Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Συγκρατημένες οι προβλέψεις των ειδικών για τη τουριστική πορεία της Ελλάδας το 2005

Βίκυ Καραντζαβέλου - 14 Ιανουάριος 2005, 00:00

Οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2005 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον<...>

ως συγκρατημένες, αφού εξέχουσες μορφές της τουριστικής οικονομίας κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού επισκεπτών της χώρας μας στην καλύτερη περίπτωση της τάξης του 3%, ενώ τα έσοδα από το τουρισμό εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, αφού οι τιμές που κλείστηκαν τα τουριστικά πακέτα είναι πολύ φθηνότερες.

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο που οξύνει την όλη κατάσταση είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας `Δημοκρατική`, η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, που αδυνατεί να λύσει προβλήματα, όπως αυτά της γρήγορης παροχής βίζας σε εκτός ΕΕ επισκέπτες, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται διέξοδος στην προσπάθεια ενίσχυσης των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

“Θα είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης από Αγγλία με ένα ρυθμό της τάξεως του 3%” λέει ο κ. Μ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να είναι κανείς υπεραισιόδοξος. “Ανάλογες, χαμηλών προσδοκιών, προβλέψεις υπάρχουν και για τη γερμανική αγορά” πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης, τονίζοντας ότι “χωρίς να έχουμε νούμερα και συγκεκριμένες προβλέψεις, αυτό που μας μεταφέρεται από τους Γερμανούς τουρ οπερέιτορ είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
Από την άλλη, ο κ. Χαρ. Παλογιαννίδης, επικεφαλής της Προ-Τουρ, της εταιρίας προώθησης του ροδιακού τουρισμού περιγράφει μια διαφορετική εικόνα, καθώς αναφέρει ότι “σύμφωνα με στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας της Nielsen, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν προ 15ημέρου, την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθούν φέτος περίπου 4% λιγότεροι Βρετανοί τουρίστες, ενώ αντιθέτως, δύο ελληνικούς προορισμούς, την Κεφαλληνία και τη Ρόδο, αναμένεται να επισκεφθούν 5% περισσότεροι Βρετανοί σε σχέση με το 2004”.

Ωστόσο, οι κρατήσεις τουριστών στις γειτονικές ανταγωνίστριες της Ελλάδας χώρες, στην Τουρκία, Βουλγαρία και Κροατία, μέρα με τη μέρα αυξάνονται όλο και περισσότερο, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών, που προσφέρουν στα πακέτα διακοπών τους. Σχετικά με την τουριστική πολιτική των προαναφερθέντων χωρών ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι “εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη λογική της Τουρκίας εξηγώντας ότι “αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τις υποδομές μας και να δημιουργήσουμε νέα σύγχρονα τουριστικά προϊόντα. Από την πλευρά μας, θέλοντας να συμβάλουμε στον τομέα αυτόν, καταρτίζουμε - σε συνεργασία με τον βρετανικό μελετητικό οίκο PGA - εκτενή μελέτη για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ στη Χαλκιδική. Πρέπει όμως και η κρατική μηχανή να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top