Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣοβαρό πλήγμα για τη ΝΑ Ασία ο σεισμός των 8,9 ρίχτερ με πάνω από 11.000 νεκρούς

Σοβαρό πλήγμα για τη ΝΑ Ασία ο σεισμός των 8,9 ρίχτερ με πάνω από 11.000 νεκρούς

Αυξάνεται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των νεκρών, που ξεπέρασαν τους 11.000 και αναμένεται να αυξηθούν, από το φονικό σεισμό που έπληξε εχθές τα ξημερώματα τη νοτιοανατολική Ασία. Εκτός από τους νεκρούς πολύ μεγάλος είναι κι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων…

Αυξάνεται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των νεκρών, που ξεπέρασαν τους 11.000 και αναμένεται<...> να αυξηθούν, από το φονικό σεισμό που έπληξε εχθές τα ξημερώματα τη νοτιοανατολική Ασία. Εκτός από τους νεκρούς πολύ μεγάλος είναι κι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων. Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος, ήταν περίπου 8 το πρωί τοπική ώρα και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα με ρηχό εστιακό βάθος.

Ο σεισμός, ο οποίος είχε επίκεντρο τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, μετρήθηκε από το Ινστιτούτο Γκόλντεν του Κολοράντο στις ΗΠΑ στους 8,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, μέγεθος που τον κατατάσσει ως τον πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο και τον ισχυρότερο από το από το 1964. Πάντως, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Τζακάρτα, στην Ινδονησία, κάνει λόγο για 6,8 βαθμούς.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, τρεις εκ των οποίων ξεπέρασαν τα 6 Ρίχτερ. Τα παράδοξο είναι ότι λειτούργησε το φαινόμενο του ντόμινο καθώς ενεργοποιήθηκαν διαφορετικά σημεία του ίδιου σεισμικού τόξου. Σημειώνεται ότι σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο αργότερα στο Μπαγκλαντές, καταστρέφοντας κτίρια και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν έντρομοι τα σπίτια τους.

Οι χώρες που επλήγησαν κυρίως ήταν η Ινδονησία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, οι Μαλδίβες, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα όπου από τα παλιρροϊκά κύματα ύψους 5 έως 10 μέτρων έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.500 άνθρωποι. Τα κύματα έπληξαν ακτές μήκους 800.000 χιλιομέτρων από τη βορειανατολική μέχρι τη νότια Σρι Λάνκα καταστρέφοντας χωριά και τουριστικά συγκροτήματα. Η πρωτεύουσα στα νησιά Μαλδίβες έχει πλημμυρίσει κατά τα δύο τρίτα και το διεθνές αεροδρόμιο είχε κλείσει προσωρινά. Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί επίσης στα τουριστικά νησιά της Ταϊλάνδης και κυρίως στο Πουκέ.

Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπου βρίσκονται και πολλοί Έλληνες τουρίστες, υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον σεισμό ανοικτά της Σουμάτρας και τα παλιρροϊκά κύματα που προκάλεσε η δόνηση και έπληξαν τις ακτές της νοτιο-ανατολικής Ασίας.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, στη Σρι Λάνκα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 4.300, στην Ινδονησία έχασαν τη ζωή τους 4.185 άτομα, στην Ινδία 2.447, στη Μαλαισία 42, στη Μιανμάρ 10, Μαλδίβες 15, Μπαγκλαντές 2 και στην Ταϊλάνδη 310. Περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί στη Σρι Λάνκα, την πλέον πληγείσα περιοχή από τη βιβλική καταστροφή, ενώ στην Ταϊλάνδη ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τις 5.000.

Δέκα ξένοι τουρίστες σκοτώθηκαν στις πληγείσες περιοχές και οι δυτικές χώρες δημιούργησαν κέντρα διαχείρισης κρίσεων για να βοηθήσουν τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που περνούσαν τις διακοπές των Χριστουγέννων στις κατεστραμμένες περιοχές. Περίπου 10.000 Βρετανοί τουρίστες σε χώρες της νότιας Ασίας είναι πιθανό να έχουν πληγεί από τις συνέπειες του σεισμού, δήλωσε στο Λονδίνο, ο Keith Beaton, εκπρόσωπος της ABTA.

Aμεση η αντίδραση του ΥΠΕΞ για επικοινωνία με την Ταϊλάνδη

Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για το συντονισμό ενεργειών που αφορούν το φονικό σεισμό, με επικεφαλής τους υφυπουργούς Γ. Βαληνάκη και Π. Σκανδαλάκη. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε σε δήλωσή του, ότι μόνο απόλυτα διασταυρωμένες και έγκυρες πληροφορίες σε σχέση με τους Έλληνες που βρίσκονται στις πληγείσες από το φονικό σεισμό περιοχής της νοτιανατολικής Ασίας θα μεταδίδονται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ πληροφόρησε επίσης όλους τους ενδιαφερόμενους ότι λειτουργεί ήδη “κόκκινη γραμμή επικοινωνίας” για ξένους υπηκόους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϋλάνδης στον αριθμό 00662 2417450-62. Παράλληλα, επειδή είναι πολύ πιθανόν ότι, πέραν εκείνων των Ελλήνων πολιτών που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές, μέσω ελληνικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, έχουν ταξιδέψει και άλλοι Έλληνες πολίτες, είτε ατομικώς, είτε μέσω ξένων πρακτορείων, το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε στη διάθεση συγγενών ή άλλων προσώπων που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για αυτές τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών, τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές: 210 368 1212, 210 368 1730, 210 368 1350.

Επαναπατρισμός των Ελλήνων τουριστών

Τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Aμυνας και Τουριστικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε συντονισμό, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές στην πληγείσα περιοχή, για να εντοπιστούν όλοι οι Έλληνες τουρίστες. Πληροφορίες ταξιδιωτικών πρακτόρων μιλούν για 500 Έλληνες τουρίστες στα νησιά Πουκέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών περίπου 1.500 Έλληνες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει η πληροφορία για δύο Έλληνες τουρίστες, που τραυματίσθηκαν ελαφρά. Πρόκειται για την Σουλτάνα Καραμάνη και τον Γιώργο Γιαννουλίδη που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα στα χέρια.

Σήμερα το βράδυ στις 00:30 αναχώρησε με την ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών 4715 για Πουκέτ Ταϊλάνδης ομάδα τριών διπλωματών, καθώς και ένας γιατρός. Επί τόπου ευρίσκεται ήδη και άλλος Έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος έχει φθάσει στο Πουκέτ από την ελληνική Πρεσβεία της Μπανγκόκ.
Στο αεροσκάφος θα υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα για την κάλυψη τυχόν άμεσων αναγκών των Ελλήνων πολιτών που ευρίσκονται στο Πουκέτ. Επιπλέον, στο αεροσκάφος θα υπάρχει και ικανός αριθμός υπηρεσιακών διαβατηρίων για την άμεση αντικατάσταση τυχόν απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων. Το αεροσκάφος των Ο.Α. αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Πουκέτ το νωρίτερο στις 16:00 τοπική ώρα.

Τα τηλέφωνα της ελληνικής Πρεσβείας στην Μπανγκόκ με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι Έλληνες που ευρίσκονται στο Πουκέτ ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός είναι: 00662-6791462 ή 00662-6791464 ή 00662-6791465.

Aγνωστος ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών

Σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας, αλλά και με την ελληνική πρεσβεία στην Μπανγκόνγκ, βρέθηκε αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παράλληλα έχει “ανοιχτή γραμμή” με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που έχει και την ευθύνη χειρισμού των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες στις πληγείσες περιοχές, καθώς και του επαναπατρισμού όσων επιθυμούν.

Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές (Πουκέτ Ταϊλάνδης, νήσοι Μαλδίβες, Αν. Ινδία, Σρι Λάνκα κ.α.) δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω προορισμοί αποτελούν σημαντικά “πακέτα” των ελληνικών τουριστικών γραφείων (συνήθως έξι έως 12 ημερών). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Γιάννη Ευαγγέλλου, προέδρου του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), μόνο στο Πουκέτ, το κατ` εξοχήν τουριστικό θέρετρο της Ταϊλάνδης, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες με οργανωμένα γκρουπ και άλλοι 200 που έχουν ταξιδέψει μεμονωμένα.

Ο κ. Ευαγγέλλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση και το ενδιαφέρον των ελληνικών Αρχών (υπουργεία Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης), ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του, πολλοί Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στις περιοχές της Ταϊλάνδης που επλήγησαν, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με το αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο αναχώρησε από την Αθήνα (στις 00.30) με προορισμό το Πουκέτ ειδικά για το σκοπό αυτό.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ εμφανίσθηκε δυσαρεστημένος με δηλώσεις του εκπροσώπου του τουριστικού πρακτορείου Versus, ο οποίος στα τηλεοπτικά κανάλια δήλωσε ότι μόνο από το δικό του πρακτορείο βρίσκονται στην περιοχή περίπου 1.200 τουρίστες, ενώ όπως είπε ο κ. Ευαγγέλου, η αλήθεια είναι ότι το πρακτορείο αυτό στο Πουκέτ έχει στείλει ελάχιστους τουρίστες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διάσπαρτες και ανεπίσημες πληροφορίες, υπάρχουν μόνο δύο ελαφρά τραυματίες μεταξύ των Ελλήνων τουριστών, όμως αρκετοί αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα, όπως απώλεια προσωπικών αντικειμένων, ταξιδιωτικών εγγράφων και διαβατηρίων κ.α., ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει χρειασθεί να μετακινηθούν για να αλλάξουν κατάλυμα.

Επίσης, καλά στην υγεία τους είναι δεκάδες Έλληνες ναυτικοί, που τα πλοία τους βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Ασίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που μέσω VHF επικοινώνησε μαζί τους, οι πλοίαρχοι πέντε εμπορικών πλοίων, που σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή του Βόρνεο, της Κεϋλάνης και της Σουμάτρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για τα θύματα των παλιρροϊκών κυμάτων στον Ινδικό Ωκεανό έπειτα από το σεισμό ανοικτά της Ινδονησίας, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής. Η Ρωσία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διεθνή βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024