Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕπιστρέφουν από χτες οι Έλληνες τουρίστες της νοτιοανατολικής Ασίας

Επιστρέφουν από χτες οι Έλληνες τουρίστες της νοτιοανατολικής Ασίας

Aρχισε από χτες η σταδιακή επιστροφή των Ελλήνων τουριστών, που είχαν διαλέξει για τις Χριστουγεννιάτικές διακοπές τους προορισμούς της νοτιοανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από τον εφιαλτικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ….

Aρχισε από χτες η σταδιακή επιστροφή των Ελλήνων τουριστών, που είχαν διαλέξει για τις Χριστουγεννιάτικές διακοπές τους<...> προορισμούς της νοτιοανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από τον εφιαλτικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ.

Οι πρώτες πτήσεις από την Ταϊλάνδη με Έλληνες τουρίστες έφθασαν στην Ελλάδα χτες τα ξημερώματα, ενώ το μεσημέρι αναχώρησαν από την Αθήνα δύο C-130 με γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια για τις πληγείσες από το φονικό σεισμό και τα τσουνάμι περιοχές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών με κατεύθυνση τους παραπάνω προορισμούς είχαν αναχωρήσει περίπου 1.500 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση για την μεταφορά Ελλήνων τουριστών επέβαιναν συνολικά 156 άτομα μεταξύ των οποίων δύο Γάλλοι, πέντε Κύπριοι και τέσσερις Βρετανοί. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν Έλληνες πολίτες.

Πάντως, από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από ταξιδιωτικά πρακτορεία, τις διπλωματικές αρχές στις ασιατικές χώρες και την επικοινωνία ταξιδιωτών με τους συγγενείς τους, προκύπτει ότι οι Έλληνες τουρίστες είναι ασφαλείς, ωστόσο πολλοί από αυτούς έχουν χάσει όλα τα υπάρχοντά τους, μεταξύ των οποίων διαβατήρια, χρήματα και εισιτήρια. Παράλληλα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες των οποίων η τύχη να αγνοείται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Έλληνες να πάρουν ταξιδιώτες, που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδεύσουν στις πληγείσες περιοχές όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις καθώς και να ενημερώσουν τις κατά τόπους διπλωματικές αρχές για τον τόπο διαμονής τους, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επικοινωνία μαζί τους.

Όσον αφορά στους δεκάδες Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι είναι ναυτολογημένοι σε πλοία, που πλέουν στην θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Ασίας, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές πρεσβείες στην Τζακάρντα, Μπανγκόνγκ και Νέο Δελχί λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, προκειμένου να βοηθήσουν τους Έλληνες τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα.

Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για την επιστροφή των υπηκόων τους

Σε διευθετήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου οι Κύπριοι που βρίσκονται στο τουριστικό θέρετρο Πουκέτ της Ταϊλάνδης να επιστρέψουν με το αεροσκάφος τύπου Airbus των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που μετέβη εκεί, προέβη το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς των Κυπρίων, που βρίσκονται στο Πουκέτ, να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους συμβουλέψουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο του νησιού.

Πρόσθεσε δε ότι “στο αεροδρόμιο υπάρχει ειδικός χώρος εξυπηρέτησης Ελλαδιτών και Κυπρίων με προξενικό λειτουργό, που εστάλη στο Πουκέτ από την ελληνική Πρεσβεία στην Μπανγκόκ για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης”.

Τέλος, ο κ. Ζακχαίος είπε πως “το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διευθετήσεις για την περίπτωση, που Κύπριοι έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και προκειμένου να είναι σε θέση να ταξιδέψουν, θα τους χορηγηθούν άλλα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαίο οι Κύπριοι που βρίσκονται στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέρχονται στους 161, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Mέχρι στιγμής ο αριθμός των Κυπρίων πολιτών με τους οποίους δεν υπήρξε επικοινωνία έχει μειωθεί στους 23.

Το ένα τρίτο των νεκρών στην Ταϊλάνδη είναι ξένοι τουρίστες Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών της Μπανγκόγκ, το ένα τρίτο των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην Ταϊλάνδη είναι ξένοι τουρίστες, ενώ οι αρχές της Σρι Λάνκα εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των ξένων τουριστών που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται στους 200.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τέσσερις Βρετανοί και τρεις Γάλλοι είναι μεταξύ των τουριστών, που επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Ιερουσαλήμ το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για 540 αγνοούμενους υπηκόους της.

Μεταξύ των τεσσάρων Βρετανών, σύμφωνα με πληροφορίες του Βρετανικού ΥΠΕΞ, ο ένας έχασε τη ζωή του στην Ταϊλάνδη, ο άλλος στη Σρι Λάνκα και οι άλλοι δύο στις Μαλδίβες. Από την άλλη σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ των Γάλλων, που έχασαν τη ζωή τους υπάρχει και ένα ανήλικο κοριτσάκι, που παρασύρθηκε από τα παλιρροϊκά κύματα στη Σρι Λάνκα και ένας υπάλληλος του Κλαμπ Μεντιτερανέ στην Ταϊλάνδη, ενώ η ανακοίνωση σημειώνει ακόμα ότι αγνοείται η τύχη άλλων έξι γάλλων πολιτών.

Ξεπέρασαν τις 23.000 οι νεκροί

Οι νεκροί από τον προχτεσινό σεισμό στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και τα φονικά τσουνάμι έχουν ξεπεράσει τις 23.000, σύμφωνα με χτεσινές μεταδόσεις του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Στην Ινδία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 6.597, από τους οποίους 3.000 στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στο νοτιότερο άκρο της χώρας. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι νεκροί στα ινδικά νησιά Ανταμαν και Νικομπάρ, στον κόλπο της Βεγγάλης.

Στη Σρι Λάνκα οι νεκροί έχουν φθάσει τους 10.897 και στην Ινδονησία τους 4.725. Στην Ταϊλάνδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους χίλιους, συμπεριλαμβανομένων και ξένων τουριστών, ενώ 1.200 είναι οι αγνοούμενοι και πάνω από 7.200 οι τραυματίες. Στη Μαλαισία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 51 και πάνω από 200 είναι οι τραυματίες, στις Μαλδίβες τουλάχιστον 43 είναι οι νεκροί, ενώ αγνοούνται 51 άνθρωποι.

Στη Μιανμάρ (Βιρμανία) 30 είναι οι νεκροί και 2 οι αγνοούμενοι, ενώ στο Μπαγκλαντές αναφέρονται 2 νεκροί, ένας πατέρας και ο γιος του.

Στη Σομαλία αγνοείται η τύχη 16 ανθρώπων, ενώ ένας άνδρας πνίγηκε κοντά στη Μομπάσα της Κένυας.

Στο μεταξύ, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 600 Σουηδών, εκατό Ιταλών, 90 Νορβηγών (το ραδιόφωνο κάνει λόγο για δέκα νεκρούς και το υπουργείο Εξωτερικών για πέντε), 22 Ιαπώνων, 4 Πολωνών και τριών Πορτογάλων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη αναφέρεται ότι τουλάχιστον 11 Ιταλοί έχασαν την ζωή τους. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα τριών από τους νεκρούς.

Τέσσερις νεκροί Αυστριακοί περιλαμβάνονται στα θύματα και περίπου εκατό είναι οι τραυματίες, ενώ συνολικά στη περιοχή είχαν μεταβεί περίπου 1.500 αυστριακοί τουρίστες. Τέσσερις Βρετανοί βρήκαν τον θάνατο στη Ταϊλάνδη, ένας στη Σρι Λάνκα και δύο στις Μαλδίβες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές Μεταξύ των κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο, που μετά τα δυσάρεστα γεγονότα της Κυριακής, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ταχύτατα, προσφέροντας βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, ήταν και η ελληνική, η οποία έστειλε με αεροσκάφος τόσο ιατροφαρμακευτικό υλικό, όσο και ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό για την βοήθεια των θυμάτων της ασύλληπτης αυτής καταστροφής.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε ποσό 3 εκατ. ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για τα θύματα των παλιρροϊκών κυμάτων, ενώ η πρώτη επείγουσα βοήθεια στις Βρυξέλλες συγκεντρώθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Ινδία έστειλε πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη, μεταφέροντας βοήθεια στις νότιες ακτές της και στη Σρι Λάνκα, ενώ βοήθεια υποσχέθηκε και το Πακιστάν. Το Κουβέιτ είπε ότι στέλνει ένα εκατ. δολάρια σε βοήθεια και η Ρωσία στέλνει σωστικά συνεργεία, μεταγωγικά αεροπλάνα και εφόδια.

Ειδική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών και ομάδα συντονισμού στην περιοχή της νοτιανατολικής Ασίας αποστέλλει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. “Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες που προκλήθηκαν από μια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, κ. Φρεντ Εκχαρντ. “Οι ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών και συντονισμού πρόκειται να αναχωρήσουν για την περιοχή για να συνεργασθούν με τις κυβερνήσεις των χωρών, που έχουν υποστεί τις συνέπειες του φονικού σεισμού και θα παράσχουν τη βοήθεια τους”, τόνισε ο κ. Εκχαρντ χωρίς άλλες λεπτομέρειες. “Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Κόφι Ανάν, βαθιά θλιμμένος διατύπωσε τα συλλυπητήρια του στις κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν από το σεισμό, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές”, πρόσθεσε ο κ. Εκχαρντ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διεθνή βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, δύο αεροπλάνα θα αναχωρήσουν για την περιοχή της καταστροφής μεταφέροντας σκηνές, προμήθειες και άλλο υλικό καθώς και ειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι έστειλε χτες στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, αεροσκάφος το οποίο μετέφερε 50 μέλη ειδικής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών και ανθρωπιστική βοήθεια. Μαζί με την ειδική ομάδα μετέβη στη Σρι Λανκα 60μελής ειδική ομάδα βοηθείας, με τέσσερις εξειδικευμένους ιατρούς και 20 μέλη της οργάνωσης `Ασφάλεια χωρίς Σύνορα`, μέλη της γαλλικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της οργάνωσης `Τηλεπικοινωνία χωρίς σύνορα`, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να αποστείλει ειδική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών στη Σρι Λάνκα μετά από το σχετικό αίτημα, που διατύπωσε η κυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ήδη δημιούργησε γραφείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο υπουργείο Εξωτερικών και μελετά την αποστολή ιατρικής ομάδας στη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Τζίτζι, τουλάχιστον 20 Ιάπωνες τουρίστες αγνοούνται στη νότιο Ταϊλάνδη, στη μία από τις εφτά χώρες που επλήγησαν από το σεισμό.

Οικονομική βοήθεια προσφέρει και το Κουβέιτ, που ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 2 εκατ. δολάρια στις χώρες της Ασίας, που επλήγησαν από το φονικό παλιρροϊκό κύμα “τσουνάμι”, που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων `KUNA`. Ο υπουργός του Κουβέιτ για Κρατικές και Κυβερνητικές Υποθέσεις κ. Μοχάμεντ Αλ Σάρερ ανέφερε χτες σε δήλωση του στο KUNA, αμέσως μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, ότι “τα χρήματα θα δοθούν στα θύματα του σεισμού στις χώρες, που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφή και συγκεκριμένα στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, την Ινδία και την Ταϊλάνδη”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024