Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΠΟΞ: ‘Πανωτόκια’ που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα

Θοδωρής Κουμέλης - 21 Ιανουάριος 2000, 00:00

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ανακοίνωσε χθες τη θέση της για τα "πανωτόκια" και γενικά την σχέση του τραπεζικού συστήματος με τον κλάδο του τουρισμού<...>

.
Ο κ. Πλεύρης, πρόεδρος της

ΠΟΞ<.>

, στην ομιλία του ανέφερε ότι η ξενοδοχεία είναι ο κλάδος εκείνος που βοηθά την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος όσο κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας.
Το 1999, οι μισές από τις ελληνικές τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών των αλλοδαπών τουριστών  έκαναν εισπράξεις της τάξεως των 1,250 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδα είναι τεράστια ανέφερε ο κ. Πλεύρης, μόνο και μόνο από τις κάρτες. Το χρήμα του τουρισμού κινείται σε σχέση με τα βιομηχανικά δάνεια, τα οποία έχουν μακροχρόνια απόδοση. Ο τουρισμός μέσα σε 6-7 μήνες έφερε στην χώρα μας την τελευταία χρονιά 10 δισ. δολάρια.
Η ΠΟΞ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι ως εργοδοτικός φορέας αντιλαμβάνεται πλήρως τον καταλυτικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει το τραπεζικό σύστημα στην νέα εποχή που ανατέλλει για την Ελληνική Οικονομία, μετά την είσοδο στην ΟΝΕ.
Επίσης, πρέπει αν γίνει κατανοητό, συνεχίζει η ΠΟΞ, ότι ο βασικός κορμός της πελατείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες εντάσσεται και η πλειοψηφία των επιχειρήσεως του κλάδου μας.
Όμως, οι τραπεζικές πρακτικές του παρελθόντος, έχουν διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ δανειοληπτών ξενοδόχων και τραπεζών, διότι με πρωτοβουλία τους οι τράπεζες μετέβαλαν  μονομερώς αυθαίρετα και παράνομα το καθεστώς εκτοκισμού των δανείων, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι οφειλές σε μεγάλα ύψη και να καταστεί αδύνατη η εξυπηρέτηση τους από οποιαδήποτε νομίμως λειτουργούσα επιχείρηση.
Οι τράπεζες δεν σεβάστηκαν ούτε την σωρεία των δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν τις θέσεις του κλάδου μας, συνεχίζοντας προκλητικά την υπερχρέωση των λογαριασμών μέχρι και σήμερα, εφαρμόζοντας μεθόδους που δεν συναντώνται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.
Ακόμα, και σήμερα επιμένουν να αγνοούν προκλητικά την ανάγκη εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του καθεστώτος των τραπεζικών συναλλαγών, και εξακολουθούν να λειτουργούν με λογικές που διέπονται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αλαζονική συμπεριφορά έναντι των πελατών τους.
Τα ψευτοδιλήμματα περί πλήγματος της κερδοφορίας που προβάλουν ορισμένοι διοικητές τραπεζών του κρατικού τομέα, για να αποτρέψουν μια ξεκάθαρη λύση και ρύθμιση των πανωτοκιών, δεν πείθουν πλέον κανένα δεδομένου ότι τους διαψεύδει το ισχύον νομικό καθεστώς σύνταξης των ισολογισμών τους (Ν.2076/92, αρθρ.27). Εκτός εάν έχουν παραβιάσει και αυτόν, οπότε είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι και για τούτο.
Είναι χρέος, αναφέρει τελειώνοντας η ανακοίνωση της ΠΟΞ, της παρούσης κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές τομές γιατί ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top