Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
ΣΤΕΚ - ΕΞΕΚ

Η Κυπριακή ξενοδοχία οπισθοδρομεί

Θοδωρής Κουμέλης - 01 Δεκέμβριος 2004, 00:00

Συζήτηση επί των αναλυτικών εκθέσεων για τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου, καθώς και ανασκοπήσεις στις κυριότερες τουριστικές εξελίξεις, όπως και εκτιμήσεις για τις προοπτικές του 2005 πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των Ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΕΞΕΚ)...

Συζήτηση επί των αναλυτικών εκθέσεων για τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου, καθώς και ανασκοπήσεις στις κυριότερες τουριστικές εξελίξεις<...>

, όπως και εκτιμήσεις για τις προοπτικές του 2005 πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των Ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΕΞΕΚ), που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004.

Πιο συγκεκριμένα, οι Πρόεδροι του ΣΤΕΚ και της ΕΞΕΚ κ.κ. Ρένος Σολομίδης και Aκης Βαβλίτης αντίστοιχα, αναφέρθηκαν σε συντομία στους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες, εξωγενείς και εσωγενείς, που επενεργούν αρνητικά στην παραπέρα αναπτυξιακή πορεία της τουριστικής και ιδιαίτερα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας του τόπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την πρόσφατη εργατική σύμβαση, τον οξύτατο διεθνή ανταγωνισμό τιμών, το ψηλό λειτουργικό κόστος σε συνάρτηση με την χαμηλή παραγωγικότητα, τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και άλλων προϊόντων, την εντεινόμενη τάση των ταξιδιωτών να επιλέγουν τους φθηνότερους προορισμούς, καθώς και την παρατηρούμενη οπισθοδρόμηση της τουριστικής Κύπρου για διακοπές `value for money`.

Επίσης, έγινε αναφορά στα πολλά και χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα και ελλείψεις της τουριστικής υποδομής και του τουριστικού προϊόντος, όπως είναι τα αεροδρόμια, μαρίνες, καζίνο, δομημένο και φυσικό περιβάλλον, ηχητική και οπτική ρύπανση, καθαριότητα, επαγγελματισμός, αναδιοργάνωση του ΚΟΤ, ανεξαρτητοποίηση του τουριστικού μάρκετινγκ, προώθηση του εσωτερικού τουρισμού και άλλα συναφή θέματα.

Συζητήθηκε επίσης, η ταχύρυθμη αύξηση των κλινών γιατί από 131.000 που προνοούνται μέχρι το 2010 στο Στρατηγικό Σχέδιο, με στόχο αφίξεις 3,5 εκατ., σήμερα ήδη υπάρχουν 97.911 κλίνες και προβλέπεται να προστεθούν περίπου άλλες 40.000 ως κίνητρο για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Καταληκτικά, στις Συνελεύσεις του ΣΤΕΚ και ΕΞΕΚ εκφράσθηκε η πολύ έντονη ανησυχία των Μελών για την συνεχιζόμενη αρνητική πορεία της ξενοδοχίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα η Κύπρος μίαν ασθμαίνουσα ξενοδοχειακή βιομηχανία, που επιμετρά πολύ χαμηλή έως αρνητική επικερδότητα.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top