Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Συνεδριακό και Επαγγελματικό Τουρισμό

Έντονη αντιπαράθεση για το Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στο συνέδριο του HAPCO

Θοδωρής Κουμέλης - 17 Ιανουάριος 2005, 00:00

Το φλέγον ζήτημα του συνεδριακού κέντρου της Αθήνας ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησε τους συνέδρους του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Συνεδριακό και Επαγγελματικό Τουρισμό που διοργάνωσε ο HAPCO (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων)...

Το φλέγον ζήτημα του συνεδριακού κέντρου της Αθήνας ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησε τους συνέδρους<...>

του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Συνεδριακό και Επαγγελματικό Τουρισμό που διοργάνωσε ο HAPCO (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων) την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Η ατμόσφαιρα θερμάνθηκε όταν στην τελευταία ενότητα της δεύτερης ημέρας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ περιγράφοντας τις διαδικασίες μετασκευής του γηπέδου του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, δεν έπεισε τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες για την σύντομη υλοποίηση της εξαγγελίας του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Δικαιολόγησε δε την καθυστέρηση των διαδικασιών λέγοντας ότι “δεν έχουμε από τους πάντες το μήνυμα ότι ο αριθμός των θέσεων του συνεδριακού είναι αυτός που χρειάζεται” και συμπλήρωσε ότι “θα χρειαστεί η γνώση ειδικών αρχιτεκτόνων για να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την μετατροπή του γηπέδου σε συνεδριακό κέντρο και την τελική χωρητικότητά του” γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τα μέλη του HAPCO.

Μετά από αυτά, η ερώτηση του κ. Σπύρου Διβάνη αν και διατυπωμένη σε ήρεμο τόνο ακούστηκε ως καταπέλτης. “Ο υπουργός είπε ότι τον Μάρτιο του 2005 θα λειτουργήσει το νέο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας. Με τις διαδικασίες όμως που μας περιγράψατε δεν φαίνεται να είναι έτοιμο. Δηλαδή κύριε Χατζημμανουήλ θα εκτεθεί τελικά ο υπουργός;” ρώτησε ο κ. Διβάνης για να αποσπάσει τη διπλωματική απάντηση του κ. Χατζηεμμανουήλ ότι “και ο υπουργός γνωρίζει τις διαδικασίες. Τον Μάρτιο θα γίνονται συνέδρια εκεί αλλά δεν σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετασκευές. Θα γίνει διαγωνισμός για να βρεθεί αρχιτεκτονικό γραφείο με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατασκευή συνεδριακών κέντρων για να μας πει πως θα πρέπει να γίνουν σωστά οι μετασκευές”.

Ο κ. Ντίνος Αστράς παρεμβαίνοντας στον διάλογο διευκρίνισε ότι αίτημα του HAPCO είναι στην τελική απόφαση να καλεστούν και εκπρόσωποι του HAPCO οι οποίοι έχουν τη διεθνή γνώση και εμπειρία που θα βοηθήσει το συνεδριακό κέντρο να γίνει λειτουργικό κάτι που δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν απλώς οι τεχνικές γνώσεις των αρχιτεκτόνων.

Για την καθυστέρηση που διαφαίνεται στο όλο ζήτημα η κα. Τσάτσου σχολίασε ότι δεν μπορεί όταν το αεροδρόμιο των Αθηνών και η σύζευξη Ρίου-Αντιρρίου να χρειάστηκαν από τέσσερα χρόνια και η μετασκευή του γηπέδου του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο να χρειαστεί πάνω από χρόνο.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε ότι έχουν “ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες με τη σύνταξη του Νομοσχεδίου για τη χρήση του Τάε Κβο Ντο και την ολοκλήρωση της κτιριακής μελέτης για τις δυνατότητες του κτιρίου για συνεδριακή χρήση, όμως τόνισε ότι η δυσκολία ήταν ότι μέχρι σήμερα οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ρυθμίζονταν σε 39 νομοσχέδια”! Διευκρίνισε επίσης ότι “δεν υπάρχει η δυνατότητα για ταυτόχρονη συνεδρίαση 7-8.000 συνέδρων έστω και σε παράλληλες αίθουσες γιατί δεν επαρκούν τα τετραγωνικά και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να γίνει πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου και να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης. Όμως η χωρητικότητα της κεντρικής αίθουσας για μέχρι 2.500 συνέδρους εξασφαλίζεται άμεσα”. Πάνω σε αυτό ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης ανταπάντησε ότι “σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρειάζονται 0,75 τετραγωνικά ανά σύνεδρο που σημαίνει ότι τα 11.000 τετραγωνικά που έχει σήμερα το στάδιο πρέπει να επαρκούν”.

Σε ερώτηση για το αν ο διαχειριστής του συνεδριακού κέντρου όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι η εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, ο κ. Χατζημμανουήλ απάντησε ότι “η εταιρία μας δεν πρέπει να είναι ο διαχειριστής του συνεδριακού κέντρου. Η αγορά πρέπει να αποφασίσει αν ο διαχειριστής θα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον οργανωτή ή υπάρχουν ισχυρά αντικρουόμενα συμφέροντα”. Ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου ανταπαντώντας τόνισε ότι “στον φορέα διαχείρισης πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Υπάρχει σχετική πρόταση από τον HAPCO. Είναι ευκαιρία τώρα που βγαίνουν τα προγράμματα `Clusters` να φτιάξουμε μία εταιρία διαχείρισης”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top