004, 00:00

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας - Μαυροβούνιου, στη ρουμανική πόλη Καλαφάτ, με την οποία δεσμεύονται να ενισχύσουν...

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας - Μαυροβούνιου, στη ρουμανική πόλη Καλαφάτ, με<...>

την οποία δεσμεύονται να ενισχύσουν τη διασυνοριακή συνεργασία τους, δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Μίρτσεα Τζεοάνα δήλωσε ότι “στην περιοχή αυτή διασταυρώνονται τρεις ευρωπαϊκοί διάδρομοι, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, αλλά και δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και επιχειρηματιών από τις τρεις χώρες”.

Από την άλλη, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Σολομών Πασί επισήμανε ότι “οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας χαρακτηρίζονται από την προοπτική του κοινού στόχου της ένταξης στην ΕΕ και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είναι σχέσεις συνεργασίας και όχι ανταγωνιστικές”. Πρόσθεσε δε, ότι “τώρα, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών υπάρχουν όλο και λιγότερα θέματα προς συζήτηση, ενώ καθίσταται πολύ πιο σημαντικός ο διάλογος στο θέμα των υποδομών, των μεταφορών καθώς και εκείνος μεταξύ ιδιωτικών οικονομικών φορέων.

Η συνάντηση των τριών υπουργών πραγματοποιήθηκε, όπως γράφει η εφημερίδα `Dimineata`, επ΄ ευκαιρία της τριμερούς Συνάντησης με θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία στην ευρω - περιοχή “Δούναβης 21”.

Σε διμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε, μετά το τέλος της υπουργικής συνόδου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Σερβίας - Μαυροβουνίου, κ.κ. Τζεοάνα και Ντράσκοβιτς, συμφώνησαν “σε σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του συστήματος θεωρήσεων εισόδου μεταξύ των δύο χωρών”.

Η Ρουμανία αποφάσισε το άνοιγμα δύο νέων προξενείων στη Σερβία - Μαυροβούνιο. Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Τζεοάνα, “θα προσπαθήσει να διεκδικήσει, με τη στήριξη των Βρυξελλών, ακόμα και ένα πρόγραμμα Phare ή ένα πρόγραμμα Cards, ειδικό για τη Σερβία - Μαυροβούνιο, προκειμένου να βοηθήσουμε και σε αυτόν τον τομέα, τους εταίρους μας στη Σερβία”, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας `Adevarul`.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top