Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑντίθετο το Ευρωκοινοβούλιο στα βιομετρικά διαβατήρια

Αντίθετο το Ευρωκοινοβούλιο στα βιομετρικά διαβατήρια

Το Ευρωκοινοβούλιο στα πλαίσια του χτεσινού ψηφίσματος, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης δύο βιομετρικών στοιχείων στα ευρωπαϊκά διαβατήρια, παρουσιάστηκε στην πλειοψηφία του, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ…

Το Ευρωκοινοβούλιο στα πλαίσια του χτεσινού ψηφίσματος, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης δύο βιομετρικών στοιχείων στα<...> ευρωπαϊκά διαβατήρια, παρουσιάστηκε στην πλειοψηφία του, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αντίθετο σε μία τέτοια πρόταση.

Μάλιστα, πρότειναν και μία σειρά από τροπολογίες στο σχετικό με το θέμα σχέδιο Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες αποσκοπούν στην εξασφάλιση του απορρήτου των αποθηκευμένων πληροφοριών και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το Κοινοβούλιο έκρινε επίσης, ότι η χρήση ενός και μόνο υποχρεωτικού βιομετρικού στοιχείου (φωτογραφίας) κι ενός προαιρετικού (δακτυλικών αποτυπωμάτων) επαρκεί για τους στενούς και ρητά δεδηλωμένους στόχους:

  1. της εξακρίβωσης της αυθεντικότητας του διαβατηρίου και

  2. της εξακρίβωσης της ταυτότητας του κατόχου του διαβατηρίου, και μόνο στις περιπτώσεις, που ο νόμος απαιτεί την επίδειξή του”.
  3. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι “δεν πρέπει να προβλεφθεί ούτε καν η προαιρετική χρήση ενός δεύτερου βιομετρικού στοιχείου, πριν εξασφαλιστούν τόσο τα πολιτικά, όσο και τα τεχνικά εχέγγυα, ότι είναι ασφαλής και απαραίτητη για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων”.

    Το Κοινοβούλιο τάχθηκε ακόμα, εναντίον και οποιασδήποτε πρότασης δημιουργίας μίας κοινής πανευρωπαϊκής βάσης αποθήκευσης των βιομετρικών στοιχείων, τονίζοντας ότι “κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο αθέμιτης πρόσβασης στα στοιχεία, καθώς και χρήσης τους, χωρίς ταυτόχρονα να προσθέτει αξία στην επίτευξη των δύο παραπάνω στόχων”.

    Να σημειωθεί, δε, ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από κάθε κράτος μέλος δε θα είναι ανεξέλεγκτη, αλλά υπόκειται στην επιτήρηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του κάθε κράτους μέλους και στους αυστηρούς ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία και χρήση προσωπικών δεδομένων.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, τόνισε την ανάγκη το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου. “Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές, όταν μιλάμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών”, τόνισε.

    Αν το Συμβούλιο εμμείνει στην πρότασή του ως έχει, για τη θέσπιση δύο υποχρεωτικών βιομετρικών στοιχείων, χωρίς τις εγγυήσεις απορρήτου, που ψηφίστηκαν στην σημερινή συνεδρίαση – κάτι που δυστυχώς έχει το δικαίωμα να κάνει, μιας και υποχρεούται απλώς να διαβουλευτεί επί του θέματος με το Κοινοβούλιο -, τότε, στη διαδικασία εφαρμογής του Κανονισμού, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει συναποφασιστικό πλέον ρόλο από τις αρχές του 2005, θα βρει τους Ευρωβουλευτές απέναντί του”, κατέληξε ο κ. Λαμπρινίδης.

    Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
    Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

    28/03/2024
    27/03/2024
    26/03/2024
    22/03/2024
    21/03/2024
    20/03/2024