Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠεριορισμένη διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρότεινε ο νομάρχης Χίου

Περιορισμένη διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρότεινε ο νομάρχης Χίου

Ο νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης κατά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και οι νομάρχες Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλας και Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης με […]

Ο νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης κατά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και οι νομάρχες Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, Σάμου<...> κ. Εμμανουήλ Κάρλας και Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, πρότεινε μεταξύ άλλων την καθιέρωση και στην Ελλάδα μιας μορφής περιορισμένης διασυνοριακής κυκλοφορίας, η οποία εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες.

“Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νησιά υφίστανται κυριολεκτικά μια αφαίμαξη καθώς σε εβδομαδιαία βάση εκατοντάδες ντόπιοι επισκέπτονται την Τουρκία για εμπορικούς λόγους. Αυτή η μονομερής δραστηριότητα θα πρέπει να καλυφθεί με ένα ανάλογο τουριστικό ρεύμα, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τα νησιά τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διοχετεύονται στην αγορά της Τουρκίας” είπε ο κ. Λαμπρινούδης.

Τόνισε δε ότι “το θέμα εμπλέκει την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν για τα εξωτερικά σύνορά της” ενώ σημείωσε ότι “προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης προτάθηκε η εφαρμογή και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μιας μορφής περιορισμένης διασυνοριακής κυκλοφορίας. “Κάτι τέτοιο”, σύμφωνα με τον νομάρχη Χίου, “ισχύει ήδη μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας, καθώς και μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας και επιτρέπει την είσοδο επισκεπτών στις δύο χώρες για περιορισμένο χρόνο και μήκος 15 χιλιομέτρων μόνο από τα σύνορα”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης ανέφερε ότι “το θέμα εξετάζεται ενώ διερευνώνται και περιπτώσεις, όπως το καθεστώς που ισχύει μεταξύ της Ισπανίας και των γειτονικών χωρών της Αφρικής”.

Σε κάθε περίπτωση, οποιεσδήποτε εξελίξεις αναμένονται μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα αποτελέσματα της συζήτησης αυτής θα εξαρτηθούν τα περαιτέρω βήματα της ελληνικής πλευράς προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Ειδικά για τον τουρισμό ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση θεωρήσεων, τη βελτίωση των χώρων υποδοχής του κοινού, την έκδοση πολλαπλών θεωρήσεων και την επέκταση της ισχύος τους σε ένα έτος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε δύο έτη για καλής πίστεως ταξιδιώτες.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι “η Ελλάδα μελετά και την αναδιάρθρωση της προξενικής της παρουσίας στην Τουρκία, θέμα για το οποίο βέβαια απαιτείται και η συνεργασία της γείτονος χώρας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024