Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕλπίδες για γρήγορη οικονομική – τουριστική ανάπτυξη των πληγέντων περιοχών της Ν.Α. Ασίας εκφράζουν οι αναλυτές

Ελπίδες για γρήγορη οικονομική – τουριστική ανάπτυξη των πληγέντων περιοχών της Ν.Α. Ασίας εκφράζουν οι αναλυτές

Αισιόδοξοι παραμένουν οι οικονομικοί αναλυτές, συνεπώς και οι πολιτικοί, σχετικά με τη μελλοντική οικονομική πορεία των πληγέντων περιοχών της ΝΑ Ασίας, μετά το φοβερό χτύπημα, που υπέστησαν από τον εγκέλαδο, αν και οι ζημιές, που προκλήθηκαν εκτιμώνται ότι θα είναι πολλών δισ. δολαρίων…

Αισιόδοξοι παραμένουν οι οικονομικοί αναλυτές, συνεπώς και οι πολιτικοί, σχετικά με τη μελλοντική οικονομική πορεία των<...> πληγέντων περιοχών της ΝΑ Ασίας, μετά το φοβερό χτύπημα, που υπέστησαν από τον εγκέλαδο, αν και οι ζημιές, που προκλήθηκαν εκτιμώνται ότι θα είναι πολλών δισ. δολαρίων.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες μέρες για τις περιοχές, που δέχτηκαν το τραγικό αυτό χτύπημα του εγκέλαδου θα είναι δύσκολες, τόσο για τους ντόπιους κατοίκους των περιοχών, όσο και για τους επισκέπτες τους, καθώς τα καταστροφικά `τσουνάμι` που έπληξαν συνολικά δέκα χώρες στη νοτιοανατολική Ασία, παρέσυραν στο πέρασμα τους τα πάντα, αφήνοντας πίσω τους διαλυμένες πόλεις και πολλά θύματα.

Επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη αρκετών από τα κράτη της περιοχής και `αντίδοτο` για τη φτώχεια, μπορούμε να πούμε ότι υπέστη ένα σοβαρότατο πλήγμα, τη στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά των αφίξεων των συγκεκριμένων περιοχών είχαν εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω και των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Ταϊλάνδη το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ έφτασε πρόσφατα να αντιστοιχεί στο 5%-6%, ενώ το 2003, όταν η άτυπη πνευμονία απειλούσε τον ασιατικό τουρισμό, 256,3 εκατ. τουρίστες αδιαφόρησαν για τον SARS και επισκέφτηκαν τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού. Μάλιστα, φέτος και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ο αντίστοιχος αριθμός είχε αυξηθεί αρκετά, φτάνοντας στα 301,2 εκατ.

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων των περιοχών της Ασίας και του Ειρηνικού – ΡΑΤΑ, που εκπροσωπεί 1.100 ταξιδιωτικά γραφεία, χαρακτήρισε τον σεισμό καταστροφικό για τον τουρισμό, ενώ αρκετοί τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι, βραχυπρόθεσμα, ο πανικός που έχει επικρατήσει για συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος ισχυρών μετασεισμών, αλλά και η εικόνα καταστροφής στα ασιατικά θέρετρα, ενδέχεται να κρατήσουν μακριά τους ξένους επισκέπτες, με προφανείς επιπτώσεις για την οικονομία.

Επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι ξενοδόχοι, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως ισχυρίζονται “θα υπάρξουν περιορισμένες επιπτώσεις από πλευράς μακροπρόθεσμου ενδιαφέροντος από τους τουρίστες”.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση της κ. Κάρμεν Λαμ, αντιπροέδρου του τμήματος πωλήσεων και μάρκετινγκ του ξενοδοχειακού ομίλου Intercontinental Hotels, η οποία ανέφερε ότι “θα υπάρξουν μεν οικονομικές συνέπειες, αλλά δεν πρόκειται για τεράστιες ζημίες ούτε και για αποστέρηση των πόρων μας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις του Ινδού υπουργού Οικονομικών, κ. Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ, που τόνισε προχτές ότι “είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς αποτιμήσεις των ζημιών, ωστόσο δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια μείζων οικονομική επίπτωση.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπουργών, το Πουκέτ, που, μεταξύ των χωρών που επλήγησαν, κατέχει το μεγαλύτερο `δολαριακό` μερίδιο από τα τουριστικά έσοδα, μπορεί να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα πολύ σύντομα. Γενικά στην Ασία, το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές, όπως η Σρι Λάνκα ή ορισμένες επαρχίες της Ινδονησίας, βίωσαν τεράστιες καταστροφές, δεν αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την υπόλοιπη Ασία από πλευράς οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τους παράγοντες της αγοράς.

Οικονομική βοήθεια

Τέλος, αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη θα διεξάγουν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στην ιστορία τους, συνεπικουρούμενα από εθνικές κυβερνήσεις, που προσφέρθηκαν να δώσουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, οι HΠA ανακοίνωσαν προχτές τη σταδιακή εκταμίευση 15 εκατ. δολαρίων ως οικονομικής βοήθειας (πέραν των χρημάτων που έχουν ήδη δοθεί) και την αποστολή ομάδων διάσωσης στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κόλιν Πάουελ, “η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσει ήδη από 100.000 δολάρια στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες, ενώ η χώρα του διεξήγε και διαπραγματεύσεις για να συνδράμει με το ποσόν των 4 εκατ. ευρώ τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό”.

Η E.E., από την πλευρά της, θα δώσει περίπου 33 εκατ. ευρώ μέσω έκτακτων διαδικασιών, ενώ η Βρετανία έχει ήδη αποδεσμεύσει 652.500 ευρώ σε βοήθεια για τα θύματα του `τσουνάμι`, ενώ η Ελλάδα και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως άλλωστε και ο Καναδάς.

Σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, το ΔNT υποσχέθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ανακατανείμει κεφάλαια από υπάρχοντα προγράμματα στην Aσία, προκειμένου να σταθεί αρωγός στην ανάκαμψη της περιοχής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024