Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΗμερίδα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού από την Αγροτουριστική

Ημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού από την Αγροτουριστική

Ημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με θέμα `Η ελληνική πρόταση τουρισμού – Αγροτουρισμός στην ενδοχώρα – Αρχοντικά Παλιάς Πόλης` πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία. Την ημερίδα συνδιοργάνωσε η Αγροτουριστική […]

Ημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με θέμα `Η ελληνική πρόταση τουρισμού – Αγροτουρισμός στην ενδοχώρα – Αρχοντικά Παλιάς Πόλης`<...> πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία. Την ημερίδα συνδιοργάνωσε η Αγροτουριστική Α.Ε. (εταιρία του Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και η Τοπική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ρεθύμνου μαζί με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, το σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης και το παράρτημα της Unesco.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αγροτουριστικής Α.Ε. κ. Μπριγκίτα Παπασταύρου, η οποία ανέλυσε και οριοθέτησε την κυβερνητική στρατηγική για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικά του αγροτουρισμού, που προχωρά ολοταχώς και βάση συγκεκριμένου πλάνου εξήγγειλε ότι “από το Ρέθυμνο ξεκινάει πιλοτικά μαζί με κάποιες άλλες περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας το πρόγραμμα ανάπτυξης και σχεδιασμού του Ελληνικού αγροτουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πρότυπο αγροτουρισμού από τον ΕΛΟΤ, για το οποίο πιστοποιεί η Αγροτουριστική Α.Ε. τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

Στην ομιλία του ο κ. Παπατζανής Γιάννης, αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε σε καίρια σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό αγροτουριστικής πολιτικής από τον αρμόδιο φορέα, αλλά και σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αγροτουριστικούς επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα:

  1. Για την χρηματοδότηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού και ειδικά αγροτουρισμού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν από το LEADER+ και τα ΟΠΑΧΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα). Προβλήματα στις αξιολογήσεις, αντικίνητρα συμμετοχής, γραφειοκρατικές διαδικασίες, όχι τακτικές προκηρύξεις.

    Παράλληλα ο κ. Παπατζανής πρότεινε να συμπεριληφθούν στον αναπτυξιακό νόμο οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικά στον αγροτουρισμό, ώστε να μπορούν να ενταχθούν τέτοιου είδους επενδύσεις ανά πάσα στιγμή ισοτίμως με τις επενδύσεις μαζικού τουρισμού κι όχι να περιμένουμε τα Leader+ τα οποία αργούν χρονικά και παρουσιάζουν δυσπραγία.

    Όσον αφορά τα δυο πλαίσια που ισχύουν τώρα, ζήτησε “απλοποίηση διαδικασιών, τακτικές προκηρύξεις, γρήγορες αξιολογήσεις, ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα τους και να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι επενδυτές”.

    Ζήτησε δε “το σταμάτημα της πολυδιάσπασης στην διαχείριση των κονδυλίων από τις αναπτυξιακές και να μπουν όλα υπό την ομπρέλα της Αγροτουριστικής Α.Ε. ή υπό διαφορετική και πιο ευέλικτη δομή κεντρική ή περιφερειακή”.

    Ειδικά για τον Νομό Ρεθύμνου ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ΤΕΔΚ και την Ν.Α.Ρ. ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε “να υπάρχει ενιαία διαχείριση – διαπραγμάτευση των κονδυλίων LEADER και ΟΠΑΧΧ και να σταματήσει το διαμοίρασμα των κονδυλίων αυτών μεταξύ δύο αναπτυξιακών (ΟΑΔΥΚ, ΑΚΟΜΜ), που χειρίζεται κάθε μία τον μισό νομό μας και το μισό όμορο νομό ανατολικά και δυτικά, με αποτέλεσμα τελικά να μειονεκτούν αριθμητικά και ποσοστιαία οι επενδύσεις στον νομό μας”.


  2. Για τα δίκτυα αγροτουρισμού (clasters – networks) πρότεινε την δημιουργία τους από τοπικούς επιχειρηματίες, όχι υποχρεωτικά ομοειδών αλλά συμπληρωματικών δραστηριοτήτων για να έχουν υπεραξίες από την κοινή προβολή, κοινά πακέτα και άλλα θετικά που αναλύονται συνημμένα.
  3. Για την ζώνη αγροτουρισμού πρότεινε στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση “να γίνει ο νομός Ρεθύμνης ζώνη αγροτουρισμού και έτσι να αντιμετωπισθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην διεκδίκηση κονδυλίων από την πολιτεία”.

“Ως ενδοχώρα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα φυσικού κάλους, πολιτισμικά και αρχαιολογικά μνημεία, διαδρομές, μοναστήρια, μονοπάτια κ.ά. αγροτικά προϊόντα και λαϊκή τέχνη, που μπορούμε να αναδείξουμε σε συνεργασία με την αγροτουριστική” ανέφερε ο κ. Παπατζανής. Ενώ πρόσθεσε ότι “έχουμε επίσης, την παλιά πόλη μας, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα και μπορούν να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις αναπαλαιωμένων αρχοντικών γιατί διασώζονται έτσι πολλά οικήματα σημαντικά πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας που ασκείται προσοδοφόρα”.

Τέλος ο κ. Παπατζανής αναφέρθηκε στα στοιχεία του νέου προτύπου που πιστοποιεί τις υπηρεσίες των αγροτουριστικών επιχειρήσεων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν ακόμη ο δήμαρχος Ανωγείων και ο πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων Κρήτης κ. Ξυλούρης, ο οποίος αναφέρθηκε για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους ορεινούς όγκους της Κρήτης και τόνισε ότι “πρέπει να υπάρξει χωροταξική μελέτη ανάπτυξης των ορεινών όγκων.

Η κ. Φρυγανάκη Αναστασία, πρόεδρος παραρτήματος της Unesco, ιδιοκτήτρια του `Σπιτιού των Κουρητών` στις Μαργαρίτες μίλησε για τα πολιτισμικά στοιχεία που πρέπει να αναδείξουμε με τον αγροτουρισμό.

Ο κ. Ηλιάκης Κωνσταντίνος αρχιτέκτονας, πρόεδρος του Συλλόγου Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, μίλησε για την “ανάπλαση των οικημάτων της παλιάς πόλης”.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις που απαντήθηκαν από το πάνελ των ομιλητών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Aνθιμος, ο Νομάρχης Ρεθύμνης κ. Παπαδάκης Γεώργιος και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Δημήτρης Αρχοντάκης, που ευχαρίστησαν τους ομιλητές και διοργανωτές και έδωσαν το θετικό τους στίγμα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ειδικά ο Δήμαρχος Ρεθύμνης μίλησε για ύπαρξη υποδομών, ώστε να στηριχθεί ο αγροτουρισμός ειδικά στα χωριά και οικισμούς του δήμου Ρεθύμνης και ειδικά για την περιφέρεια του Βρύσυνα και άλλες υποδομές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024